A fost înființat Avocatul Copilului. Legea a fost promulgată

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 35/1997, prin care se înființează Avocatul Copilului. Acesta se va ocupa exclusiv de protecția drepturilor copilului și îi dă acestuia posibilitatea să facă plângeri direct către instituție.

“Domeniul privind apararea, protectia si promovarea drepturilor copilului este coordonat de un adjunct al avocatului Poporului, denumit in continuare Avocatul Copilului. Avocatul Copilului, sub coordonarea Avocatului Poporului, actioneaza in scopul promovarii si protejarii drepturilor copiilor in varsta de pana la 18 ani, sustine si incurajeaza respectarea si promovarea drepturilor copiilor”, este mentionat in textul legislativ.
Senatul a adoptat Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului in 11 decembrie 2017. De asemenea, membrii Guvernului au adoptat, in 11 octombrie, proiectul de lege care modifica si completeaza Legea nr.35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatului Poporului si da posibilitatea copiilor sa faca plangeri direct Avocatului Copilului.
De asemenea, Avocatul Copilului va avea ca atributie realizarea de studii si evaluari privind gradul in care autoritatile administratiei publice centrale sau locale, dar si specialistii sau persoanele fizice din Romania respecta drepturile copilului.
“Pana acum, problematica drepturilor copilului era inclusa intr-un domeniu mai larg care viza copiii, familia, tinerii, pensionarii si persoanele cu handicap. Noua structura va putea primi si solutiona plangerile individuale facute de copii sau de reprezentanti ai acestora fata de institutii publice din domeniul sanatatii, educatiei si protectiei speciale a copilului. Ulterior, Avocatul Copilului va verifica institutiile publice reclamate”, a transmis Guvernul.
Pentru functionarea Avocatului Copilului vor fi infiintate 18 noi posturi, incepand cu 1 ianuarie 2018, dintre care patru posturi in aparatul central al Avocatului Poporului si cate un post pentru fiecare birou teritorial. Persoanele respective vor instrumenta exclusiv dosarele si cazurile care vizeaza problematica drepturilor copilului.
Sursa: portalinvatamant.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...