Rămâi conectat

Actualitate

300 de milioane de euro pentru firmele din sectorul agricol: Domeniile de activitate pentru care sunt valabile noile măsuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

300 de milioane de euro pentru firmele din sectorul agricol: Domeniile de activitate pentru care sunt valabile noile măsuri

Membrii Comisiei Europene au decis aprobarea unei scheme românești de ajutor de stat, în valoare de 300 de milioane de euro (1,5 miliarde de lei). Banii vor ajunge la companiile din sectorul agroalimentar.

Fiecare beneficiar în parte al acestei măsuri va putea fi sprijinit cu granturi de 120.000 euro (593.000 lei). Conform Comisiei Europene, sunt eligibile pentru a primi ajutor sectoarele agriculturii, pescuitului, acvaculturii și industriei alimentare.

Salariul minim, majorat pentru angajații din sectorul agroalimentar

Un alt ajutor pentru sectorul agroalimentar vine din partea Guvernului și prevede majorarea salariului minim pentru angajații din acest domeniu.

Este vorba despre Legea 135/2022 care reglementează un salariu minim diferențiat pentru acest sector, de 3.000 de lei brut. Banii aceștia nu trebuie să conțină indemnizații, sporuri sau alte adaosuri.

Conform legii, se prevede că angajatorul va reține și vira doar o contribuție redusă la pensii (de 21,25% în loc de 25%), fără impozitul pe venit și contribuția la sănătate, și va achita o contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM) de doar 0,27 în 2022, în loc de 2,25%.

De reținut că facilitățile se vor aplica la veniturile brute lunare între 3.000 și 30.000 de lei, dacă salariații au normă întreagă de muncă (adică opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână). Pentru sumele ce depășesc 30.000 de lei se vor calcula și plăti taxele salariale obișnuite.

Iată domeniile de activitate pentru care sunt valabile noile măsuri:

1. cod CAEN 01: Agricultură, vânătoare și servicii anexe

011 — Cultivarea plantelor nepermanente;
012 — Cultivarea plantelor din culturi permanente;
013 — Cultivarea plantelor pentru înmulțire;
014 — Creșterea animalelor;
015 — Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată
cu creșterea animalelor);
016 — Activități auxiliare agriculturii și activități dupărecoltare;

2. cod CAEN 10: Industria alimentară.

Sursa: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noi medicamente gratuite și compensate pentru români, de la 1 mai: Lista completă a tratamentelor care vor fi decontate de CNAS

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noi medicamente gratuite și compensate pentru români, de la 1 mai: Lista completă a tratamentelor care vor fi decontate de CNAS Ministerul Sănătății a anunțat pe data de 23 aprilie că vor fi introduse medicamente gratuite și compensate pentru mai multe categorii de pacienți. Prin intermediul unei hotărâri de la Guvernul României, de la data […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea