Rămâi conectat

Actualitate

A doua evacuare a romilor din blocul din Alba Iulia ce va fi demolat. Primăria orașului dă 2.360 de euro pentru o locuinţă

Publicat

în

A doua evacuare a romilor din blocul din Alba Iulia ce va fi demolat. Primăria orașului dă 2.360 de euro pentru o locuinţă

Primăria Alba Iulia a demarat ultima etapă a evacuării blocului Turturica din cartierul Cetate, după patru ani de la incidentele care au scandalizat o ţară întreagă.

Un număr de 216 de romi au fost evacuaţi foraţat în 10 octombrie 2017, la solicitarea Primăriei, proprietarul blocului, ai cărei reprezentanţi nu au mai prelungit contractele de închiriere pentru aproximativ 70 de locuinţe.

Procesul de evacuare s-a făcut cu forţe de poliţia locală şi jandarmerie şi s-a transformat într-un veritabil scandal naţional.

Electrica Furnizare Discount

Ulterior, Primăria Alba Iulia şi Consiliul Local au fost amendate cu câte 5.000 de lei de către Consiliul Naţional pentru Combatarea Discriminării (CNCD). Cele două insituţii au pierdut pe fond procesul prin care au solicitat anularea sancţiunii. CNCD a considerat că ”evacuarea unui număr mare de persoane, in jur de 200, care fac parte dintr-o categorie defavorizata, fără a lua în calcul măsuri adaptate la nevoile acestora, fără a lua măsurile necesare relocării acestor persoane în locuinţe care să asigure un minim de trai, încalcă legislaţia în vigoare”.

În 28 iulie 2021, Primăria Alba Iulia a transmis proprietarilor care mai locuiesc în fostul cămin de nefamilişti că vor urma să fie expropriaţi în schimbul unor sume cuprinse între 2.360 euro şi 3.980 de euro (în funcţie de nivelul de amenajare) pentru cei 11,3 metri pătraţi cât are o locuinţă.

Teoretic, în bloc mai erau 33 de garsoniere locuite, dar câţiva proprietari au ales să plece voluntar şi să accepte banii oferiţi de primărie.

În adresele transmise proprietarilor, primarul Gabriel Pleşa susţine că în cazul în care proprietarii nu vor dori să vândă locuinţa la preţul evaluat, ”Primăria Alba Iulia, în baza Legii nr. 225/2010 actualizată, va începe procedura de expropriere pentru cauză de utilitate publică, necesară relizării unor obiective de interes local”. Obiectivul vizat ar fi o parcare cu mai multe etaje, dar nu este exclus ca terenul, după demolarea clădirii, să fie utilizat pentru construirea unui alt bloc. Proprietarii garsonierelor refuză sumele derizorii oferite de Primărie şi susţin că vor pleca doar dacă le este oferită o sumă care să reprezinte o despăgubire reală şi nu o ”bătaie de joc”. Cauza acestora este susţinută şi de consilierul local independent Paul Victor Florea, care a transmis o interpelare primarului Gabriel Pleşa în legătură cu soarta proprietarilor din Turturica.

Centrul pentru Resurse Juridice, care a realizat şi un studiu complex despre situaţia romilor din blocul Turturica, critică decizia administraţiei locale.

”Municipalitatea consideră că o lucrare de «utilitate publică» de tipul parcare rezidenţială este mai importantă decât dreptul oamenilor la locuire, ca şi componentă fundamentală a dreptului la viaţă privată”, susţin repreznetanţii ONG-ului.

Povestea evacuării din octombrie 2017

Blocul G2 de pe strada Arnsberg (parter şi patru etaje) a fost construit în 1971, cu destinaţia iniţială de cămin de nefamilişti.

Ulterior a devenit bloc de locuinţe confort IV, locuit aproape exclusiv de romi. Turturica, cum este denumit la nivel local, a devenit o enclavă de cetăţeni de etnie romă, în mijlocul celui mai populat cartier al municipiului Alba Iulia. Evacuarea blocului a început în dimineaţa zile de 10 octombrie a anului 2017.

Cu doar o zi în urmă, de la o întâlnire care a avut loc la Instituţia Prefectului Alba, oamenii plecaseră cu ideea că mai au la dispoziţie câteva zile să îşi mute lucrurile.

Autorităţile au descins în forţă cu jandarmi şi poliţişti locali şi le-au acordat oamenilor 18 minute pentru a părăsi blocul. Speriaţi, aceştia au început să îşi adune la repezeală lucrurile şi să le scoată în faţa blocului, iar garsonierele încuiate, unde nu era nimeni acasă, au fost sparte de autorităţi. O parte dintre familiile cu copii au renunţat să îi mai trimită la grădiniţă sau la şcoală, deşi îi pregătiseră.

Primarul de atunci, Mircea Hava, explica, la doar câteva zile după evacuare: ”Blocul Turturica se evacuează conform legii. N-avem nici o problemă legată de rasă, de cutare. El se demolează pentru că trebuie demolat, după ce se evacuează”, a spus Hava. Acesta a compeletat susţinând că ”Alba Iulia nu este azil”. Au fost evacuate, în total, 216 persoane care locuiau acolo în chirie.

Imediat după evacuare, Consiliul Local a adoptat o hotărâre pentru persoanele aflate în dificultate. În decembrie 2017 au beneficiat de ajutor 11 familii evacuate din ”Turturica”: 11 adulţi, 5 bătrâni şi 7 copii. Restul nu au îndeplinit condiţiile. Cele 11 familii au primit între 300 şi 400 de lei pe lună, unii timp de şase luni iar alţii pentru o perioadă mai scurtă, din diferite motive. O singură familie care are în componenţă persoane cu dizabilităţi a primit în final o locuinţă în Alba Iulia, după ce iniţial a fost adăpostită într-un centru social.

Publicitate

Actualitate

Ora de iarnă 2021: Când se dă ceasul înapoi în acest an

Publicat

în

Ora de iarnă 2021: Când se dă ceasul înapoi în acest an

Când se trece la ora de iarnă. Ceasul se dă înapoi cu o oră în ultima duminică din octombrie, astfel că această zi va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.

Când se trece la ora de iarnă. România trece la ora de iarnă în ultimul weekend din octombrie, adică în noaptea de 30 spre 31 octombrie, sâmbătă spre duminică. Ora 4, duminică dimineața, devine ora 3.

În consecință, duminică, 31 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore. Ora de iarnă este o măsură administrativă care se aplică în Europa, în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie.

Electrica Furnizare Discount

Sistemul schimbării între ora de iarnă şi cea de vară presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. Ora de iarnă este considerată, însă, ora standard.

Când se trece la ora de iarnă. Motivația din spatele deciziei

Explicația este că introducerea orei de vară a fost motivată de creşterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui şi era extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Ţările europene au adoptat acest sistem în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piaţa petrolului apărute în anii 1970.

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 03.00 devine ora 04.00), în timp ce la ora de iarnă operaţiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră şi ora 04.00 devine ora 03.00. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi (GMT) – Greenwich Mean Time, va fi de două ore în timp ce în perioada orei de vară este de trei ore.

Citește mai mult

Actualitate

OFICIAL| Nicolae Ciucă a fost votat de liberali ca propunere de premier. Guvern minoritar PNL-UDMR, susținut de PSD în Parlament, varianta probabilă

Publicat

în

Nicolae Ciucă a fost votat de liberali ca propunere de premier. Guvern minoritar PNL-UDMR, susținut de PSD în Parlament, varianta probabilă

În cadrul celei mai scurte ședințe din istoria PNL, liberalii l-au votat pe Nicolae Ciucă ca propunere de premier.

La acest moment se merge pe varianta Nicolae Ciucă premier, cu un guvern minoritar PNL-UDMR, susținut de PSD în Parlament.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, nuanțează poziția PSD și, întrebat fiind de jurnaliști cum vede soluția Nicolae Ciucă premier, a explicat că trebuie să ținem cont de perioada dificilă prin care trece România.

Electrica Furnizare Discount

”Haideți să vedem cum se așează lucrurile și să ținem cont de perioada din acest moment. Îmi mențin părerea că România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar (…) Voi ieși cu o declarație clară după Biroul Permanent Național și după consultări”, a spus Marcel Ciolacu.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

AVERTISMENTUL dat de Răzvan Cherecheș anunțului lui Klaus Iohannis: „Patru sau cinci zile de amânare înseamnă de fapt mii de morţi”

Publicat

în

AVERTISMENTUL dat de Răzvan Cherecheș anunțului lui Klaus Iohannis: „Patru sau cinci zile de amânare înseamnă de fapt mii de morţi”

Răzvan Cherecheş, expertul în politici de sănătate publică, trage un semnal de alarmă precizând că există posibilitatea ca în România să avem parte de un val continuu de coronavirus. El spune că 4 sau 5 zile de amânare a restricțiilor înseamnă de fapt mii de morţi.

Acesta a precizat într-o emisiune de la Digi24, că cine a văzut mesajul preşedintelui va avea abia peste o săptămână simptome, apoi peste alta va decide testarea, iar în următoarea situaţia i s-ar putea agrava foarte tare. Cherecheş atrage atenţia autorităţilor că în fiecare minut oamenii se infectrează, iar cele patru zile de amânare stabilite de preşedintele ţării, vor fi dramatice pentru români.

„În România va fi un val continuu de coronavirus” a mai spus acesta. El a accentuat faptul că trebuia ca cineva în ţara aceasta ar fi trebuit să îşi asume măsura de lockdown total pentru ca lucrurile să meargă spre bine.

Electrica Furnizare Discount

Toate mesajele transmise de către autorităţi populaţiei este că această criză sanitară nu este de fapt o urgenţă. România trimite pacienţi în Ungaria, dar Ungaria când se uită la noi în ţară nu vede nicio măsură de urgenţă luată. „Nu ştiu cum pot oamenii ăştia să doarmă noaptea”, a mai spus Cherecheş miercuri seara în intervenţia de la Digi24.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri seara măsuri antiepidemice care vor fi luate de luni. Principalele restricții care vor fi impuse începând de luni asut: certificatul verde va fi obligatoriu pentru majoritatea activităților, noaptea vor mai putea circula doar vaccinații, iar masca redevine obligatorie peste tot, inclusiv pe stradă.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare