Rămâi conectat

Curier Județean

3,5 milioane de euro pentru înfiinţarea unor întreprinderi sociale pentru romi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ieri, 20 septembrie, la Instituţia Prefectului a avut loc masa rotundă cu tema „Facilitarea parteneriatului public – privat pentru dezvoltarea şi susţinerea întreprinderilor sociale”, organizată de Agenţia Naţional pentru Romi. Au participat o numeroasă delegaţie a Partidei Romilor „Pro Europa”, condusă de preşedintele Ilie Petru, primarul comunei Unirea, Aurel Nicoară, directorul DSP Alba, dr. Horia Timiş, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, IŞJ Alba, AJOFM Alba, Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane Alba Iulia, IPJ Alba şi ai Asociaţiei „SM Speromax”. În deschidere, consilierul guvernamental Vasile Daniel a prezentat proiectele implementate de ANR, finanţate din Fondul Social European. Este vorba despre 2 proiecte în domeniul educaţiei şi 4 proiecte în domeniul incluziunii sociale derulate în 541 de comunităţi locale, cu 37.000 de beneficiari, din care 25.000 sunt romi. Valoarea totală a acestor proiecte este de 95.605.361 de lei, din care 80.216.185,12 lei sunt contribuţia UE, 11.992.911,38 lei reprezintă contribuţia naţională, iar 3.396.264,50 lei este aportul financiar al ANR.
În domeniul educaţiei, ANR derulează proiectele „Educaţia romilor – calea spre un loc de muncă stabil” şi „Şcoala – o şansă pentru fiecare”. În sectorul incluziunii sociale, s-au derulat sau sunt în curs de implementare proiectele „Împreună pentru o societate mai bună”, „Participarea grupurilor vulnerabile la economia socială”, „Împreună pe piaţa muncii” şi „Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii”.
Proiectul „Participarea grupurilor vulnerabile în economia socială”, este coordonat la nivel judeţean de Dorin Tică (Partida Romilor „Pro Europa”). Proiectul are o valoare totală de 13.800.000 de lei (circa 3,5 milioane de euro), se derulează până în 31 mai 2012 în 30 de comunităţi locale şi are mai multe componente. Prima dintre acestea se referă la acordarea de consiliere pentru 9.800 de persoane de etnie romă supuse excluziunii sociale, a 7.000 de persoane aflate în detenţie, 1200 de dependenţi de droguri, 1000 de femei victime ale violenţei în familie şi a 1000 de tineri care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului. O altă componentă este calificarea a 1800 de persoane, din care 900 vor fi plătite cu suma de 300 de lei la obţinerea certificatului de calificare, 500 dintre cursanţi urmând să fie angajaţi în cele 50 de întreprinderi sociale prevăzute a fi înfiinţate prin proiect. A treia componentă este cea de formare pentru incluziune socială a 150 de asistenţi comunitari şi lucrători sociali, a 150 de mediatori sanitari, precum şi pregătirea a 40 de specialişti, 30 de formatori şi 50 de manageri. În judeţul Alba, au fost instruiţi 10 formatori şi au început deja cursurile de calificare în comuna Unirea, pentru 28 de lucrători în comerţ şi 28 de muncitori în construcţii. Aşa cum a ţinut să menţioneze preşedintele PRPE, Ilie Petru, şi Partida Romilor „Pro Europa” a organizat cursuri de calificare pentru romi, pregătind în meseria de frizer 26 de tineri din Roşia Montană, Cugir, Sebeş şi Alba Iulia. De altfel, liderul romilor a subliniat că ar fi bine ca ANR să deruleze toate proiectele prin intermediul Partidei Romilor „Pro Europa”, pentru a oferi „omul potrivit la locul potrivit”. Următorul pas este realizarea unui parteneriat public – privat, astfel încât atunci când proiectul nu va mai beneficia de fonduri de la Uniunea Europeană acesta să poată fi finanţat în continuare de partener. Ultima componentă este înfiinţarea întreprinderii sociale. Pe baza unui concurs de idei de afaceri, ANR va finanţa la nivel naţional 50 de proiecte. În judeţul Alba, primarul Aurel Nicoară a spus că administraţia locală din comuna Unirea este dispusă să asigure materiale de construcţie şi să pună la dispoziţia romilor terenul pentru a-şi construi 15 – 20 de case, iar echipa de constructori ar putea să lucreze apoi şi în alte comune.
Şi la Cugir s-au făcut paşi pentru înfiinţarea unei întreprinderi sociale pe specificul zonei: colectarea şi prelucrarea ciupercilor sau a fructelor de pădure. Toate comunităţile de romi care doresc să depună proiecte trebuie să-l informeze pe Dorin Tică, coordonatorul proiectului pe judeţul Alba.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Voucherele sociale vor putea fi folosite și în magazinele LIDL. Retailerul deține 3 magazine în Alba Iulia

Unirea Ziarul

Publicat

în

LIDL a transmis că plata cu tichetele sociale din programul „Sprijin pentru România” se poate face începând din această lună, şi în magazinele sale din ţară, însă numai cu cardurile emise de Sodexo (județul Alba) şi UP România.

Mai exact, începând de azi, 10 august 2022, beneficiarii voucherelor pentru alimente pot merge şi la magazinele Lidl pentru cumpărături.

Compania precizează că deocamdată sunt acceptate cardurile sociale emise de Sodexo și Up România, ceea ce înseană că nu sunt acceptate şi voucherele Edenred.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Momentan, se va putea face plata doar cu tichetele sociale emise de Sodexo şi UP România”, a informat Lidl.

„Cu ajutorul acestor carduri se pot achiziționa doar produse alimentare, produsele din celelalte categorii disponibile în magazinele Lidl România se vor plăti separat, prin orice altă metodă de plată acceptată de retailer”, a adăugat compania.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

18-19 august| Concursul de muzică „Universul copilăriei”, parte din sărbătoarea estivală a Sebeșului

Ziarul Unirea

Publicat

în

18-19 august| Concursul de muzică „Universul copilăriei”, parte din sărbătoarea estivală a Sebeșului

Între 18 și 21 august 2022, toți locuitorii Sebeșului și oaspeții orașului sunt invitați să participe la sărbătoarea verii: „Zilele Municipiului Sebeș”!

Atmosfera de festival este deschisă pe note muzicale de cei mai mici artiști, participanți la Concursul național de muzică ușoară și folk – „Universul Copilăriei”, pe care municipiul Sebeș are plăcerea să îl organizeze, în parteneriat cu Clubul Copiilor Sebeș. Competiția este structurată pe două secțiuni: muzică ușoară și folk, jurizarea fiind asigurată de reprezentanți ai vieții culturale și ai mass-mediei naționale și de muzicieni.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul concursului se acordă peste 40 de premii, categoriile de vârstă fiind 5 – 8 ani, 9 – 12 ani, 13 – 15 ani și 16 – 19 ani, pentru interpretări solo și de grup, respectiv muzică ușoară și folk. Regulamentul este avizat de Inspectoratul Școlar Județean Alba, iar concursul, aflat la cea de-a VIII-a ediție, este cuprins în calendarul Ministerului Educației Naționale. În mod tradițional, partener al concursului este Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș. S-au înscris circa 100 de copii din întreaga țară.

Nu vor lipsi nici copiii și tinerii Sebeșului care activează în diverse proiecte culturale susținute de municipalitate: Școala de muzică „DoReMi” și Grupul vocal „Felician Fărcașiu”, Trupele de teatru „Gepetto” și „Pied Piper”, Clubul Fantasy Dance, Trupa de dansuri săsești și Ordinul Scutierilor de Mühlbach.

Organizatorii evenimentului sunt: Primăria Municipiului Sebeș, Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Nou director la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia: Ana Maria Bleanț, experiență de aproape 20 de ani în domeniul asistenței sociale

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Nou director la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia: Ana Maria Bleanț, experiență de aproape 20 de ani în domeniul asistenței sociale

Primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a anunțat faptul că postul de Director al Căminului pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia a fost ocupat de către Ana Maria Bleanț, în urma câștigării concursului.

„Astăzi am avut o întâlnire de lucru cu doamna Ana Maria Bleanț, care va ocupa, în urma câștigării concursului, postul de Director al Căminului pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia și cu doamna Adina Gădălean, fostul director interimar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Doamna Ana Maria Bleanț vine cu o experiență vastă, de aproximativ 20 de ani, în domeniul asistenței sociale, dobândită în cadrul Direcției de Asistență Socială Alba Iulia, care sunt sigur că o va ajuta la o bună coordonare și conducere a Căminului pentru Persoane Vârstnice din municipiu.

Pe această cale transmit un mesaj de mulțumire doamnei Adina Gădălean, pentru profesionalismul și dedicarea de care a dat dovadă în desfășurarea activității sale, iar doamnei director Ana Maria Bleanț îi urez mult succes, putere de muncă și reușite în noua funcție din cadrul instituției”, a transmis primarul Gabriel Pleșa, prin intermediul paginii de socializare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea