9 Mai: Independenţa României, sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei
Cu siguranţă 9 mai reprezintă o zi importantă fiind încărcată de istorie, având 3 semnificaţii care au schimbat faţa bătrânului continent dar şi a ţării noastre. Independenţa naţională, sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi crearea Europei Unite sunt evenimentele care s-au petrecut în ani diferiţi, dar la aceeaşi dată şi care au schimbat cursul vieţii fiecăruia dintre noi. Cu această ocazie ne îndreptăm privirea spre evenimentele care s-au petrecut acum 136, 68 respectiv 63 de ani.
Independenţa absolută a României – 1877. Parlamentul a proclamat acest act iar prim-ministrul Mihail Kogălniceanu a declarat oficial că suntem un popor independent. A doua zi, actul a căpătat putere de lege prin semnarea lui de către principele Carol I. Guvernul român a hotărât încetarea plății către Imperiul Otoman, iar suma a fost direcționată către bugetul apărării.
Sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial – 1945. Cel mai sângeros război din istoria omenirii a provocat moartea a peste 70 milioane de oameni care au reprezentat aproximativ 3% din populaţia mondială de atunci. Războiul început în 1939 se termină oficial la 9 mai când Germania Nazistă şi-a anunţat capitularea. Istoria spune că după ce a văzut că toată lumea este împotriva lui, Hitler s-a sinucis împreună cu soţia sa la data de 30 aprilie 1945. Cel care a devenit şeful guvernului German a semnat o capitulare necondiţionată ale cărei prevederi au intrat în vigoare în 8 mai, iar încetarea focului a fost în data de 9 mai fiind considerată ziua în a luat sfârşit Războiul.
Începutul formării Uniunii Europene – 1950. Declarația lui Schuman a fost o propunere de a crea o nouă formă de organizare a statelor Europei, o comunitate supranațională care să vegheze la respectarea legilor. Declaraţia a fost un început pentru cooperarea între state care a dus apoi la o piaţă unică europeană. Fostul ministru francez de externe a propus unirea industriilor de oțel și cărbune, iar acest lucru a dus la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului care este considerată temelia Uniunii Europene. Parlamentul European a recunoscut ziua de 9 mai ca fiind Ziua Europei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii