Rămâi conectat

Curier Județean

9-10 martie: Manifestări în Mica Romă, dedicate împlinirii a 250 de ani de la moartea Episcopului Petru Pavel Aron, fondatorul şcolilor Blajului. PROGRAM

Publicat

în

petru_pavel_aronAnul acesta se împlinesc  250 de ani de la trecerea la cele veşnice a Episcopului Petru Pavel Aron, fondatorul Şcolilor Blajului. Cu această ocazie, în Mica Romă, vor avea loc o serie de manifestări menite să omagieze memoria marelui ierarh. Depuneri de coroane la bustul Episcopului,  o expoziţie de documente şi fotografii cu şcolile Blajului, sesiuni de comunicări sau concert de muzică clasică sunt doar câteva momente din programul manifestărilor. Sunt aşteptaţi să ia parte la eveniment un număr mare de credincioşi greco-catolici, numeroşi cetăţeni ai Blajului şi nu numai.

Vă prezentăm mai jos programul manifestărilor:

 9 martie 2014
Catedrala Mitropolitană „Sf. Treime
Ora 11.00 – Sfânta Liturghie
Ora 12.15 – Procesiune de la Catedrală la Capela Arhiereilor

Electrica Furnizare Discount

Capela Arhiereilor
Ora 12.30 – Slujba de pomenire în memoria Episcopului Petru Pavel Aron
Ora 13.00 – Procesiune de la Capela Arhiereilor la Castelul Mitropolitan

Mitropolia Română Unită
Ora 13.20 – Depuneri de coroane de flori la bustul Episcopului Petru Pavel Aron

Protopopiatul Greco Catolic
Ora 15.30 – Vernisajul expoziţiei „Şcolile Blajului în documente şi fotografii”
Prezintă Dana Zecheru, Director Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Statului

Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime”,  ora 16.00:
– Sesiune de comunicări (I) ”Episcopul Petru Pavel Aron, păstor al românilor din Ardeal şi ctitor al şcolilor de la Blaj” . Prezintă: Emil Hurezeanu –  Titlu rezervat; Greta Miron- Petru Pavel Aron – Portret de episcop; Ovidiu Ghita – Îndemnurile Episcopului Petru Pavel Aron către preoţii săi

 -Lansare de carte – Episcopul Petru Pavel Aron –250 Antologie de Ion Buzaşi şi Ion Moldovan . Prezintă Ion Buzaş

– „Doamne, Dumnezeu ceresc” – Recital de cântece religioase susţinut de VETA BIRIŞ

10 martie 2014 – Catedrala Mitropolitană, ora 17.00
– Sesiune de comunicări (II)- ”Episcopul Petru Pavel Aron, păstor al românilor din Ardeal şi ctitor al şcolilor de la Blaj”.  Prezintă: Laura Stanciu – Petru Pavel Aron – „Demn Episcop de Făgăraş” (1752); Ion Buzaşi – Episcopul Petru Pavel Aron în evocări literare

Concert de muzică clasică
Requiem de W A. Mozart (fragmente)
Interpretează: Daniela Vlădescu (soprană), Răzvan Săraru (tenor), Lucia Mihalache (mezzosoprană),    Constantin Acsinte (bas), Natalia Gribinic (orgă)
Constantin Acsinte – GiuseppeVerdi- Requiem (Arie “Confutatis maledictis”)
Giuseppe Verdi-Opera Simone Boccanegra (Aria lui Fiesco)
Daniela Vladescu – Franz Schubert – Ave Maria
Georges Bizet – Agnus Dei
Lucia Mihalache – Giulio Caccini – Ave Maria
Cesar Franck – Panis angelicus (duet cu Daniela Vladescu)
Razvan Sararu – Giuseppe Verdi – Requiem (Arie “Ingemisco”)
Johann Sebastian Bach – Messa in Si minor (Arie “Benedictus”)

Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Majoră a Bisericii Greco-Catolice în parteneriat cu Primăria Municipiului Blaj, Consiliul Judeţean Alba şi Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale.

Sursa program: bru.ro

Publicitate

Curier Județean

Șeful DSU, Raed Arafat, ADMITE magnitudinea actuală a pandemiei: „inclusiv DSP-ului”, să înțeleagă că „în situaţiile de dezastru acceptăm anumite devieri”

Publicat

în

Șeful DSU, Raed Arafat, ADMITE magnitudinea actuală a pandemiei: „Inclusiv DSP-ul”, să înțeleagă că „în situaţiile de dezastru acceptăm anumite devieri”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că trebuie să înţeleagă toată lumea, inclusiv Direcţia de Sănătate Publică faptul că în situaţii de dezastru ne adaptăm şi sunt acceptate anumite devieri, precizând că dacă vrem ca totul să meargă ca în vremuri normale înseamnă că nu ştim în ce situaţie ne aflăm.

Arafat a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că bolnavul este mai sigur într-o secţie ATI decât să stea ventilat la UPU.

Electrica Furnizare Discount

“Trebuie să înţeleagă foarte clar toată lumea, inclusiv DSP-ul, în situaţiile de dezastru ne adaptăm şi acceptăm anumite devieri, altfel, dacă vrem totul să funcţioneze ca în situaţia de normalitate înseamnă că noi nu ştim în ce situaţie ne aflăm. Dacă sunt motive care pot fi adaptate, care pot fi acceptate în situaţia în care ne aflăm acum, credeţi-mă că bolnavul este mult mai sigur într-o secţie de ATI decât să stea la UPU ventilat când vin şi alţi bolnavi din afară şi avem şi alţii de preluat. Aşa că orice soluţie care creşte capacitatea pentru a elibera pacienţii din unităţile de primiri urgenţă, pentru a putea să le preluăm către secţii ATI sau secţii cu oxigen, acest lucru trebuie făcut”, a precizat el.

sursa: ziare.com

Citește mai mult

Curier Județean

Încă TREI paturi ATI, suplimentate, pentru pacienții Covid, grav bolnavi, din județul Alba. Situația la nivel național

Publicat

în

Încă TREI paturi ATI, suplimentate, pentru pacienții Covid, grav bolnavi, din județul Alba. Situația la nivel național

La Spitalul Municipal Aiud, au fost suplimentate încă TREI paturi ATI, din rezerva operațională de 158 de paturi destinate pacienților de COVID-19.

În data de 16 octombrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1613 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. În București sunt avizate de DSP 336 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.

De asemenea, la nivel național există o rezervă operațională de 168 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19. Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale. 1.739 paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări.

Electrica Furnizare Discount

La  nivel național, la acest moment, nu sunt paturi ATI libere, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.

Se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare. Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare.

Citește mai mult

Curier Județean

Cugir, oraș verde: Studiu de fezabilitate pentru implementarea transportului verde. Primăria a lansat licitația în valoare de peste 100.000 de lei

Publicat

în

Cugir, oraș verde: Studiu de fezabilitate pentru implementarea transportului verde. Primăria a lansat licitația în valoare de peste 100.000 de lei

Primăria orașului Cugir a lansat în SEAP o licitație pentru achiziția unor servicii, în cadrul proiectului „Servicii de întocmire SF pentru Dezvoltarea sistemului de mobilitate alternativ, public prin implementarea transportului verde în Cugir pe coridorul „Localitatea componentă Vinerea – zona rezidenţială Cindeni – localităţi componente zona de munte””. Valoarea totală estimată a investiției este de 131.932,78, fără TVA.

Realizarea investiţiilor propuse în oraşul Cugir este impusă de necesitatea de a realiza o infrastructură de transport public la standarde europene, astfel încât traficul în localitate să se desfăşoare în condiţii maxime de siguranţă şi confort.

Electrica Furnizare Discount

Realizarea obiectivului de investiţii „Dezvoltarea sistemului de mobilitate alternativ, public prin implementarea transportului verde in Cugir pe coridorul „Localitate Componenta Vinerea -zona rezidenţiala Cindeni – localitati componente zona de munte” în legătură cu care se solicită realizarea serviciilor de elaborare a documentaţiei tehnico-economice a fost selectat pentru finanţare în cadrul proiectului: Sprijin la nivelul Regiunii Centru pentru pregătirea de proiecte finanţate din perioada de programare 2021-2027 pe domeniile mobilitate urbană, regenerare urbană, centre de agrement/ baze turistice (tabere şcolare, infrastructură şi servicii publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potenţial turistic şi infrastructură rutieră de interes judeţean, inclusiv variante ocolitoare şi /sau drumuri de legătură.

Prin acest proiect, se urmăreşte încurajarea achiziţionări si utilizării mjloacelor alternative si electrice de către populaţie, prin asigurarea infrastructurii necesare pentru alimentare cu carburanţi alternativi, urmărind dedieselizarea treptata si înlocuirea in trepte a motoarelor termice cu cele care utilizează energie verde conform directivei UE. In acest fel va fi posibila diminuarea poluări si a decarbonari in vederea creşterii calitatii aerului si implicit a calitatii vieţii, precum si descurajarea abandonului şcolar prin facilitarea accesului la şcoala al copiilor din mediul rural defavorizat de lipsa transportului.

Descrierea situaţiei actuale la nivelul Autorităţii Contractante

Activităţile care au fost derulate şi rezultatele care au fost obţinute la nivelul Autorităţii Contractante pentru realizarea obiectivului de investiţii pentru care se solicită realizarea documentaţiei tehnico-ecomomice în cadrul Contractului ce rezultă din această procedură sunt prezentate în prezentul caiet de sarcini.

Obiectivul general la care contribuie realizarea serviciilor

Dezvoltarea sistemului de transport public verde si susţinerea celui particular prin dezvoltarea parcului de autobuzele electrice si a zonei de deservire precum si a reţelei de puncte de alimentare cu carburanţi alternativi (curent electric) atat in perimetrul urban, cat si periurban.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare