Rămâi conectat

Curier Județean

A II-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru are loc în perioada 23-26 aprilie 2015 la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Festivalul Internațional de Teatru, la Alba Iulia: Desfăşurându-se în perioada 01.01.2015 – 01.05.2015, proiectul urmăreşte capitalizarea impactului avut de prima ediţie a festivalului, dorind ca prin organizarea unei noi ediţii anul acesta confere continuitate unui eveniment menit să diversifice oferta cultural-artistică a municipiului şi să promoveze imaginea acestuia pe plan internaţional.

Proiectul îşi doreşte promovarea imaginii Municipiului Alba Iulia şi a judeţului Alba ca punct de reper în planul cultural-artistic internaţional al evenimentelor de tineret. Prin activităţile propuse se doreşte: diversificarea ofertei cultural-artistice în viaţa socială a Municipiului Alba Iulia; crearea unui eveniment internaţional de tradiţie cu caracter intercultural care să promoveze arta ca factor de coeziune socială şi ca mijloc de schimb de experienţă; dinamizarea vieţii socioculturale a municipiului prin promovarea spiritului de deschidere, expresie, educaţie şi toleranţă prin artă.

Iată de ce echipa de proiect şi-a propus organizarea celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de Tineret APOLLO – singurul festival de teatru cu acest specific din România – care va avea loc la Alba Iulia, în perioada 23.04.2015 – 26.04.2015.

APOLLO este o invitaţie deschisă adresată trupelor şi companiilor tinere din toată lumea de a se întâlni, de a învăţa prin schimb de experienţă şi de a oferi spectacole reprezentative din repertoriul lor comunităţii din Alba Iulia. Proiectul a fost promovat la nivel naţional şi internaţional pentru a primi oferte cât mai variate de spectacole – la încheierea perioadei de înscriere, au fost primite oferte de spectacole din partea a 14 trupe tinere de teatru din România şi din partea a 22 de grupuri şi companii tinere de teatru din străinătate, din ţări precum: Italia, Portugalia, Ungaria, Ucraina, Cehia, Bulgaria, Georgia, Columbia, India, Iran, Irac, Moldova, Nepal şi Nigeria.

Dacă la prima ediţie s-a acordat o pondere mai mare în festival grupurilor din Rămânia, la ediţia de anul acesta s-a dorit priorizarea grupurilor din străinătate. Festivalul fiind încă la începuturi, bugetul a impus o selectare mai strictă a participanţilor, proces în care s-a ţinut cont de calitatea expresiei artistice a reprezentaţiilor propuse, de atractivitatea lor dar şi de media de vârstă a delegaţiilor.

Urmează fixarea programului festivalului, spectacolele urmând a avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia.

Timp de 3 zile cât va dura festivalul publicul va avea ocazia de a asista la reprezentaţii diverse – grupurile invitate provenind din medii ţări diferite, medii sociale diferite, având orientări şi viziuni teatrale diferite. În cadrul programului festivalului, grupurile invitate vor vizita Municipiul şi principalele lui obiective turistice, şi vor participa la sesiuni de discuţii coordonate de Dan Chiorean, actor al teatrului Naţional Cluj Napoca, invitat special pentru a dinamiza schimbul de experienţă prin discuţii asupra reprezentaţiilor şi pentru a împărtăşi participanţilor concepte artistice utlile dezvoltării lor în viitor.

Pentru a extinde Festivalul, cu ajutorul Fundaţiei Inter-Art Aiud şi a Centrului Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, am decis să includem o nouă dimensiune artistică: Expoziţia Internaţională de Afişe – „Apollo”, ediţia I., Alba Iulia, aprilie 2015. Expoziţia propune o abordare artistică a afişului ca obiect cultural. S-au primit înscrieri din partea a 55 artişti din ţară şi străinătate.. Lucrările vor fi selectate, premiate şi apoi expuse în cadrul Festivalului la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. Prin această iniţiativă se va prezenta o expoziţie cu impact internaţional care să aducă un prestigiu în plus organizatorilor, partenerilor şi sponsorilor Proiectului.

Primăria Municipiului Alba Iulia este unul dintre principalii parteneri ai Proiectului, instituţia adresând un mesaj de susţinere prin dl. Primar Mircea Hava: “Fără să am nicio legătură cu lumea teatrului, realizez că toți suntem actori într-o lume din ce în ce mai teatrală. Dincolo de toate sofisticările goale de conținut în care noi ne ducem existența cotidiană, mă bucur nespus că cineva mai găsește puterea și curajul să ne arate altfel de scenă. Cea a oamenilor pasionați, a oamenilor care nu au doar viză de flotant în lumea culturii, ci pur și simplu acolo trăiesc. Dacă aș vorbi despre numărul de ediții ar însemna să vorbesc despre cantitate, cu riscul să pun în umbră calitatea. Contează că e a doua ediție, dar mai important, oamenii care fac acest festival să existe pun Alba Iulia într-o lumină a reflectoarelor, care, de ce să nu recunoaștem, ne lipsește. Vă doresc succes și în această ediție, să găsiți puterea să o începeți pe a treia.”

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Consiliul Judeţean Alba; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia “Inter-Art” Aiud; Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud; Fundaţia Comunitară Alba; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia; Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Comunicat de presă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică? Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Avram Iancu ” Alba asigură măsurile de ordine publică la evenimentele organizate în zona de competență din acest sfârșit de săptămână: • Meciul de fotbal din cadrul Ligii a III-a, dintre echipele CS Universitar Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea