Rămâi conectat

Curier Județean

A fi europeni înseamnă să ne cunoaștem limba, cultura și rădăcinile noastre comune – reuniune Comenius

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Comenius01Sub acest titlul „A fi europeni înseamnă să ne cunoaștem limba, cultura și  rădăcinile noastre comune”, în  perioada 4-15 mai a avut loc  la Alba Iulia,  prima reuniune din cadrul proiectului bilateral Comenius în limba franceză „Trois Langues, Deux Cultures, Une Même Famille Latine”. Din partea partenerului italian Istituto D’Istruzione Superiore „A. Motti” din  Reggio Emilia (Italia), a participat un grup de 21 de elevi și 3  cadre didactice. Programul reuniunii a fost bogat în activități didactice, dar și vizite de documentare și activități practice. Pe parcursul celor zece zile ale reuniunii, cele două echipe de proiect au reușit să colaboreze excelent și chiar să lege frumoase prietenii.

Deschiderea oficială a reuniunii de proiect a avut loc  luni, 5 mai iar la eveniment au participat reprezentanții autorităților locale, precum și elevii colegiului. A urmat vizitarea colegiului și participarea la orele de curs. Elevii și cadrele didactice au avut ocazia să observe specificul învățământului militar românesc, remarcând, în special, disciplina și rigurozitatea cu care elevii tratează sarcinile didactice. După amiaza, elevii și cadrele didactice au făcut o incursiune în istoria Cetății Alba Carolina, urmând ca, pe parcursul activităților din zilele următoare, să descopere pas cu pas tezaurul istoric al acesteia. Pe parcursul vizitei, elevii și cadrele didactice au participat la foarte multe activități: vizite de documentare, cursuri de limbă și civilizație românească, ateliere de dans și teatru, ateliere de traduceri etc. Au fost vizitate autoritățile locale, precum și cele mai reprezentative obiective istorice din oraș: Traseul celor Trei Fortificații, Biblioteca Batthyaneum, Muzeul Unirii, și, din împrejurimi, Mănăstirea Rîmeț, Expoziția etnografică și Atelierul de țesături și cusături tradiționale de la Bucerdea Vinoasă, Cetatea Deva,Castelul Huniazilor, prilej pentru elevii italieni și români de a descoperi noi file din  istoria Transilvaniei, și despre Iancu de Hunedoara (vizitând mormântul lui de la Alba Iulia), Cetatea Câlnic, Muzeul Astra și centrul istoric al orașului Sibiu. Ultimul act al reuniunii a fost însă spectacolul final, spectacol pregătit la mii de kilometri distanță și definitivat în cele 10 zile ale reuniunii la Alba Iulia.

În Sala de festivități a colegiului într-o atmosferă de sărbătoare, elevii italieni au început cu un omagiu adus lui Tristan Tzara și Eugen Ionesco și au continuat cu un fragment dintr-o farsă medievală și o piesă cu subiect istoric „Canosa”, au urmat gazdele cu o premieră absolută, o dramatizare a unor momente importante din istoria orașului Alba Iulia : vizita împăratului roman Caracalla și intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul la Alba Iulia. Pe scenă au prins viață Caracalla și mama sa Iulia Doamna, Mihai Viteazul, Doamna Stanca, Baba Novac și Gregorio Basta. Spectacolul s-a încheiat cu un duet  inedit „Vivo per lei” , melodie interpretată de Aurora Turrini( Italia) și Radu Ghișoiu (România).

La sfârșitul celor zece zile de proiect, pe scenă se aflau peste cincizeci de prieteni. Chiar dacă reuniunea a luat sfârșit , activitatea continuă, iar pe rețelele de socializare apar zilnic fotografii și gânduri ale elevilor și cadrelor didactice. Următoarea reuniune va avea loc în martie 2015 la Reggio Emilia.

În derularea acestor activități, colegiul se bucură de sprijinul următoarelor instituții: Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba, Instituția prefectului Alba , Muzeul Unirii Alba Iulia, Centrul Cultural Italian „Giovanni Morando Visconti”, Grup Corint, Asociația Tradition Group –Bucerdea Vinoasă.

Proiectul bilateral Comenius „Trois Langues, Deux Cultures, Une Même Famille Latine”  se derulează în perioada 2013-2015 și este finanțat de Comisia Europeană prin Programul de învățare pe toată durata vieții.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

ADMITERE jandarmi 2024: Jandarmeria Alba recrutează candidați pentru Școlile de Subofițeri din Drăgășani și Fălticeni. Condiţii şi acte necesare la înscriere

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE jandarmi 2024: Jandarmeria Alba recrutează candidați pentru Școlile de Subofițeri din Drăgășani și Fălticeni. Condiţii şi acte necesare la înscriere În perioada 24 aprilie – 14 mai a.c., Jandarmeria Alba desfășoară o nouă campanie de recrutare pentru cei care doresc o carieră militară în Jandarmeria Română. La școlile militare de subofițeri de jandarmi „Gr. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea