Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

29 iulie 2024: Se sărbătorește Sfântul Mucenic Calinic

Bera Larisa

Publicat

în

29 iulie 2024: Se sărbătorește Sfântul Mucenic Calinic

Sfântul Mucenic Calinic este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 29 iulie.

S-a născut în regiunea Cilicia (Asia Mică), într-o familie creştină.

Sfântul Calinic, ajuns la vârsta bărbatului desăvârşit, a văzut în jurul său mulţi oameni lepădându-se de Hristos şi trecând la religia păgână. Pentru această cădere, Sfântul Calinic suferea mult şi a ales să meargă prin oraşe şi sate să propovăduiască Cuvântul lui Dumnezeu să întărească lumea în credinţă.

Căutând mântuirea sufletelor omeneşti, Sfântul Calinic a ajuns în oraşul Ancira (azi Ankara), din Galatia, unde a fost dus înaintea guvernatorului. În faţa acestuia, Calinic a recunoscut că este creştin şi că a venit să propovăduiască învăţătura creştină.

Scris este, spunea Sfântul Calinic guvernatorului, că „De va întoarce cineva pe cel păcătos de la rătăcirea căii lui, va mântui suflet de la moarte şi va acoperi mulţime de păcate. Deci, aş fi voit să te aduc şi pe tine la lumină, din întunecarea diavolească care te-a cuprins şi astfel să te povăţuiesc la calea adevărului” (Vieţile Sfinţilor).

„Au doară voieşti să mă lepăd de zei şi să cinstesc moartea cea amară, mai bine decât viaţa cea dulce, ascultând cuvintele tale nebune? Nu voi face aceasta nicidecum, ci pe tine te voi sili să te închini zeilor noştri, căci cumplite chinuri voi pune asupra ta şi voi vedea de va veni Dumnezeul tău să te scape din mânile mele. Nu voi cruţa trupul tău, până ce nu vei cunoaşte puterea şi stăpânirea zeilor şi până nu le vei aduce lor jertfe”, i-a răspuns ighemonul, plin de mânie.

A fost supus unor chinuri cumplite, iar la sfârşitul torturilor, demnitarul închinător la zei a hotărât ca mucenicul să fie încălţat cu încălţăminte de fier, în care erau piroane ascuţite, şi să fie dus în cetatea Gangra şi acolo să fie ars în foc. Motivul era că în acea cetate Sfântul Calinic întorsese mulţi oameni la Hristos şi voia ca aceia să-i vadă sfârşitul lui şi să se teamă.

Deci, sfântul, având în picioare încălţările cu piroane de fier, umbla ca şi cum nu simţea durerea din rănirea picioarelor şi cânta din psalmi.

Pe drum soldaţii care primiseră ordin să stea în spatele lui şi să-l alerge au însetat rău şi i-au spus: „roagă-te Dumnezeului tău, ca să ne dea apă şi să nu murim. Căci noi am auzit că Dumnezeul tău toate le poate face. Deci, să nu pomeneşti răutăţile făcute de noi ţie, căci nu de voia noastră te-am muncit, ci din porunca ighemonului” (Vieţile Sfinţilor).

Deoarece temperaturile erau foarte ridicate şi nu exista nici o sursă de apă, Sfântul Calinic s-a rugat lui Dumnezeu şi a izvorât apă dintr-o piatră, şi au băut soldaţii.

Ajunşi în Gangra, Sfântul Calinic a fost băgat într-un cuptor încins cu foc mare. Şi-a făcut semnul crucii şi, rugându-se, a intrat în cuptor şi s-a culcat, dându-şi sufletul său lui Dumnezeu.

După ce focul s-a stins, creştinii din oraş au luat trupul mucenicului, care nu era vătămat în niciun fel de foc, şi l-au îngropat. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

12 mai – Ziua internațională a asistenților medicali

Ziarul Unirea

Publicat

în

12 mai – Ziua internațională a asistenților medicali Ziua internațională a asistenților medicali este celebrată, la 12 mai, în întreaga lume. Această zi este sărbătorită pe parcursul unei săptămâni, în multe țări, precum Australia, Statele Unite, Canada etc, denumită „National Nurses Week”. Asociațiile naționale ale asistenților au un rol important în informarea, consilierea, încurajarea și […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Dan Chindriș, consultant în turism: Cetățenii din Alba Iulia, cei mai consecvenți și eficienți susținători și promotori ai turismului local

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dan Chindriș, consultant în turism: Cetățenii din Alba Iulia, cei mai consecvenți și eficienți susținători și promotori ai turismului local Cu toate că poate părea greu de crezut, cel mai consecvent și eficient susțînător și promotor al turismului local de până acum a fost chiar populația Municipiului Alba Iulia. Contrar așteptărilor, cei care adus un […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

11 mai 1968: A început construcția primului autoturism românesc, Dacia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pe data de 11 mai 1968, în urmă cu 53 de ani, a început construcția primului model Dacia 1100. Câteva luni mai târziu, pe 20 august 1968, prima mașină Dacia 1100 a ieșit pe poarta Uzinei de la Colibași. Uzina a fost construită incepand cu 1966 într-un timp record de un şi jumătate şi avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea