Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

28 septembrie – Ziua internațională a dreptului la informație

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La 28 septembrie în tot mai multe țări se marchează Ziua internațională a dreptului la informație, pentru a conștientiza cetățenii că au dreptul de a pune întrebări autorităților și, de asemenea, au dreptul de a primi răspunsuri la întrebările adresate.

Decizia de a sărbători și de a promova ziua de 28 septembrie ca Zi internațională a dreptului de a ști a fost luată în ultima zi a Conferinței despre libertatea de informare, care s-a desfășurat la Sofia, în Bulgaria, între 26 și 28 septembrie 2002. La conferință au luat parte reprezentanți ai organizațiilor pentru Libertatea de Informare (FOI) din 15 de țări, dar și reprezentanți ai organizațiilor internaționale active în domeniul informării.

La 28 septembrie 2002, activiștii FOI au înființat rețeaua internațională „International Freedom of Information Advocates Network” (FOIAnet). Membrii FOIAnet au căzut de comun acord să colaboreze pentru promovarea dreptului individual de acces la informații și au adoptat un memorandum care stabilește obiectivele și activitățile rețelei. În prezent, peste 200 de organizații și grupuri civile din întreaga lume sunt membrii FOIAnet și fac schimb de cunoștințe și de experiențe și se angajează în inițiative internaționale pentru a obține un acces mai larg în standardele de informare.

Activiști FOI din întreaga lume organizează o varietate de evenimente pe 28 septembrie pentru a sensibiliza populația cu privire la dreptul de informare. Au loc conferințe, traininguri, concursuri, acordarea de premii, concerte rock și pop, spectacole de teatru, filme, lansări de campanii prin care se solicită informații și noi site-uri web, cu scopul de a promova în continuare acest drept fundamental al omului și de a încuraja cetățenii, jurnaliștii și ONG-urile în căutările lor pentru a obține informații.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea