Rămâi conectat

Curier Județean

3,5 milioane de euro pentru înfiinţarea unor întreprinderi sociale pentru romi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ieri, 20 septembrie, la Instituţia Prefectului a avut loc masa rotundă cu tema „Facilitarea parteneriatului public – privat pentru dezvoltarea şi susţinerea întreprinderilor sociale”, organizată de Agenţia Naţional pentru Romi. Au participat o numeroasă delegaţie a Partidei Romilor „Pro Europa”, condusă de preşedintele Ilie Petru, primarul comunei Unirea, Aurel Nicoară, directorul DSP Alba, dr. Horia Timiş, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, IŞJ Alba, AJOFM Alba, Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane Alba Iulia, IPJ Alba şi ai Asociaţiei „SM Speromax”. În deschidere, consilierul guvernamental Vasile Daniel a prezentat proiectele implementate de ANR, finanţate din Fondul Social European. Este vorba despre 2 proiecte în domeniul educaţiei şi 4 proiecte în domeniul incluziunii sociale derulate în 541 de comunităţi locale, cu 37.000 de beneficiari, din care 25.000 sunt romi. Valoarea totală a acestor proiecte este de 95.605.361 de lei, din care 80.216.185,12 lei sunt contribuţia UE, 11.992.911,38 lei reprezintă contribuţia naţională, iar 3.396.264,50 lei este aportul financiar al ANR.
În domeniul educaţiei, ANR derulează proiectele „Educaţia romilor – calea spre un loc de muncă stabil” şi „Şcoala – o şansă pentru fiecare”. În sectorul incluziunii sociale, s-au derulat sau sunt în curs de implementare proiectele „Împreună pentru o societate mai bună”, „Participarea grupurilor vulnerabile la economia socială”, „Împreună pe piaţa muncii” şi „Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii”.
Proiectul „Participarea grupurilor vulnerabile în economia socială”, este coordonat la nivel judeţean de Dorin Tică (Partida Romilor „Pro Europa”). Proiectul are o valoare totală de 13.800.000 de lei (circa 3,5 milioane de euro), se derulează până în 31 mai 2012 în 30 de comunităţi locale şi are mai multe componente. Prima dintre acestea se referă la acordarea de consiliere pentru 9.800 de persoane de etnie romă supuse excluziunii sociale, a 7.000 de persoane aflate în detenţie, 1200 de dependenţi de droguri, 1000 de femei victime ale violenţei în familie şi a 1000 de tineri care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului. O altă componentă este calificarea a 1800 de persoane, din care 900 vor fi plătite cu suma de 300 de lei la obţinerea certificatului de calificare, 500 dintre cursanţi urmând să fie angajaţi în cele 50 de întreprinderi sociale prevăzute a fi înfiinţate prin proiect. A treia componentă este cea de formare pentru incluziune socială a 150 de asistenţi comunitari şi lucrători sociali, a 150 de mediatori sanitari, precum şi pregătirea a 40 de specialişti, 30 de formatori şi 50 de manageri. În judeţul Alba, au fost instruiţi 10 formatori şi au început deja cursurile de calificare în comuna Unirea, pentru 28 de lucrători în comerţ şi 28 de muncitori în construcţii. Aşa cum a ţinut să menţioneze preşedintele PRPE, Ilie Petru, şi Partida Romilor „Pro Europa” a organizat cursuri de calificare pentru romi, pregătind în meseria de frizer 26 de tineri din Roşia Montană, Cugir, Sebeş şi Alba Iulia. De altfel, liderul romilor a subliniat că ar fi bine ca ANR să deruleze toate proiectele prin intermediul Partidei Romilor „Pro Europa”, pentru a oferi „omul potrivit la locul potrivit”. Următorul pas este realizarea unui parteneriat public – privat, astfel încât atunci când proiectul nu va mai beneficia de fonduri de la Uniunea Europeană acesta să poată fi finanţat în continuare de partener. Ultima componentă este înfiinţarea întreprinderii sociale. Pe baza unui concurs de idei de afaceri, ANR va finanţa la nivel naţional 50 de proiecte. În judeţul Alba, primarul Aurel Nicoară a spus că administraţia locală din comuna Unirea este dispusă să asigure materiale de construcţie şi să pună la dispoziţia romilor terenul pentru a-şi construi 15 – 20 de case, iar echipa de constructori ar putea să lucreze apoi şi în alte comune.
Şi la Cugir s-au făcut paşi pentru înfiinţarea unei întreprinderi sociale pe specificul zonei: colectarea şi prelucrarea ciupercilor sau a fructelor de pădure. Toate comunităţile de romi care doresc să depună proiecte trebuie să-l informeze pe Dorin Tică, coordonatorul proiectului pe judeţul Alba.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Băncile și topogoanul de la Părculețul Grădiniței și Parcul Samoila Marza din Galțiu au fost vopsite: Gestul mărinimos făcut de un grup de copilași pentru muncitori

Bogdan Ilea

Publicat

în

Băncile și topogoanul din parcurile din Galțiu au fost vopsite: Gestul mărinimos făcut de un grup de copilași pentru muncitori Băncile de la Prculețul Grădiniței și topoganul din Parcul Samoila Marza din Galțiu au fost recondiționate și vopsite. La final, un grup format din două fetițe și un băiețel, au răsplătit printr-un gest mărinimos efortul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea