30 IANUARIE: SFINŢII TREI IERARHI: Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur
30 IANUARIE: SFINŢII TREI IERARHI: Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur. Cine munceşte în această zi poate să orbească, iar tinerele trebuie să postească pentru a avea o căsnicie fericită, spune credința populară.
În ziua de 30 ianuarie, cei trei ierarhi, consideraţi ca fiind cei mai mari învăţători şi păstori din istoria creştinătăţii şi modele de viaţa duhovnicească, sunt sărbătoriţi cu mare fast în lăcaşurile creştine din întreaga lume. Odată cu darul “tălmăcirii” Sfintelor Scripturi, cei trei ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur au urcat şi înaltă treaptă a arhieriei şi credinţei creştine. De atunci, învăţătura lor ortodoxă se păstrează până în zilele noastre, aşa cum a fost desăvârşită de ei.
Citește și: când începe Postul Paștelui
De aceea, secolul al IV-lea al erei creştine este denumit “Secolul de aur al creştinismului”. Ierarhii i-au cerut în vis unui episcop să fie prăznuiţi împreună În secolul al XI -lea, la Constantinopol a început dispută referitoare la faimă celor Trei Ierarhi. Pentru prima dată, creştinii şi-au pus întrebarea: ”Care este cel mai mare dintre cei Trei ierahi?” Disputele au continuat ani în şir până când, ierarhii i-au apărut pe rând, în vis, episcopului Euhaitelor, Sfântul Ioan Mauropous.
În anul 1084, acelaşi episcop i-a visat pe cei trei ierarhi împreună. Aceştia l-au rugat să le orânduiască o singură zi de prăznuire, pentru că nevoinţa lor, cât au fost în viaţă, a urmărit acelaşi scop: să-i împace pe oameni şi să aducă în lume pacea şi unirea.
SFINŢII TREI IERARHI, TRADIŢII ŞI SUPERSTIŢII
La sate se obişnuieşte ca în această zi de sărbătoare închinată celor trei sfinţi să se facă praznice de pomenire a morţilor din familiile credincioşilor, iar fetele tinere se roagă şi ţin post o avea o căsnicie fericită. Tot tradiţia populară mai spune că cine va lucra în această zi, nu-i va merge bine „în ale casei” şi poate să orbească. Se crede că pe 30 ianuarie începe să încolţească grâul care nu a încolţit din toamnă. În tradiţia populară se spune că de astăzi se schimbă vremea. De-acum, se zice că „se strâmbă pârtiile”, iar vremea dă spre primăvara. Dacă streşinile curg, primăvara va fi friguroasă, dacă e ger, vara va fi călduroasă.
Sărbătoarea reconcilierii: Praznicul Celor Trei Ierarhi este o sărbătoare dedicată reconcilierii; acum se împacă rudele după lungi dispute, iar toate proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate în căminul acestora.
Praznicul trebuie respectat cu sfinţenie: În această zi nu se fac treburi casnice: nu se spala rufe şi nu se mătura în gospodărie pentru a evita pericolul de înec, de întâmplări violente şi de infirmitate.
În ziua sărbătorii nu se înstrăinează lucruri din casă: Potrivit tarditiei, în ziua praznicului nu este bine să împrumutăm lucruri din casa pentru a proteja căminul de pagubă.
Ofrande pentru morţii neîmpărtăşiţi: În numeroase zone din ţară, se împart ofrande pentru morţii neîmpărtăşiţi :gospodinele fac coliva, merg la biserică s-o sfinţească şi apoi împart ofrande cu coliva, cu fructe şi peşte la trei bărbaţi, în memoria rudelor decedate în familie.
Mamele se roagă pentru norocul fetelor de măritat: În ziua praznicului, fiecare mamă care are o fată de măritat respecta sărbătoarea: nu prestează munci gospodăreşti şi se roagă la biserică pentru norocul fiicei sale.
Sfântul Grigorie Teologul este apărătorul văduvelor: Văduvele care au probleme financiare, de sănătate sau sunt înconjurate de duşmani aprigi, trebuie să se roage şi să ceară ajutor Sfântului Grigorie, cel care, de secole, este apărătorul lor dovedit. Gospodină care nu respecta sărbătoarea, spala rufe şi aruncă lături în curtea casei, după ce a împărţit ofrande pentru morţi, rămâne văduvă.
Un praznic de iertare pentru păcatul avortului: În ziua praznicului, femeile care au păcătuit făcând un avort, trebuie să respecte sărbătoarea: să facă pomeniri şi să împartă ofrande; prin acest ritual ele pot fi iertate pentru marele lor păcat.
Pelerinaje în lăcaşuri de hram: În ziua de prăznuire a celor Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele în lăcaşurile de cult, care poartă hramul Celor Trei Sfinţi. Tot în această zi, este bine să fie ajutaţi copiii săraci, care doresc să devină preoţi.
Sursă: stirileprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României “Masacrul de la Jilava” este numele sub care a rămas cunoscută noaptea de 26/27 noiembrie 1940, când un comando al mişcării legionare a executat cu sânge rege 64 de politicieni ce au făcut parte din regimul de autoritate personală […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 5 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Sportacum 3 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
22 noiembrie 1963: Asasinarea președintelui american John Fitzgerald Kennedy