7-12 mai: „Săptămâna Colegiului Naţional Inochentie Micu Clain” Blaj, a VIII-a ediţie
Cu prilejul omagierii patronului spiritual, episcopul Ioan Inochentie Micu Clain, care ocupă un loc important între personalităţile secolului al XVIII-lea din cultura română, la Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain” Blaj vor fi organizate, în perioada 7-12 mai, o serie de manifestări, având ca scop fundamental evocarea prelatului ardelean, aprig luptător pentru drepturile şi libertăţile românilor, fără deosebire de clasă sau religie.
„Întemeietorul Blajului, episcopul greco-catolic Inochentie Micu Clain, prin neîntreruptă stăruinţă, a reuşit să transforme cătunul situat la confluenţa Târnavelor într-o urbe scolastică, simbol al libertăţii şi al cărţii, care va juca un rol important în formarea spiritului naţionalismului românesc.
Săptămâna Colegiului Naţional „Inochentie Micu Clain” Blaj, ajunsă la a VIII-a ediţie, din perioada 7 – 12 mai 2013, coincide cu o serie de manifestări desfăşurate sub genericul „Sărbătoarea Libertăţii”, ce marchează un moment istoric important al neamului – împlinirea a 165 de ani de la Marea Adunare Naţională de pe Câmpia Libertăţii din 3-15 Mai 1848. Programul Săptămânii Colegiului va include diverse activităţi educative, ştiinţifice, cultural-artistice şi sportive, derulate cu implicarea directă a cadrelor didactice şi a elevilor, având sprijinul domnului primar – ec. Gheorghe Valentin Rotar, al reprezentanţilor comunităţii locale şi judeţene, al Asociaţiei de părinţi „I. M. Clain” şi al Astrei – Blaj2”, a transmis prof. dr. Claudia Oancea-Raica, purtător de cuvânt al Colegiului Naţionale I.M. Clain.
Directorul Colegiului Naţional „I. M. Clain”, prof. Ioan Tomoiagă a subliniat importanţa acestui eveniment şi a cunoaşterii personalităţii celui care a fost ctitorul Blajului şi întemeietorul şcolilor sale: „Este o parte a istoriei noastre, iar memoria sa trebuie păstrată vie în conştiinţa contemporanilor, care trebuie învăţaţi să preţuiască pământul sfânt al Blajului…”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]