4 mai – Ziua Internațională a Pompierilor, recunoaște și onorează sacrificiile făcute de pompieri pentru siguranța comunității
4 mai – Ziua Internațională a Pompierilor, recunoaște și onorează sacrificiile făcute de pompieri pentru siguranța comunității
„Rolul unui pompier astăzi, fie că se află în mediul urban sau rural, fie că este voluntar sau pompier de carieră, este sacrificiul, angajamentul și dedicarea. Luptăm împreună împotriva unui singur dușman – focul – indiferent din ce țară venim, ce uniformă purtăm sau ce limbă vorbim ” a spus locotenentul pompier JJ Edmondson și creatorul Zilei Internaționale a Pompierilor.
Pompierii își dedică viața protejării vieții și a proprietății. Uneori această dăruire ia forma a nenumărate ore de voluntariat sau a mulți ani de carieră. În toate cazurile, acesta riscă să sacrifice ultima dată viața unui pompier. În toate situațiile, riscul, ultimul sacrificiul este viața pompierului.
Ziua Internațională a Pompierilor este un prilej, pentru comunitatea mondială, să recunoască și să onoreze sacrificiile făcute de pompieri pentru siguranța comunității și mediului.
Astăzi sunt comemorați pompierii care au murit în timp ce își slujeau comunitățile sau și-au dat viața pentru siguranța celorlalți.
Purtând panglica albastră cu roșu ne arătăm recunoștința față de pompierii de pretutindeni.
Culorile panglicii simbolizează cele două elemete cu care lucrează pompierii: roșu pentru foc și albastru pentru apă. Aceste culori sunt, de asemenea, recunoscute pe plan internațional ca reprezentând serviciul de urgență.
Primii pompieri profesioniști au trăit în Egiptul Antic, dar ei lucrau pentru companiile private care furnizau servicii numai celor care și le puteau permite. Mai târziu, în Roma Antică, Ceasar Augustus a revoluționat lupta împotriva incendiilor apelând la crearea unui gardian de foc, numit Vigile, care era instruit, plătit și echipat de stat.
Ziua pompierilor a fost creată în 1999, după ce 5 pompieri au murit tragic în timpul unui incendiu în Australia, când direcția vântului s-a schimbat brusc și pompierii au fost înghițiți de flăcări.
Este sărbătorită pe 4 mai pentru că este ziua Sfântului Florian, considerat unul dintre primii pompieri comandanți ai unui batalion, un salvator al multor vieți și patronul pompierilor.
În România, Ziua Naţională a Pompierilor este sărbătorită pe 13 septembrie. Două zile mai tîrziu, pe 15 septembrie, pompierii prăznuiesc pe cel pe care l-au ales ca ocrotitor şi izbăvitor – Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Ocrotitorul Banatului, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1956, și avînd Sfintele Moaște în Catedrala Mitropolitană din Timișoara.
Sursa: stiritvr.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Ziua Planetei Pământ – Ziua Internaţională a Mamei-Pământ, sărbătorită an de an la 22 aprilie
Ziua Planetei Pământ – Ziua Internaţională a Mamei-Pământ, sărbătorită an de an la 22 aprilie Pământul este sărbătorit anual la data de 22 aprilie, prin marcarea Zilei Planetei Pământ, dar şi a Zilei Internaţionale a Mamei-Pământ (ONU). „Trebuie să acţionăm decisiv pentru a ne proteja planeta de ameninţările venite din partea coronavirusului, cât şi a […]
Sufletele celor care mor în Săptămâna Luminată ajung în Rai? Credința populară că în această săptâmână ușile Raiului sunt deschise
Sufletele celor care mor în Săptămâna Luminată ajung în Rai? Credința populară că în această săptâmână ușile Raiului sunt deschise, iar cele ale Iadului închise Săptămâna care urmează după Paște este o perioadă de împlinire sufletească, cea mai curată și mai frumoasă perioadă a calendarului bisericest, numită de către preoți și „Raiul anului bisericesc”, pentru […]
Ziua mondială a creativităţii şi inovaţiei, sărbătorită la data de 21 aprilie Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovării este celebrată anual, la 21 aprilie. În acest fel, Organizația Națiunilor Unite (ONU) subliniază ideea că un viitor sustenabil pentru planetă poate fi obţinut în special printr-o abordare ştiinţifică, economică şi culturală care este, în permanenţă, creativă […]