Rămâi conectat

Actualitate

420 de milioane de hectare de pădure a pierdut lumea, din 1990: Defrișările continuă într-un ritm alarmant

Publicat

în

420 de milioane de hectare de pădure a pierdut lumea, din 1990: Defrișările continuă într-un ritm alarmant

La summitul COP26 de la Glasgow, liderii mondiali s-au angajat să pună capăt defrișărilor de păduri până în 2030. Încercări pentru protejarea pădurilor au mai fost, dar fără rezultat. Defrișările au continuat într-un „ritm alarmant”, cu consecințe grave asupra climei.

Pădurile absorb cantități mari de dioxid de carbon (CO2), așa că tăierea copacilor poate avea un impact uriaș asupra schimbărilor climatice.

Potrivit ONU, 420 de milioane de hectare de pădure au fost pierdute din 1990, iar principala cauză este agricultura.

Electrica Furnizare Discount

Eforturi pentru a proteja pădurile au mai fost. În 2014, ONU a anunțat un acord de reducere la jumătate a defrișărilor până în 2020 și de a le pune capăt până în 2030. Apoi, în 2017, a stabilit un alt obiectiv, acela de a crește suprafața împădurită cu 3% la nivel mondial până în 2030.

Defrișările au continuat însă într-un „ritm alarmant”, potrivit unui raport din 2019, cu consecințe grave asupra climei.

Activități de reîmpădurire au fost, dar insuficiente, copacii având nevoie de ani pentru a se maturiza înainte de a putea absorbi pe deplin CO2.

În ultimul deceniu, 4,7 milioane de hectare de pădure au fost pierdute anual, iar țările cel mai grav afectate sunt Brazilia, Republica Democrată Congo și Indonezia.

Brazilia: exploatarea forestieră ilegală continuă

Aproximativ 60% din pădurea tropicală amazoniană se află în Brazilia și joacă un rol vital în absorbția CO2 dăunător care altfel ar ajunge în atmosferă.

În 2020, rata defrișărilor din pădurea amazoniană a fost cea mai mare din ultimul deceniu. Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a susținut că începând cu luna august a acestui an, defrișările din Brazilia au scăzut față de 2020, dar, rata defrișărilor este mai mare decât era înainte de ajungerea lui la conducerea țării în 2019.

Imazon, un institut de cercetare axat doar pe pădurea amazoniană, spune, citând studiile sale, că nivelul defrișărilor nu va scădea în acest an.

Președintele Bolsonaro a fost criticat pentru politicile „anti-mediu”, cum sunt încurajarea agriculturii și a mineritului în Amazon. De altfel, Bolsonaro a tăiat fondurile pentru agențiile guvernamentale responsabile de urmărirea penală a fermierilor și a tăietorilor de lemne care încalcă legea mediului. Amenzile pentru tăieri ilegale au scăzut cu 20% în 2020 .

Studiile recente sugerează că până la 94% din defrișările și distrugerea habitatelor din Brazilia ar putea fi ilegale.

Brazilia nu este singura țară responsabilă pentru defrișarea Amazonului, la fenomen contribuie și țările vecine, inclusiv Bolivia.

Anul trecut, Bolivia a pierdut aproape 300.000 de hectare de pădure tropicală, a patra cea mai mare din lume.

Bazinul Congo: Agricultura și minerit

Bazinul forestier Congo este a doua cea mai mare pădure tropicală din lume. Mai mult de jumătate din el se află în Republica Democratică Congo.

Organizația Greenpeace susține că exploatarea forestieră ilegală, atât de către companiile mari, cât și de cele mici, duce la defrișare. Alte amenințări includ agricultura, expansiunea urbană și activitățile de minerit.

În ultimii cinci ani, s-a pierdut aproape jumătate de milion de hectare de pădure tânără, potrivit Global Forest Watch.

Președintele Felix Tshisekedi a dispus luna trecută un audit privind contractele de închiriere alocate pentru exploatarea pădurilor publice – inclusiv unul pentru peste 1,4 milioane de hectare – pe fondul acuzațiilor de corupție. Mișcarea a fost salutată de ecologiști.

Dar la începutul acestui an, guvernul a anunțat și un plan de ridicare a interdicției care datează din 2002 privind noile operațiuni de exploatare forestieră. Greenpeace susține că acest lucru ar contrazice angajamentele luate la începutul acestui an de a proteja pădurea și de a crește nivelul de împădurire cu 8%.

Indonezia: incendii devastatoare

Indonezia a fost printre primele cinci țări din lume în privința pierderii pădurilor în ultimele două decenii.

Potrivit datelor Global Forest Watch, țara a pierdut 9,75 milioane de hectare de pădure tânără între 2002 și 2020.

Președintele Joko Widodo s-a angajat să interzică defrișarea în 2014. Cifrele guvernului indonezian spun că rata defrișărilor a atins un nivel minim record în 2020.

În 2019, președintele Widodo a emis un moratoriu de trei ani privind noi defrișări, acoperind aproximativ 66 de milioane de hectare de pădure primară și turbă. Interdicția a fost prelungită pe termen nelimitat anul acesta.

În 2019 însă, pompierii din Indonezia au petrecut luni întregi luptându-se cu flăcările în Sumatra şi Borneo, incendiile din acest regiuni creând un nor dens de fum care a ajuns până în ţările învecinate Malaezia şi Singapore. Incendiile de turbă şi pădure au loc de obicei în Sumatra şi Borneo şi sunt asociate cu practica arderii vegetaţiei de pe plantaţiile de palmieri. Până la finalul lui septembrie 2019, o suprafaţă totală de 857.756 de hectare a fost distrusă în incendii. Este cea mai mare suprafaţă devastată de incendii din 2015, când, potrivit statisticilor guvernamentale, au fost distruse 2,6 milioane de hectare.

Sursa: digi24.ro

Publicitate

Actualitate

VREMEA de CRACIUN 2021 și Anul NOU 2022: Prognoza METEO pentru ultima lună a anului

Publicat

în

Cum va fi VREMEA de CRACIUN 2021 și Anul NOU 2022. Prognoza METEO pentru luna decembrie 2021. Primele estimări pentru REVELION

Potrivit datelor venite de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), luna decembrie se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteorologice, respectiv ninsoare, viscol şi ceaţă persistentă, în timp ce valorile termice vor marca o scădere, în medie, cu 4 – 6 grade Celsius faţă de noiembrie, conform caracterizării climatice a primei luni de iarnă.

Citește și: Cum va fi VREMEA în luna decembrie 2021. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

ANM a anunțat astăzi și estimarea meteo pe o lună:

Săptămâna 06.12.2021 – 13.12.2021: Mai cald decât în mod normal, dar și ploi abundente

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-estice.

Electrica Furnizare Discount

Cu excepția regiunilor vestice și nord-vestice, unde cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor deficitară, regimul pluviometric va fi excedentar, mai ales în zona Carpaților de Curbură.

Săptămâna 13.12.2021 – 20.12.2021: Continuă vremea bună și scăpăm de precipitații

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 20.12.2021 – 27.12.2021: Vreme specifică perioadei, în toată țara. Vremea de Crăciun

Temperaturile medii se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, dar cu o tendință ușor deficitară în regiunile vestice și local în cele centrale și sud-estice.

Săptămâna 27.12.2021 – 03.01.2022: Vreme normală și precipitații la fel. Vremea de Anul Nou 2022

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi apropiate de cele normale, la nivelul întregii țări.

Citește mai mult

Actualitate

Pericole publice pe șoselele din ALBA: Polițiștii i-au „mirosit” băuți sau fără permis la volan

Publicat

în

Pericole publice pe șoselele din ALBA: Polițiștii i-au „mirosit” băuți sau fără permis la volan

La data de 5 decembrie 2021, în jurul orei 23.50, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un bărbat, de 34 de ani, din municipiu, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Zlatnei din Alba Iulia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,73 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Electrica Furnizare Discount

·La data de 5 decembrie 2021, în jurul orei 15.00, polițiștii Secției 6 de Poliție Rurală Jidvei au depistat un bărbat, de 35 ani, din comuna Șona, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Bălcaciu, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

·La data de 5 decembrie 2021, în jurul orei 09.20, polițiștii din Teiuș, în timp ce acționau, cu aparatul radar, pe strada Clujului din oraș, au oprit un autoturism, condus

de un tânăr de 26 de ani, din comuna Săvădisla, județul Cluj, care a circula cu viteza de 82 de kilometri /oră, pe un sector de drum unde limita de viteză este de 50 de kilometri/oră.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că tânărul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Citește mai mult

Actualitate

Un român, PRIMA persoană amendată din Italia, pentru că nu a avut certificat verde: Unde a fost „prins” de autorități

Publicat

în

Un român, PRIMA persoană amendată din Italia, pentru că nu a avut certificat verde: Unde a fost „prins” de autorități

Italy24 news anunță o primă amendă pentru lipsa certificatului verde obligatoriu pentru transportul comun din Roma.

Este vorba despre un cetățean român în vârstă de 50 de ani care a primit o amendă de 400 de euro. Bărbatul a fost oprit în stația de autobuz din Piazzale Flaminio: agenții i-au cerut să arate certificatul verde Covid-19.

„Nu îl am pentru că am vrut să mă vaccinez în zilele următoare”, s-a justificat românul.

Electrica Furnizare Discount

În Roma, se desfășoară ample controale, poliția și poliția locală verificând certificatele verzi. De asemenea, în stațiile de metrou se fac anunțuri la difuzoare privind necesitatea certificatului verde pentru a călători.

În Italia a intrat în vigoare, de luni, super certificatul verde, cerut inclusiv celor care călătoresc cu autobuzul sau cu metroul. Super certificatul verde se eliberează pentru cei vaccinaţi cu schema completă şi pentru cei vindecați de COVID. Este necesar în restaurante, baruri şi clădiri publice.

Între timp, încă de luni dimineață, a fost înregistrat un nou record de certificate verzi descărcate, mai exact 1.310.001 în ultimele 24 de ore.

Supercertificatul COVID a intrat în vigoare începând de astăzi, 06 decembrie. Cu noul certificat din Italia, eliberat doar vaccinaților sau vindecaților de Covid, se va putea mânca în restaurante şi baruri la mese doar de câte patru clienţi, se va intra în săli de teatru, în cinematografe sau pe stadioane şi se va putea călători cu trenul sau cu avionul, potrivit publicației Corriere.

A devenit oficial că persoanele care au doar un test Covid negativ nu pot nici măcar să urce în autobuz, tramvai sau metrou. Poliţia naţională, carabinierii şi controlorii din transportul public local vor putea cere oricărei persoane acest certificat, iar cei care se află în zonele restricționate și nu îl dețin, vor fi pasibili de amenzi de între 400 şi 1.000 de euro.

Noul document, valabil până la 15 ianuarie, e menit să impulsioneze și mai mult vaccinarea în Italia, care este de 85% din populație cu schemă completă și peste 45% cu doză booster.

Sursa: stiridiaspora.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare