7 aprilie – Ziua mondială a sănătății. Tema din acest an, diabetul
Ziua mondială a sănătății se marchează în fiecare an, din 1950, la 7 aprilie, tema principală din 2016 fiind diabetul, o boală care afectează în mod direct milioane de oameni, la nivel global, mai ales în țările cu venituri mici și medii.
În 1948, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătății, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea, la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătății. OMS este o instituție specializată a Națiunilor Unite, fiind creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva.
Tema principală din 2016 a Zilei mondiale a sănătății este diabetul, o boală care afectează în mod direct milioane de oameni, la nivel global, mai ales în țările cu venituri mici și medii.
În fiecare an, Organizația Mondială a Sănătății anunță, cu mult timp înainte, o temă care acoperă un domeniu prioritar al sănătății publice și este de interes global. Pentru 2016, tema a fost anunțată cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva diabetului zaharat, la 14 noiembrie 2015.
Diabetul este o boală cronică, care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahăr din sânge este un efect al diabetului zaharat necontrolat. De-a lungul timpului, diabetul poate afecta inima, vasele de sânge, ochii, rinichii și nervii.
Există două forme principale ale diabetului zaharat: de tip 1 și de tip 2. Diabetul tip 1 este caracterizat de lipsa totală a insulinei din organism, iar persoanele diagnosticate au nevoie de injecții cu insulină pentru a supraviețui.
Diabetul tip 2 este caracterizat prin prezența unei cantități mai mici de insulină decât este normal sau a unei cantități mai mari de insulină peste limita normală, dar pe care organismul nu o poate folosi din diverse motive. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2, reprezintă aproximativ 90% din cazurile de diabet, acestea fiind de obicei supraponderali și sedentari, două condiții care cresc nevoile de insulină ale unei persoane. O dietă sănătoasă, activitatea fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale normale și evitarea consumului de tutun pot preveni sau întârzia instalarea diabetului de tip 2. (V.N.)
Sursa Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 26 de minute
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana