Rămâi conectat
MA-RA-MU

Actualitate

8 MARTIE – ziua eternului feminin

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Iată că mult aşteptata lună martie a venit după o iarnă destul de grea şi toată natura se trezeşte la viaţă, capul alb şi diafan al ghioceilor răsare fără frică de nesuferitele babe. Hormonii naturii izbucnesc şi-n această primăvară şi noi toţi oamenii suntem străbătuţi de fiorul eternei învieri. Oricât am fi de stresaţi, oricâte greutăţi ne-ar apăsa umerii şi sufletul, primăvara dar mai ales această zi specială de 8 Martie are puterea să remodeleze, să învioreze ce este mai obosit, degradat şi pervertit în noi.
Dumnezeu a creat universul, Dumnezeu a creat pământul, Dumnezeu a creat pe om după chipul şi asemănarea lui, Dumnezeu a creat pe Adam, primul om al planetei albastre şi apoi pe soţia lui, Eva „din coasta lui”. Ne întrebăm, a fost o greşeală ca primul om al planetei să fie un bărbat? Eu cred că da, şi Dumnezeu având mustrări de conştiinţă a dăruit femeii virtuţi pe care cu greu le găseşti la un bărbat: frumuseţe, graţie, castitate, credinţă dar mai ales darul de a iubi şi a fi iubită. Femeia a fost venerată din cele mai vechi timpuri, ea apare în capodoperele marilor maeştri ai Renaşterii: Leonardo da Vinci cu surâsul enigmatic al Monalisei, Boticelli cu Naşterea lui Venus din mare sau femeile rubensiene cu formele pline de har. Femeia este cea care a iscat războaie: Elena din Troia, sau cea care a stins conflictele armate: contesa Walewska care a îndulcit inima lui Napoelon şi a salvat Polonia. Femeia ştie să fie şi spioană, vestita Mata Hari, ştie să moară şi din dragoste, nemuritoarea Julieta din Verona.
Dar dintre toate femeile din lumea aceasta care au fost, sunt sau vor fi, cea mai impresionantă, cea mai iubită este Sfânta Fecioară Maria, prima dintre femei, mama Mântuitorului nostru Iisus Cristos. Sub boltele măreţe şi irezistibile ale catedralei Sf. Petru din Roma te atrage un grup statuar sculptat de nemuritorul Michelangelo, format din două persoane: Sf. Fecioară Maria şi Domnul Iisus în braţele ei. Văzând această sculptură nu mai vezi aurul şi pietrele preţioase din jur, vezi doar iubirea şi mai ales suferinţa unei mame care şi-a pierdut copilul. Nu cred că este ceva mai frumos şi mai sfânt pe lumea asta decât o mamă şi copilul ei.
În această zi de 8 Martie sărbătorim toate femeile dar mai ales femeile mamă. Ziua femeii a fost sărbătorită în Rusia sovietică şi apoi în toate ţările lagărului comunist, dar şi în ţările occidentale cu puternice partide socialiste. Pentru prima dată militanta cominternistă Clara Zetkin, lidera Partidului Comunist German, inspirată de o regină de origine evreiască Estera, descrisă în Vechiul Testament ca soţie a regelui persan Artaxerxe care şi-a salvat conaţionalii de la o moarte sigură, a propus ziua de 8 Martie. Acest eveniment pe care-l sărbătoresc evreii în fiecare an se numeşte Purim şi din întâmplare a coincis cu ziua de 8 martie din acel an. Acel an era 1910 şi evenimentul se întâmpla la Conferinţa Internaţională a femeilor socialiste de la Copenhaga.
Astăzi, 8 Martie, noi sărbătorim o fiinţă dragă nouă numită femeie care de secole ne uimeşte cu farmecul, frumuseţea şi fragilitatea ei. Pentru noi bărbaţii, ea este în primul rând femeia-mamă, femeia-soţie, femeia-om de ştiinţă, femeia-om de stat, femeia-visurilor noastre, femeia-perfectă, femeia, putem zice, non-stop. Este greu să fii femeie în zilele noastre agitate şi noi bărbaţii avem ocazia unică să le apreciem. Un buchet de flori poate să aducă un surâs pe faţa femeii iubite pe care noi bărbaţii l-am uitat, l-am abandonat, dar îl regăsim din nou.
Sufletul nostru, al bărbaţilor ar trebui să aducă un imn de slavă eternului feminin.
La mulţi ani, stimatelor noastre femei!
Dr. Mircea FRENŢIU,
medic primar chirurg


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației

Bera Larisa

Publicat

în

Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea probei scrise la examenul de Bacalaureat 2025 a fost publicată miercuri, 18 decembrie 2024, de Ministerul Educaţiei. Citește și: Cadrele didactice, studenții, foștii olimpici și cercetătorii vor fi plătiți cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea