5 mari investiții au fost derulate în 2018, în comuna Ciugud. Vezi ce s-a construit și cât a costat
În anul 2018, în comuna Ciugud, s-a muncit la investiţiile realizate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) şi cele cu finanţare externă nerambursabilă, care au fost în derulare.
Primele 5 mari investiţii realizate în Ciugud, în 2018, defalcate pe surse de finanţare, ar fi următoarele, potrivit informațiilor furnizate de Primăria comunei Ciugud:
*Modernizarea Infrastructurii Rutiere în comunele Ciugud și Sîntimbru, proiect depus de ADI Ciugud – Sîntimbru și finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), în valoare de 12.472.885,15 lei, din care 9.005.510,59 lei eligibili și 3.467.374,56 lei din resurse proprii, este în derulare.
Proiectul îşi propune modernizarea reţelei de infrastructură rutieră a comunelor Ciugud și Sîntimbru, respectiv drumul comunal DC40 care face legătura între localitățile Hăpria, comuna Ciugud și localitatea Dumitra, comuna Sîntimbru, străzi în localităţile Limba, Ciugud, Șeușa, Drîmbar, Teleac, Hăpria, comuna Ciugud și străzi din localităţile Sîntimbru și Totoi, comuna Sîntimbru.
*Construirea unui pod și a unor drumuri de acces în comuna Ciugud (DC 307) prin PNDL, cu o valoare a investiției de 8.180.188 de lei, din care valoare eligibilă de 7.857.171 de lei și 323.017 lei din surse proprii. Investiția este în derulare.
Primăria Ciugud transmite că prin realizarea acestui proiect se urmăreşte să se asigure accesibilitatea unor zone cu potenţial la nivel de regiune, unde condiţiile economice au împiedicat dezvoltarea regională, economisirea timpului şi a carburanţilor, reducerea costurilor de operare a autovehiculelor, îmbunătățirea capacităţii portante a drumurilor.
Necesitatea acestor lucrări a fost argumentată de accesul dificil al pietonilor şi vehiculelor din localitatea Şeușa spre Alba Iulia, precum şi de starea fizică a drumurilor de acces către viitorul pod. Amenajarea acestora va determina: facilitarea accesului localnicilor, al autovehiculelor şi al utilajelor agricole în zonă, mai ales pe ruta Şeuşa – Alba lulia; ridicarea potenţialului economic al localităţii, ameliorarea calităţii mediului și diminuarea surselor de poluare; dezvoltarea turismului şi agroturismului; circulaţia pietonilor şi a vehiculelor în siguranţă şi maxim confort.
*Dezvoltarea Serviciilor Socio-Educative la nivelul comunei Ciugud prin construirea unei Grădiniţe cu Program Prelungit prin PNDR, o investiție în valoare de 4.883.343,64 de lei, din care eligibili 2.244.650,46 de lei și 2.638.693,18 de lei acoperiți cu resurse proprii. Investiția este în derulare.
Va fi edificată o grădiniţă cu program prelungit în localitatea Drîmbar, care va deservi întreaga populaţie a comunei Ciugud şi va avea disponibilitate pentru 102 copii. Mare parte din locuitorii comunei Ciugud lucrează în zona industrială și au nevoie să îşi adapteze programul de la serviciu cu cel al copiilor.
Această facilitate ar veni şi în sprijinul celor care nu au o alternativă pentru îngrijirea copiilor preşcolari şi ar stimula populaţia inactivă să îşi găsească un loc de muncă.
*Reabilitarea Școlii Gimnaziale Ciugud, prin PNDL, o investiție în valoare de 1.846.318 lei, din care eligibili 1.801.310 de lei, iar 45.008 lei din resurse proprii, este încă în derulare. Se urmăreşte crearea unor condiţii optime de desfăşurare a procesului de învăţământ, având în vedere că în imobilele în care se derulează orele de curs elevii îşi petrec o perioadă importantă de timp.
*Reabilitarea și extinderea clădirii dispensarului uman din comuna Ciugud se face printr-un proiect finanțat prin PNDL, în valoare de 1.487.357,76 de lei, din care eligibili 1.383.843,77 de lei, iar 103.513,99 lei vor fi acoperiți din resurse proprii.
Investiția este în derulare. Se urmărește îmbunătăţirea infrastructurii de servicii medicale pentru comuna Ciugud și prin modernizarea farmaciei comunitare existente, cu refacerea integrală a instalaţiilor și finisajelor, inclusiv o extindere în vederea asigurării spaţiilor minimale; asigurarea accesului în dispensarul uman pentru persoane vârstnice și persoane cu handicap, modernizarea și extinderea în vederea asigurării spaţiilor interioare ca funcţii auxiliare și suprafeţe normate, inclusiv un grup sanitar pentru pacienţi și persoane cu handicap; refuncționalizarea spațiilor de la etaj, parţial, din spaţiu pentru dispensar uman în spaţii pentru birouri.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | Roboțel pentru eliberarea bonurilor de ordine, la ghișeele SPCLEP Alba Iulia: Cum va funcționa noul sistem electronic de programare
Roboțel pentru eliberarea bonurilor de ordine, la ghișeele SPCLEP Alba Iulia: Cum va funcționa noul sistem electronic de programare De vineri, 16 mai 2025, Primăria Alba Iulia va pune în funcțiune, la sediul din Calea Moților nr. 5A, un sistem electronic destinat cetățenilor care solicită servicii de stare civilă, în cadrul Serviciului Public Comunitar Local […]
FOTO | Lucrări de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, la Cărpiniș. Investiție de peste 22 milioane de lei
Lucrări de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, la Cărpiniș. Investiție de peste 22 milioane de lei În localitatea Cărpiniș, au început lucrările de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, în cadrul proiectului ,,Modernizare și extindere sisteme de alimentare cu apă […]
Comunicat de presă PSD Alba | 21 septembrie va fi declarată Ziua Munților Apuseni – inițiativă a parlamentarilor social-democrați
21 septembrie va fi declarată Ziua Munților Apuseni – inițiativă a parlamentarilor social-democrați Ziua Munților Apuseni va fi data de 21 septembrie, potrivit unei inițiative legislative depusă în parlament de mai mulți parlamentari, printre care și deputații social-democrați de Alba, Adrian Bara și Voicu Vușcan. Inițiativa reprezintă, potrivit semnatarilor, un gest de respect față de […]