Rămâi conectat

Cultură Educație

A fost promulgată Legea micii reforme în justiţie. Cum se vor judeca procesele şi cât vor dura

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Prezentăm în continuare principalele modificări prevăzute în noua lege:

l S-a extins numărul structurilor sau persoanelor care pot face recurs în interesul legii, respectiv Avocatul Poporului şi Colegiul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

l Judecătoriile pot judeca orice proces care implică daune sau plăţi până la maximum 2.000 de lei.

lReglementează cazurile în care se poate solicita strămutarea procesului.

l Posibilitatea comunicării actelor de procedură mai rapid. Acum părţile nu mai pot să reclame că nu au fost în cunoştinţă de cauză dacă au fost în sală când s-a anunţat noul termen sau dacă avocatul a fost în sală.

l Pentru tergiversarea proceselor foarte mulţi inculpaţi schimbau avocatul şi cereau termen pentru ca noul avocat să ia cunoştinţă de termen. În noua lege se spune că e responsabilitatea inculpatului şi că nu mai e un motiv de amânare.

l Introduce ca modalităţi suplimentare de comunicare: telefonul, telegraful, mailul şi toate mijloacele moderne, nu mai e nevoie doar de clasica citaţie. E suficientă înştiinţarea pe fax sau mail.

l Un termen scurt de maximum

5-7 zile pentru sesizarea instanţei de executare.

l Interdicţia de evacuare din imobile în perioada 1 decembrie -1 martie.

lIntroducerea divorţului pe cale administrativă, prin notar.

l Prin prevederile acestei legi va fi foarte dificil de acum ca un om să fie arestat şi după aceea să înceapă culegerea de probe. Procurorii când merg în faţa judecătorului trebuie să aibă deja probele necesare.

l Se lasă tot mai puţină marjă celor care prin neprezentare încearcă să întârzie procesele.

l Modificările aduse Codului Penal sunt de asemenea importante. Dincolo de faptul că noua lege reglementează situaţiile în care se cere strămutarea unui proces, nu mai lasă libertatea unui judecător să stabilească unde se judecă.

l Noua legislaţie introduce şi o nouă instituţie, de recuperare a pagubelor, în cazul recunoaşterii vinei. Exemplu: Un inculpat de evaziune fiscală, ajuns în faţa judecătorilor şi care recunoaşte că a făcut evaziune fiscală. (G.D.)

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

FOTO | Liceul Teoretic Teiuș, partener al programului Bookster: Încurajarea cititului, obiectiv prioritar

Lucian Daramus

Publicat

în

Liceul Teoretic Teiuș, partener al programului Bookster: Încurajarea cititului, obiectiv prioritar Liceul Teoretic Teiuș este una dintre instituțiile de învățământ care se remarcă prin implicarea activă în promovarea educației de calitate și dezvoltarea unor inițiative inovative care sprijină învățarea. Un exemplu semnificativ al acestei abordări moderne este programul Bookster, derulat cu succes în cadrul liceului. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea