A fi europeni înseamnă să ne cunoaștem limba, cultura și rădăcinile noastre comune – reuniune Comenius
Sub acest titlul „A fi europeni înseamnă să ne cunoaștem limba, cultura și rădăcinile noastre comune”, în perioada 4-15 mai a avut loc la Alba Iulia, prima reuniune din cadrul proiectului bilateral Comenius în limba franceză „Trois Langues, Deux Cultures, Une Même Famille Latine”. Din partea partenerului italian Istituto D’Istruzione Superiore „A. Motti” din Reggio Emilia (Italia), a participat un grup de 21 de elevi și 3 cadre didactice. Programul reuniunii a fost bogat în activități didactice, dar și vizite de documentare și activități practice. Pe parcursul celor zece zile ale reuniunii, cele două echipe de proiect au reușit să colaboreze excelent și chiar să lege frumoase prietenii.
Deschiderea oficială a reuniunii de proiect a avut loc luni, 5 mai iar la eveniment au participat reprezentanții autorităților locale, precum și elevii colegiului. A urmat vizitarea colegiului și participarea la orele de curs. Elevii și cadrele didactice au avut ocazia să observe specificul învățământului militar românesc, remarcând, în special, disciplina și rigurozitatea cu care elevii tratează sarcinile didactice. După amiaza, elevii și cadrele didactice au făcut o incursiune în istoria Cetății Alba Carolina, urmând ca, pe parcursul activităților din zilele următoare, să descopere pas cu pas tezaurul istoric al acesteia. Pe parcursul vizitei, elevii și cadrele didactice au participat la foarte multe activități: vizite de documentare, cursuri de limbă și civilizație românească, ateliere de dans și teatru, ateliere de traduceri etc. Au fost vizitate autoritățile locale, precum și cele mai reprezentative obiective istorice din oraș: Traseul celor Trei Fortificații, Biblioteca Batthyaneum, Muzeul Unirii, și, din împrejurimi, Mănăstirea Rîmeț, Expoziția etnografică și Atelierul de țesături și cusături tradiționale de la Bucerdea Vinoasă, Cetatea Deva,Castelul Huniazilor, prilej pentru elevii italieni și români de a descoperi noi file din istoria Transilvaniei, și despre Iancu de Hunedoara (vizitând mormântul lui de la Alba Iulia), Cetatea Câlnic, Muzeul Astra și centrul istoric al orașului Sibiu. Ultimul act al reuniunii a fost însă spectacolul final, spectacol pregătit la mii de kilometri distanță și definitivat în cele 10 zile ale reuniunii la Alba Iulia.
În Sala de festivități a colegiului într-o atmosferă de sărbătoare, elevii italieni au început cu un omagiu adus lui Tristan Tzara și Eugen Ionesco și au continuat cu un fragment dintr-o farsă medievală și o piesă cu subiect istoric „Canosa”, au urmat gazdele cu o premieră absolută, o dramatizare a unor momente importante din istoria orașului Alba Iulia : vizita împăratului roman Caracalla și intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul la Alba Iulia. Pe scenă au prins viață Caracalla și mama sa Iulia Doamna, Mihai Viteazul, Doamna Stanca, Baba Novac și Gregorio Basta. Spectacolul s-a încheiat cu un duet inedit „Vivo per lei” , melodie interpretată de Aurora Turrini( Italia) și Radu Ghișoiu (România).
La sfârșitul celor zece zile de proiect, pe scenă se aflau peste cincizeci de prieteni. Chiar dacă reuniunea a luat sfârșit , activitatea continuă, iar pe rețelele de socializare apar zilnic fotografii și gânduri ale elevilor și cadrelor didactice. Următoarea reuniune va avea loc în martie 2015 la Reggio Emilia.
În derularea acestor activități, colegiul se bucură de sprijinul următoarelor instituții: Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba, Instituția prefectului Alba , Muzeul Unirii Alba Iulia, Centrul Cultural Italian „Giovanni Morando Visconti”, Grup Corint, Asociația Tradition Group –Bucerdea Vinoasă.
Proiectul bilateral Comenius „Trois Langues, Deux Cultures, Une Même Famille Latine” se derulează în perioada 2013-2015 și este finanțat de Comisia Europeană prin Programul de învățare pe toată durata vieții.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Obiceiuri de Ignat. Tradiții de Ignat. Obiceiuri, superstiții din moși strămoși de ziua sacrificării porcului de Crăciun (de pomana porcului) Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe oficial de mâine, 20 decembrie, cu Sărbătoarea Ignatului. Citește și: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători În religia creştin-ortodoxă, în […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor