Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

6 ianuarie: Ziua mondială a orfanilor de război. Un sfert dintre copiii din Afganistan mor înainte să împlinească vârsta de cinci ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Data de 6 ianuarie 2023 marchează Ziua mondială a orfanilor de război. Marcarea acestei zile a fost instituită de organizaţia ”SOS Enfants sans Detresss” (Franţa), pentru a atrage atenţia la nivel internaţional asupra acestui grup vulnerabil – copiii rămaşi orfani în urma unui conflict. Celebrarea zilei urmăreşte creşterea gradului de conştientizare la nivel public internaţional în ce priveşte soarta copiilor orfani.

Ca urmare a celui de-Al Doilea Război Mondial, milioane de copii au rămas orfani în Europa, dintre care numai în Polonia circa 300.000, iar în Iugoslavia aproape 200.000, potrivit http://www.earthtimes.org.

În conflictul recent din Afganistan, circa două milioane de copii au rămas orfani şi peste 600.000 au rămas fără adăpost. Circa un milion de copii suferă de sindrom post-traumatic, iar aproximativ 400.000 de copii au avut de suferit din cauza minelor antipersonal. Potrivit datelor UNICEF, un sfert dintre copiii din Afganistan mor înainte să împlinească vârsta de cinci ani.

În 2015, se înregistrau zilnic circa 16.000 de decese de copii cu vârste mai mici de cinci ani, potrivit datelor statistice ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Conform UNICEF, la nivelul anului 2015, erau 140 de milioane de copii orfani la nivel mondial, dintre care 61 de milioane se aflau în Asia, 52 de milioane în Africa, 10 milioane în America Latină şi în Caraibe şi 7,3 milioane în Europa de Est şi Asia Centrală, scrie site-ul https://www.unicef.org. Din 140 de milioane de copii orfani, 15,1 milioane şi-au pierdut ambii părinţi. Conform datelor statistice colectate până în prezent, 95% dintre orfani au vârsta de peste 5 ani, conform https://www.unicef.org.

În perioada 1990-2001, numărul total al orfanilor a cunoscut o creştere constantă, atingând un punct considerabil în 2000, cu 155,4 milioane de orfani, pentru ca ulterior să scadă într-un ritm lent, cu o rată de 0,7% pe an, datele centralizate la nivelul anului 2015 indicând 140 de milioane de orfani.

Conform estimărilor UNICEF, zilnic, circa 5.700 de copii rămân orfani, pe fondul conflictelor, ca urmare a dezastrelor naturale, sărăciei, bolilor, stigmatului, lipsei necesităţilor medicale, potrivit https://adoption.org.

Organizaţia ”SOS Enfants sans Detresss” a fost înfiinţată, în 1982, de Christiane şi Alfred Blanchet pentru a sprijini copiii în dificultate. Pentru angajamentul său în proiecte de utilitate publică, organizaţia a fost recompensată cu Premiul Internaţional al Drepturilor Omului în 1987, potrivit https://sosenfants.fr. În 2007, ”SOS Enfants sans Detresss” a fost recunoscută ca organizaţie de utilitate publică, colaborând, la nivel internaţional, pentru implementarea proiectelor sale, cu peste 60 de asociaţii de profil.

Sursa: agerpres.ro

Foto: google


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea