Ziua Internațională a Romilor celebrată pe 8 aprilie. Sărbătoarea marchează celebrarea culturii și sensibilizarea populației la problemele acestora
Ziua Internațională a Romilor celebrată pe 8 aprilie. Sărbătoarea marchează celebrarea culturii și sensibilizarea populației la problemele acestora
Ziua Internațională a Romilor este celebrată încă din anul 1971, la data de 8 aprilie, scopul acestei zile este celebrarea culturii romilor și sensibilizarea populației la problemele cu care se confruntă romii.
Problemele cu care se confruntă şi azi populaţiile rome au fost recent trist ilustrate în periferia Parisului unde au avut loc o serie de atacuri violente contra unor romi. Cocioabe arse, maşini vandalizate, romi hărţuiţi şi bătuţi pe motiv că vroiau să fure copii – incidentele, comise de oameni din cartierele învecinate taberei de romi, au plecat de la nişte zvonuri nefondate vehiculate pe internet şi dezminţite de autorităţile franceze. Sociologul şi specialistul populaţiilor rome Olivier Peyroux notează la RFI că „cilșee despre romi sunt astăzi reactivate.”
Cu toate că sunt cea mai mare minoritate din Europa, comunităţile rome sunt şi azi, masiv, victimele discriminării şi marginalizării. Lucruri care-i împiedică pe romi să aibă acces la drepturi fundamentale precum educaţia, locuri de muncă, locuinţă decentă sau servicii de sănătate de bază.”
„Anti-ţigănismul este în recrudescenţă” continuă apoi comisarii europeni. „Asistăm la difuzarea de discursuri extreme şi de ură, propagate pe internet. Cuvintele duc la ură iar ura duce la violenţă.
Trebuie să fim vigilenţi pentru a evita ca romii să devină din nou ţinta unor atacuri sau hărţuiri. Comisia europeană încurajează statele membre UE să-şi respecte angajamentele şi să-şi întărească lupta contra discriminărilor. Ei, suntem noi” conchid semnatarii declaraţiei.
Sursa: rfi.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]