6 iulie 2025 | Etapa a III-a ”Cultură pentru cultură”: Caravana tradiției ajunge în Poiana cu Salcâmi din Ceru-Băcăinți, loc de liniște, frumusețe și istorie
6 iulie 2025 | Etapa a III-a ”Cultură pentru cultură”: Caravana tradiției ajunge în Poiana cu Salcâmi din Ceru-Băcăinți, loc de liniște, frumusețe și istorie
Într-o vară în care satele din județul Alba își spun din nou poveștile prin cântec, joc și obicei, Festivalul-Concurs de Tradiții și Obiceiuri „Cultură pentru Cultură” își continuă drumul prin inima comunităților rurale.
Duminică, 6 iulie 2025, caravana tradiției ajunge în Poiana cu Salcâmi din Ceru-Băcăinți, loc de liniște, frumusețe și istorie, unde satul românesc va fi celebrat în cea mai sinceră și firească formă a sa.
Ajuns la cea de-a XVIII-a ediție, proiectul organizat de Consiliul Județean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” nu mai are nevoie de definiții convenționale. Este mai mult decât un festival folcloric, mai mult decât o competiție artistică. Este o lecție de identitate colectivă, o sărbătoare a memoriei vii, un model de bună practică culturală în Europa rurală.
Etapa de la Ceru-Băcăinți promite o zi întreagă de întoarcere la obiceiurile, rosturile și frumusețea satului de odinioară. Grupuri și artiști amatori din satele județului se vor întrece, cu emoție și mândrie, în interpretarea cântecelor tradiționale, recitarea poeziei populare, punerea în scenă a obiceiurilor locale — de la nunta în sat, la secerișul de pe dealuri, dansuri și jocuri tradiționale românești și ale minorităților, reconstituirea gospodăriilor străvechi, meșteșuguri și gastronomie tradițională, unde gusturile copilăriei și poveștile din vatra satului se întâlnesc.
Juriul de elită, format din nume sonore ale cercetării etnologice și promovării folclorului autentic — Elise Stan, Gheorghița Nicolae, Doina Ișfanoni și Ionuț Fulea — va veghea la păstrarea standardului înalt al evenimentului și la evidențierea celor care duc mai departe valorile satului.
În stilul deja consacrat, ziua de sărbătoare se va încheia cu un spectacol folcloric de gală, susținut de Orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba, sub bagheta dirijorului Alexandru Pal și cu participarea artiștilor de suflet: Roxana Reche, Floricica Moga și Nicolae Plută.
Dacă vrei să simți pulsul autentic al satului de altădată, să vezi oameni gospodari îmbrăcați în straie de sărbătoare, să guști din bucatele gătite ca pe vremuri și să te prinzi în horă cu oamenii locului, atunci Ceru-Băcăinți, duminică, 6 iulie, este locul unde trebuie să fii.
„Cultură pentru Cultură” este o întoarcere la rădăcini, o sărbătoare a sufletului românesc și un mod de a spune că satul încă are ceva de spus în cultura contemporană.
Vino să trăiești bucuria întâlnirii cu folclorul viu, cu tradiția nerostită în cărți, dar păstrată în cântec, gest și obicei, acolo unde salcâmii păzesc cu umbră poiana, iar muntele veghează deasupra oamenilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Cultură Educație
31 iulie – 8 august 2025 | Workshop „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră” în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș: Înscrieri până în 18 iulie
31 iulie – 8 august 2025 | Workshop „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră” în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș: Înscrieri până în 18 iulie Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica”, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și cu Universitatea „1 Decembrie 1918″ din […]
FOTO | Absolvenții merituoși din Câmpeni, premiați și în acest an de profesorul Tiberiu Virgil Drăgoiu. Cum au luat naștere premiile „Gheorghe Drăgoiu” și „Viorica Drăgoiu”
Absolvenții merituoși din Câmpeni, premiați și în acest an de profesorul Tiberiu Virgil Drăgoiu. Cum au luat naștere premiile „Gheorghe Drăgoiu” și „Viorica Drăgoiu” Începând din anul 2006, profesorul Tiberiu Virgil Drăgoiu, originar din „Capitala Țării Moților”, oferă premii în bani elevilor merituoși, absolvenți de clasa a XII-a de la Colegiul Național „Avram Iancu”, iar […]
FOTO | Grupa Mică „Ciupercuțe”, de la Grădinița cu program prelungit Scufița Roșie – Alba Iulia – Exploratori ai Naturii în Proiectul eTwinning „STEAM for the Ecosystem”
Grupa Mică „Ciupercuțe”, de la Grădinița cu program prelungit Scufița Roșie – Alba Iulia – Exploratori ai Naturii în Proiectul eTwinning „STEAM for the Ecosystem” Steam for the Ecosystem este un proiect Etwinning, desfășurat la grupa mica Ciupercuțe de la Gădinița cu program prelungit Scufița Roșia – Alba Iulia, în perioada februarie – iunie 2025. […]