Rămâi conectat

Actualitate

A doua evacuare a romilor din blocul din Alba Iulia ce va fi demolat. Primăria orașului dă 2.360 de euro pentru o locuinţă

Ziarul Unirea

Publicat

în

A doua evacuare a romilor din blocul din Alba Iulia ce va fi demolat. Primăria orașului dă 2.360 de euro pentru o locuinţă

Primăria Alba Iulia a demarat ultima etapă a evacuării blocului Turturica din cartierul Cetate, după patru ani de la incidentele care au scandalizat o ţară întreagă.

Un număr de 216 de romi au fost evacuaţi foraţat în 10 octombrie 2017, la solicitarea Primăriei, proprietarul blocului, ai cărei reprezentanţi nu au mai prelungit contractele de închiriere pentru aproximativ 70 de locuinţe.

Procesul de evacuare s-a făcut cu forţe de poliţia locală şi jandarmerie şi s-a transformat într-un veritabil scandal naţional.

Ulterior, Primăria Alba Iulia şi Consiliul Local au fost amendate cu câte 5.000 de lei de către Consiliul Naţional pentru Combatarea Discriminării (CNCD). Cele două insituţii au pierdut pe fond procesul prin care au solicitat anularea sancţiunii. CNCD a considerat că ”evacuarea unui număr mare de persoane, in jur de 200, care fac parte dintr-o categorie defavorizata, fără a lua în calcul măsuri adaptate la nevoile acestora, fără a lua măsurile necesare relocării acestor persoane în locuinţe care să asigure un minim de trai, încalcă legislaţia în vigoare”.

În 28 iulie 2021, Primăria Alba Iulia a transmis proprietarilor care mai locuiesc în fostul cămin de nefamilişti că vor urma să fie expropriaţi în schimbul unor sume cuprinse între 2.360 euro şi 3.980 de euro (în funcţie de nivelul de amenajare) pentru cei 11,3 metri pătraţi cât are o locuinţă.

Teoretic, în bloc mai erau 33 de garsoniere locuite, dar câţiva proprietari au ales să plece voluntar şi să accepte banii oferiţi de primărie.

În adresele transmise proprietarilor, primarul Gabriel Pleşa susţine că în cazul în care proprietarii nu vor dori să vândă locuinţa la preţul evaluat, ”Primăria Alba Iulia, în baza Legii nr. 225/2010 actualizată, va începe procedura de expropriere pentru cauză de utilitate publică, necesară relizării unor obiective de interes local”. Obiectivul vizat ar fi o parcare cu mai multe etaje, dar nu este exclus ca terenul, după demolarea clădirii, să fie utilizat pentru construirea unui alt bloc. Proprietarii garsonierelor refuză sumele derizorii oferite de Primărie şi susţin că vor pleca doar dacă le este oferită o sumă care să reprezinte o despăgubire reală şi nu o ”bătaie de joc”. Cauza acestora este susţinută şi de consilierul local independent Paul Victor Florea, care a transmis o interpelare primarului Gabriel Pleşa în legătură cu soarta proprietarilor din Turturica.

Centrul pentru Resurse Juridice, care a realizat şi un studiu complex despre situaţia romilor din blocul Turturica, critică decizia administraţiei locale.

”Municipalitatea consideră că o lucrare de «utilitate publică» de tipul parcare rezidenţială este mai importantă decât dreptul oamenilor la locuire, ca şi componentă fundamentală a dreptului la viaţă privată”, susţin repreznetanţii ONG-ului.

Povestea evacuării din octombrie 2017

Blocul G2 de pe strada Arnsberg (parter şi patru etaje) a fost construit în 1971, cu destinaţia iniţială de cămin de nefamilişti.

Ulterior a devenit bloc de locuinţe confort IV, locuit aproape exclusiv de romi. Turturica, cum este denumit la nivel local, a devenit o enclavă de cetăţeni de etnie romă, în mijlocul celui mai populat cartier al municipiului Alba Iulia. Evacuarea blocului a început în dimineaţa zile de 10 octombrie a anului 2017.

Cu doar o zi în urmă, de la o întâlnire care a avut loc la Instituţia Prefectului Alba, oamenii plecaseră cu ideea că mai au la dispoziţie câteva zile să îşi mute lucrurile.

Autorităţile au descins în forţă cu jandarmi şi poliţişti locali şi le-au acordat oamenilor 18 minute pentru a părăsi blocul. Speriaţi, aceştia au început să îşi adune la repezeală lucrurile şi să le scoată în faţa blocului, iar garsonierele încuiate, unde nu era nimeni acasă, au fost sparte de autorităţi. O parte dintre familiile cu copii au renunţat să îi mai trimită la grădiniţă sau la şcoală, deşi îi pregătiseră.

Primarul de atunci, Mircea Hava, explica, la doar câteva zile după evacuare: ”Blocul Turturica se evacuează conform legii. N-avem nici o problemă legată de rasă, de cutare. El se demolează pentru că trebuie demolat, după ce se evacuează”, a spus Hava. Acesta a compeletat susţinând că ”Alba Iulia nu este azil”. Au fost evacuate, în total, 216 persoane care locuiau acolo în chirie.

Imediat după evacuare, Consiliul Local a adoptat o hotărâre pentru persoanele aflate în dificultate. În decembrie 2017 au beneficiat de ajutor 11 familii evacuate din ”Turturica”: 11 adulţi, 5 bătrâni şi 7 copii. Restul nu au îndeplinit condiţiile. Cele 11 familii au primit între 300 şi 400 de lei pe lună, unii timp de şase luni iar alţii pentru o perioadă mai scurtă, din diferite motive. O singură familie care are în componenţă persoane cu dizabilităţi a primit în final o locuinţă în Alba Iulia, după ce iniţial a fost adăpostită într-un centru social.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea