7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătăţii
Începând cu anul 1950, la fiecare 7 aprilie, se marchează Ziua Mondială a Sănătăţii care reprezintă, pentru întreaga lume, oportunitatea de a se concentra asupra unei probleme de sănătate publică prioritare la nivel global în viziunea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Pentru anul acesta tema acestei zile este: Rezistenţa la agenţii antimicrobieni (Antimicrobian Resistance – RAM). Prin intermediul sloganului „Acţionează astăzi ca să poţi vindeca şi mâine” se lansează un apel pentru intensificarea angajamentului global la protejarea eficienţei acestor medicamente esenţiale în tratarea bolilor infecţioase, în beneficiul generaţiilor viitoare.
„RAM apare atunci când microorganisme precum bacteriile, fungii, virusurile şi paraziţii se modifică astfel încât medicamentele antimicrobiene (între care antibioticele – A, folosite împotriva bacteriilor) îşi pierd eficienţa din cauza adaptării naturale a microbilor sau a uzului impropriu al medicamentelor (doze improprii sau tratamente incomplete). Microbii deveniţi rezistenţi la multipli agenţi antimicrobieni – adesea numiţi superbugs – sunt mai ales de temut, întrucât o infecţie multirezistentă netratabilă poate ucide, iar până atunci se poate răspândi şi genera costuri uriaşe pentru indivizi şi societate. Între microbii rezistenţi la antibiotice se numără azi bacterii precum Escherichia coli, Myobacterium tuberculosis (cauza TBC), Neisseria gonorrhoeae (cauza gonoreii), Staphylococcus aureus şi Streptococcus pneumoniae – dacă este vorba de comunităţi, sau Enterococcus faecium şi Enterococcus faecalis – dacă este vorba de spitale”, se precizează într-un comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică Alba (DSP). În Uniunea Europeană 25 000 de persoane din 400 000 infectate în fiecare an recent mor din cauza unor infecţii bacteriene grave şi rezistente la antimicrobieni, cele mai multe dobândite în unităţile spitaliceşti (nozocomiale). Românii sunt printre europenii cei mai puţin informaţi privind ineficienţa antibioticelor împotriva virusurilor şi obţin cel mai uşor antibiotice fără să treacă pe la medic – factori care generează consum abuziv de antibiotice şi în ultima instanţă rezistenţa la agenţii antimicrobieni în comunităţi. În privinţa căilor de urmat, Ministerul Sănătăţii s-a adresat recent managerilor şi medicilor din spitale, medicilor de familie, publicului şi mass-mediei pentru a colabora în promovarea folosirii adecvate a antibioticelor şi informarea pacienţilor despre rezistenţa la antibiotice şi alte riscuri ale utilizării lor incorecte incluzând efectele adverse.
„La nivelul judeţului nostru infecţiile nosocomiale raportate în anul 2010, s-au cifrat la 76. Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii 2011, DSP Alba organizează prin Compartimentul său de Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii în parteneriat cu: Servicul de Epidemiologie, Colegiul Medicilor Alba, Colegiul Medicilor Dentişti, Colegiul Farmaciştilor Alba, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – filiala Alba o serie de acţiuni printre care un seminar «Rezistenţa la agenţii antimicrobieni» la Spitalul Judeţean de Urgenţă ţintind schimbul de informaţie şi experienţă privind RAM în practica medicală în judeţul nostru, având ca invitaţi autorităţi ştiintifice, responsabili medicali, manageri şi medici de spitale, medici de familie şi farmacişti. De asemenea, vom derula activităţi de informare, educare comunicare adresate pacienţilor şi aparţinătorilor din spitale prin amenajarea de standuri tematice în holurile spitalelor, vom distribui fluturaşi, pliante, broşuri tematice prin cabinetele medicilor de familie”, a precizat directorul DSP Alba, dr. Horea Timiş. (L.I.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 35 de minute
MESAJE de CRACIUN fericit! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi
-
Ştirea zileiacum 4 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de SĂRBĂTORI 2024. URARI şi FELICITARI pe care le puteţi trimite prin SMS de Sărbători