Rămâi conectat

Curier Județean

3,5 milioane de euro pentru înfiinţarea unor întreprinderi sociale pentru romi

Publicat

în

Ieri, 20 septembrie, la Instituţia Prefectului a avut loc masa rotundă cu tema „Facilitarea parteneriatului public – privat pentru dezvoltarea şi susţinerea întreprinderilor sociale”, organizată de Agenţia Naţional pentru Romi. Au participat o numeroasă delegaţie a Partidei Romilor „Pro Europa”, condusă de preşedintele Ilie Petru, primarul comunei Unirea, Aurel Nicoară, directorul DSP Alba, dr. Horia Timiş, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, IŞJ Alba, AJOFM Alba, Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane Alba Iulia, IPJ Alba şi ai Asociaţiei „SM Speromax”. În deschidere, consilierul guvernamental Vasile Daniel a prezentat proiectele implementate de ANR, finanţate din Fondul Social European. Este vorba despre 2 proiecte în domeniul educaţiei şi 4 proiecte în domeniul incluziunii sociale derulate în 541 de comunităţi locale, cu 37.000 de beneficiari, din care 25.000 sunt romi. Valoarea totală a acestor proiecte este de 95.605.361 de lei, din care 80.216.185,12 lei sunt contribuţia UE, 11.992.911,38 lei reprezintă contribuţia naţională, iar 3.396.264,50 lei este aportul financiar al ANR.
În domeniul educaţiei, ANR derulează proiectele „Educaţia romilor – calea spre un loc de muncă stabil” şi „Şcoala – o şansă pentru fiecare”. În sectorul incluziunii sociale, s-au derulat sau sunt în curs de implementare proiectele „Împreună pentru o societate mai bună”, „Participarea grupurilor vulnerabile la economia socială”, „Împreună pe piaţa muncii” şi „Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii”.
Proiectul „Participarea grupurilor vulnerabile în economia socială”, este coordonat la nivel judeţean de Dorin Tică (Partida Romilor „Pro Europa”). Proiectul are o valoare totală de 13.800.000 de lei (circa 3,5 milioane de euro), se derulează până în 31 mai 2012 în 30 de comunităţi locale şi are mai multe componente. Prima dintre acestea se referă la acordarea de consiliere pentru 9.800 de persoane de etnie romă supuse excluziunii sociale, a 7.000 de persoane aflate în detenţie, 1200 de dependenţi de droguri, 1000 de femei victime ale violenţei în familie şi a 1000 de tineri care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului. O altă componentă este calificarea a 1800 de persoane, din care 900 vor fi plătite cu suma de 300 de lei la obţinerea certificatului de calificare, 500 dintre cursanţi urmând să fie angajaţi în cele 50 de întreprinderi sociale prevăzute a fi înfiinţate prin proiect. A treia componentă este cea de formare pentru incluziune socială a 150 de asistenţi comunitari şi lucrători sociali, a 150 de mediatori sanitari, precum şi pregătirea a 40 de specialişti, 30 de formatori şi 50 de manageri. În judeţul Alba, au fost instruiţi 10 formatori şi au început deja cursurile de calificare în comuna Unirea, pentru 28 de lucrători în comerţ şi 28 de muncitori în construcţii. Aşa cum a ţinut să menţioneze preşedintele PRPE, Ilie Petru, şi Partida Romilor „Pro Europa” a organizat cursuri de calificare pentru romi, pregătind în meseria de frizer 26 de tineri din Roşia Montană, Cugir, Sebeş şi Alba Iulia. De altfel, liderul romilor a subliniat că ar fi bine ca ANR să deruleze toate proiectele prin intermediul Partidei Romilor „Pro Europa”, pentru a oferi „omul potrivit la locul potrivit”. Următorul pas este realizarea unui parteneriat public – privat, astfel încât atunci când proiectul nu va mai beneficia de fonduri de la Uniunea Europeană acesta să poată fi finanţat în continuare de partener. Ultima componentă este înfiinţarea întreprinderii sociale. Pe baza unui concurs de idei de afaceri, ANR va finanţa la nivel naţional 50 de proiecte. În judeţul Alba, primarul Aurel Nicoară a spus că administraţia locală din comuna Unirea este dispusă să asigure materiale de construcţie şi să pună la dispoziţia romilor terenul pentru a-şi construi 15 – 20 de case, iar echipa de constructori ar putea să lucreze apoi şi în alte comune.
Şi la Cugir s-au făcut paşi pentru înfiinţarea unei întreprinderi sociale pe specificul zonei: colectarea şi prelucrarea ciupercilor sau a fructelor de pădure. Toate comunităţile de romi care doresc să depună proiecte trebuie să-l informeze pe Dorin Tică, coordonatorul proiectului pe judeţul Alba.
Robert GHERGU

Publicitate

Curier Județean

Ordin de protecție pentru un bărbat de 35 ani: Și-a agresat iubita, în vârstă de 25 de ani

Publicat

în

Ordin de protecție pentru un bărbat de 35 ani: Și-a agresat iubita, în vârstă de 25 de ani

Un bărbat de 35 de ani, din Sebeș, s-a ales cu ordin de protecție provizoriu, după ce și-a agresat iubita, în vârstă de 25 de ani.

Polițiștii din Sebeș au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat care și-ar fi agresat concubina. Bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru violență în familie.

Electrica Furnizare Discount

La data de 30 iulie 2021, în jurul orei 00.30, polițiștii din Sebeș au fost sesizați, cu privire la faptul că o tânără, de 25 de ani, din comuna Câlnic, a fost agresată de către concubin, în timp ce se afla la locuința, din municipiul Sebeș, unde locuiește fără forme legale.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului și a răspunsurilor date de către victimă, față de bărbatul, de 35 de ani, din Sebeș, polițiștii au emis un ordin de protecție, pe o perioada de 5 zile, prin care i-a fost interzis să se apropie de femeie.

Față de bărbat cercetările sunt continuate, pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie.

Citește mai mult

Curier Județean

Tânără de 20 de ani, agresată de iubitul în vârstă de 18 de ani. Băiatul, din Blaj, s-a ales cu ordin de protecție provizoriu

Publicat

în

Tânără de 20 de ani, agresată de iubitul în vârstă de 18 de ani. Băiatul, din Blaj, s-a ales cu ordin de protecție provizoriu

Polițiștii din Blaj au emis un ordin de protecție provizorii față de un tânăr care și-ar fi agresat concubina. Tânărul este cercetat pentru violență în familie.

La data de 29 iulie 2021, în jurul orei 22.30, polițiștii din Blaj au fost sesizați, prin 112, de către o tânără, de 20 de ani, din Blaj, cu privire la faptul că, în urma unor discuții contradictorii avute cu partenerul său, ar fi fost agresată de către acesta.

Electrica Furnizare Discount

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, față de tânărul, de 18 de ani, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioada de 5 zile.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

Citește mai mult

Curier Județean

SCANDAL la Cetatea de Baltă: Doi bărbați s-ar fi amenințat reciproc în timp ce se aflau pe o stradă din comună. Au fost reținuți de către polițiști

Publicat

în

SCANDAL la Cetatea de Baltă: Doi bărbați s-ar fi amenințat reciproc în timp ce se aflau pe o stradă din comună. Au fost reținuți de către polițiști

Doi bărbați din Cetatea de Baltă au fost reținuți de către polițiști, după ce ar fi provocat un scandal în timp ce se aflau pe o stradă din comună. Cei doi s-ar fi amenințat reciproc.

Poliţiştii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei au reţinut doi bărbați care sunt cercetați pentru amenințare și tulburarea ordinii şi liniştii publice. Aceștia ar fi provocat scandal, în timp ce se aflau pe o stradă din comuna Cetatea de Baltă.

Electrica Furnizare Discount

La data de 29 iulie 2021, poliţiştii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei au luat măsura reţinerii, pentru 24 de ore, faţă de doi bărbați, de 20 și 42 de ani, amândoi din comuna Cetatea de Baltă, care sunt cercetați sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de amenințare și tulburarea ordinii şi liniştii publice.

În sarcina acestora s-a reținut faptul că, în sera zilei de 28 iulie 2021, ar fi provocat un scandal și s-ar fi amenințat reciproc, în timp ce aflau pe o stradă din comună, tulburând ordinea și liniștea publică.

În cursul zilei de azi, 30 iulie 2021, reținuții vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare