A fost promulgată Legea micii reforme în justiţie. Cum se vor judeca procesele şi cât vor dura

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Prezentăm în continuare principalele modificări prevăzute în noua lege:

l S-a extins numărul structurilor sau persoanelor care pot face recurs în interesul legii, respectiv Avocatul Poporului şi Colegiul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

USR - Alegeri parlamentare 2020

l Judecătoriile pot judeca orice proces care implică daune sau plăţi până la maximum 2.000 de lei.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

lReglementează cazurile în care se poate solicita strămutarea procesului.

l Posibilitatea comunicării actelor de procedură mai rapid. Acum părţile nu mai pot să reclame că nu au fost în cunoştinţă de cauză dacă au fost în sală când s-a anunţat noul termen sau dacă avocatul a fost în sală.

l Pentru tergiversarea proceselor foarte mulţi inculpaţi schimbau avocatul şi cereau termen pentru ca noul avocat să ia cunoştinţă de termen. În noua lege se spune că e responsabilitatea inculpatului şi că nu mai e un motiv de amânare.

l Introduce ca modalităţi suplimentare de comunicare: telefonul, telegraful, mailul şi toate mijloacele moderne, nu mai e nevoie doar de clasica citaţie. E suficientă înştiinţarea pe fax sau mail.

l Un termen scurt de maximum

5-7 zile pentru sesizarea instanţei de executare.

l Interdicţia de evacuare din imobile în perioada 1 decembrie -1 martie.

lIntroducerea divorţului pe cale administrativă, prin notar.

l Prin prevederile acestei legi va fi foarte dificil de acum ca un om să fie arestat şi după aceea să înceapă culegerea de probe. Procurorii când merg în faţa judecătorului trebuie să aibă deja probele necesare.

l Se lasă tot mai puţină marjă celor care prin neprezentare încearcă să întârzie procesele.

l Modificările aduse Codului Penal sunt de asemenea importante. Dincolo de faptul că noua lege reglementează situaţiile în care se cere strămutarea unui proces, nu mai lasă libertatea unui judecător să stabilească unde se judecă.

l Noua legislaţie introduce şi o nouă instituţie, de recuperare a pagubelor, în cazul recunoaşterii vinei. Exemplu: Un inculpat de evaziune fiscală, ajuns în faţa judecătorilor şi care recunoaşte că a făcut evaziune fiscală. (G.D.)

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419