Rămâi conectat

Actualitate

5 iunie: Ziua Învățătorului. La mulți ani tuturor dascălilor!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În fiecare an, la data de 5 iunie, este sărbătorită Ziua învățătorului, un moment important prin care societatea îşi exprimă recunoştinţa faţă de cei care pun bazele educaţiei şcolare.

Ziua de 5 iunie poartă semnificația zilei de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc (n. 5 iunie 1779 – m. 17 septembrie 1823).

Gheorghe Lazăr, născut la Avrig, a fost un pedagog, teolog, traducător și inginer român,  și este considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească. În 1818 a înființat în București prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava.

Potrivit actului normativ, Ziua învățătorului este sărbătorită în toate unitățile de învățământ de stat, particulare și confesionale din sistemul românesc, iar Ministerul Educației și alte instituții abilitate ale statului acordă premii, distincții, medalii și titluri onorifice cadrelor didactice și elevilor, pentru merite deosebite.

Datele de 5 octombrie (Ziua internațională a educației) și 5 iunie (Ziua învățătorului) sunt marcate distinct în structura anului școlar. Potrivit Legii 289/2007, ministrul educației, cercetării și tineretului elaborează și aprobă anual un plan care să includă manifestări specifice pentru această zi.

Astfel, potrivit site-ului Ministerului Educației Naționale, www.edu.ro, structura anului școlar 2016-2017 prevede ca unitățile de învățământ și inspectoratele școlare județene să marcheze prin manifestări specifice, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei școli, zilele de 5 octombrie (Ziua internațională a educației), 5 iunie (Ziua învățătorului) și 1 iunie (Ziua copilului).

La 9 octombrie 2007, deputații au adoptat, cu 203 voturi pentru, 3 împotrivă și 3 abțineri, proiectul de lege privind instituirea Zilei învățătorului pe data de 5 iunie a fiecărui an. Această dată a fost stabilită prin legea nr. 289 din 29 octombrie 2007, manifestarea urmând a avea un caracter educațional, național, apolitic și cultural. (C.M.)

sursa: agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea