29 iunie – Ziua Internațională a Dunării. În acest an, tema propusă este ”Fii activ”

Anual, la 29 iunie, este aniversată Ziua Internațională a Dunării. Tema propusă în acest an este ”Fii activ”.

dunareEvenimentul marchează semnarea, la Sofia, în Bulgaria, la 29 iunie 1994, a Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea (ICPDR). Documentul asigură cooperarea dintre guverne, organizații non-guvernamentale, instituții de cercetare și industrie, această dată fiind marcată la nivel internațional la propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea, potrivit Agerpres.

Manifestările dedicate acestei zile se desfășoară în toate statele dunărene, pentru a evidenția dorința acestora de a adopta măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului Dunărea, fie că este vorba de fenomene extreme (secetă sau inundații), fie că este vorba despre poluări accidentale. Pe malurile fluviului au loc festivaluri, întâlniri publice sau evenimente distractiv-educative. Ziua Dunării înseamnă solidaritate între popoarele care împart acest bun comun, în ciuda diferențelor de culturi și istorii, având o dorință comună — responsabilitatea de a proteja această resursă prețioasă.

În acest an, tema propusă de Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR) pentru sărbătorirea Zilei Internaționale a Dunării este „Fii activ”.

Dunărea este principalul fluviu european, care aduce numeroase beneficii economice țărilor riverane și împreună cu afluenții săi formează unul dintre cele mai importante sisteme acvatice din Europa. Reprezintă o sursă importantă pentru alimentarea cu apă potabilă, apă pentru irigații și industrie pentru cei peste 80 de milioane de oameni din această regiune. Comunitățile riverane Dunării se implică în acțiuni ecologice, educative, socio-culturale, sportive, de recreere, pentru a marca dorința comună de a-și uni forțele în sprijinul protejării acestui fluviu unic în Europa.

Bazinul hidrografic al Dunării joacă un rol important în contextul politic, social, economic și cultural, pentru dezvoltarea Europei Centrale și de Sud-Est.

Fluviul Dunărea este al doilea ca lungime dintre fluviile Europei, după Volga, și singurul din Europa care curge de la vest la est. Izvorăște din munții Pădurea Neagră, străbate Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, și are afluenți în alte șapte state. Fluviul traversează patru capitale — Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad. (V.N.)

Sursa Agerpres

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...