Rămâi conectat

Actualitate

9 Mai: Independenţa României, sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei

Dragoş Suciu

Publicat

în

Cu siguranţă 9 mai reprezintă o zi importantă fiind încărcată de istorie, având 3 semnificaţii care au schimbat faţa bătrânului continent dar şi a ţării noastre. Independenţa naţională, sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi crearea Europei Unite sunt evenimentele care s-au petrecut în ani diferiţi, dar la aceeaşi dată şi care au schimbat cursul vieţii fiecăruia dintre noi. Cu această ocazie ne îndreptăm privirea spre evenimentele care s-au petrecut acum 136, 68 respectiv 63 de ani.

Independenţa absolută a României – 1877. Parlamentul a proclamat acest act iar prim-ministrul Mihail Kogălniceanu a declarat oficial că suntem un popor independent. A doua zi, actul a căpătat putere de lege prin semnarea lui de către principele Carol I. Guvernul român a hotărât încetarea plății către Imperiul Otoman, iar suma a fost direcționată către bugetul apărării.

Sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial – 1945. Cel mai sângeros război din istoria omenirii a provocat moartea a peste 70 milioane de oameni care au reprezentat aproximativ 3% din populaţia mondială de atunci. Războiul început în 1939 se termină oficial la 9 mai când Germania Nazistă şi-a anunţat capitularea. Istoria spune că după ce a văzut că toată lumea este împotriva lui, Hitler s-a sinucis împreună cu soţia sa la data de 30 aprilie 1945. Cel care a devenit şeful guvernului German a semnat o capitulare necondiţionată ale cărei prevederi au intrat în vigoare în 8 mai, iar încetarea focului a fost în data de 9 mai fiind considerată ziua în a luat sfârşit Războiul.

Începutul formării Uniunii Europene – 1950. Declarația lui Schuman a fost o propunere  de a crea o nouă formă de organizare a statelor Europei, o comunitate supranațională care să vegheze la respectarea legilor. Declaraţia a fost un început pentru cooperarea între state care a dus apoi la o piaţă unică europeană. Fostul ministru francez de externe a propus unirea industriilor de oțel și cărbune, iar acest lucru a dus la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului care este considerată temelia Uniunii Europene. Parlamentul European a recunoscut ziua de 9 mai ca fiind Ziua Europei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea