Rămâi conectat

Actualitate

7-12 mai: „Săptămâna Colegiului Naţional Inochentie Micu Clain” Blaj, a VIII-a ediţie

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cu prilejul omagierii patronului spiritual, episcopul Ioan Inochentie Micu Clain, care ocupă un loc important între personalităţile secolului al XVIII-lea din cultura română, la Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain” Blaj vor fi organizate, în perioada 7-12 mai, o serie de manifestări, având ca scop fundamental evocarea prelatului ardelean, aprig luptător pentru drepturile şi libertăţile românilor, fără deosebire de clasă sau religie.

„Întemeietorul Blajului, episcopul greco-catolic Inochentie Micu Clain, prin neîntreruptă stăruinţă, a reuşit să transforme cătunul situat la confluenţa Târnavelor într-o urbe scolastică, simbol al libertăţii şi al cărţii, care va juca un rol important în formarea spiritului naţionalismului românesc.

Săptămâna Colegiului Naţional „Inochentie Micu Clain” Blaj, ajunsă la a VIII-a ediţie, din perioada 7 – 12 mai 2013, coincide cu o serie de manifestări desfăşurate sub genericul   „Sărbătoarea Libertăţii”, ce marchează un moment istoric important al neamului – împlinirea a 165 de ani de la Marea Adunare Naţională de pe Câmpia Libertăţii din 3-15 Mai 1848. Programul Săptămânii Colegiului va include diverse activităţi educative, ştiinţifice, cultural-artistice şi sportive, derulate cu implicarea directă a cadrelor didactice şi a elevilor, având sprijinul domnului primar – ec. Gheorghe Valentin Rotar, al reprezentanţilor comunităţii locale şi judeţene, al Asociaţiei de părinţi „I. M. Clain” şi al  Astrei – Blaj2”, a transmis prof. dr. Claudia Oancea-Raica, purtător de cuvânt al Colegiului Naţionale I.M. Clain.

Directorul Colegiului Naţional „I. M. Clain”, prof. Ioan Tomoiagă a subliniat importanţa acestui eveniment şi a cunoaşterii personalităţii celui care a fost ctitorul Blajului şi întemeietorul şcolilor sale: „Este o parte a istoriei noastre, iar memoria sa trebuie păstrată vie în conştiinţa contemporanilor, care trebuie învăţaţi să preţuiască pământul sfânt al Blajului…”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea