65% dintre copiii de până la 14 ani mănâncă dulciuri în fiecare zi. STUDIU
65% dintre copiii de până la 14 ani mănâncă dulciuri în fiecare zi. STUDIU
Potrivit unui studiu recent, 65% dintre copiii până-n 14 ani mănâncă dulciuri zilnic
Bomboanele, ciocolata sau gogoșile ar trebui să apară în meniu de cel mult două ori pe săptămână, spun nutriționiștii. Pentru că părinții nu țin cont de aceste recomandări, apar excesele, dovadă că obezitatea infantilă a devenit o problemă și în România.
În teorie, un copil nu ar trebui să mănânce dulciuri de mai mult de două ori pe săptămână. În practică nu se întâmplă asta.
22% dintre părinți admit că micuții mănâncă produse care conțin zahăr și de două-trei ori pe zi.
Părinte: “Mănâncă în fiecare zi de exemplu câte 2-3 gogoși fiecare, câte o ciocolatică mică. Dacă cer nu poți să-i refuzi, pentru că organismul lor cere”.
Părinte: “Are o placere să mănânce ciocolată, dar îi dau un baton pe zi, chiar două. Chair dacă am în casă toate specialitățile de ciocolată, își alege doar ce îi place”.
O alternativă mai sănătoasă ar fi dulciurile făcute în casă. Și aici moderația este cuvântul cheie. Părinții se pot orienta spre deserturile clasice, cum ar fi orez cu lapte, clătite sau înghețată.
Mihaela Bilic, nutriționist: “Zahărul este un potențiator de gust și atunci când papilele sunt obișnuite cu această stimulare o să considere neatrăgătoare restul mâncării. Dacă îl stimulăm, va alege dulcele în detrimentul altor alimente. Trebuie să ținem cont că fructele sunt desertul ideal și cel mai sănătos dulce pe care natură ni l-a pus la dispoziție”.
43% dintre părinți spun că micuții consumă și băuturi carbogazoase o dată pe săptămână sau mai des. În ceea ce privește alimentele pe care obișnuiesc a le ofere copiilor, mai mult de jumătate dintre părinți au indicat gustările sărate cum ar fi cipsuri sau sticksuri și 49% mezeluri sau cremwuști.
În România, un copil din patru are probleme de greutate, iar unul din zece suferă de obezitate.
Mihaela Bilic, nutriționist: ″În momentul în care un copil îl vedem că are tendință de îngrășare toată familia trebuie să-și schimbe obiceiurile alimentare, iar astfel de produse nu trebuie consumate decât ocazional. Sfatul meu este nu le cumpărați, să nu aveți provizii”.
De câțiva ani, copiii învață despre nutriție, însă doar sub forma unor programe pilot. De exemplu, la Iași, 5.000 de preșcolari, dar și elevi de școală primară află ce înseamnă alimentație corectă și igiena.
Prof. Univ. Veronica Mocanu, medic endocrinolog primar specializat tulburări de nutritive: “Este un consum exagerat de dulciuri și este posibil ca pentru acest consum să putem găsi diferite cauze. Una dintre cauze este necunoașterea regulilor de nutriție, ar fi utile lecții în școli, așa cum am propus noi în județul Iași. A doua cauză ar putea fi lipsa de disciplină în familie”.
Proiectul de la Iași a fost, anul acesta, premiat de Comisia Europeană. A fost considerat cel mai bun program de sănătate din Uniune propus elevilor.
Sursa: stirileprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum o oră
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii