Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

27 Octombrie: Ziua mondială pentru patrimoniul audiovizual

Mădălina Opriș

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

audioLa data de 27 octombrie este marcată, anual, Ziua mondială pentru patrimoniul audiovizual.

Sloganul din 2014 al Zilei mondiale pentru patrimoniul audiovizual a fost ”Arhivele în pericol: mai este mult de făcut”. În acest fel, s-a tras un semnal de alarmă asupra faptului că o mare parte a patrimoniului audiovizual mondial s-a pierdut deja, iar în următorii 10-15 ani o bună parte a acestuia trebuie transferat pe suport digital. Ediția din 2015 a fost marcată sub un slogan asemănător: ”Arhivele în pericol: protejând identitățile lumii”.

Pentru anul 2016, manifestarea este anunțată printr-un îndemn: ”Este povestea ta — nu o pierde”. În acest fel, se atrage atenția nu doar asupra faptului că arhivele audiovizuale sunt în pericol de deteriorare și dispariție, dar și că acestea sunt direct legate de istoria națiunilor, comunităților, relevanța lor ajungând până la nivel personal.

În cuvântul său dedicat Zilei mondiale pentru patrimoniu audiovizual, Irina Bokova, director-general al UNESCO, a subliniat importanța pe care arhivele audiovizuale o au pentru fiecare dintre noi: ”poveștile spuse de această moștenire sunt expresii puternice ale unei culturi și ale unui loc, îmbinând experiența personală și cea colectivă… Această moștenire este o ancoră într-o lume în schimbare, un reper mai ales pe plan local, punându-ne la dispoziție înregistrări ale activităților cu relevanță culturală”.

Inițiativa de a marca Ziua mondială pentru patrimoniu audiovizual aparține Organizației Națiunilor Unite pentru Învățământ, Știință și Cultură (UNESCO). Mai exact, în cadrul Conferinței Generale din 2005, aceasta a adoptat documentul 33 C/Rezoluția 53, prin care ziua de 27 octombrie a fost proclamată Ziua mondială pentru patrimoniul audiovizual. Conform www.unesco.org, data de 27 octombrie are o semnificație aparte, fiind ziua în care, la rândul ei, cea de-a 21-a sesiune a Conferinței Generale UNESCO, din 1980, a adoptat Recomandarea pentru salvgardarea și conservarea imaginilor în mișcare.

După 25 de ani de la amintita Recomandare, UNESCO a considerat că eforturile în sensul păstrării și îngrijirii documentelor audiovizuale trebuie intensificate. Astfel, scopurile urmărite prin marcarea Zilei mondiale pentru patrimoniul audiovizual sunt: aducerea la cunoștința publicului larg a importanței păstrării documentelor audiovizuale; sublinierea pericolului de deteriorare în care se află o parte a acestui patrimoniu; creșterea prestigiului cultural al patrimoniului audiovizual.

În vederea atingerii acestor obiective, la 27 octombrie se încearcă strângerea de fonduri, încheierea de acorduri naționale și internaționale între autoritățile cu responsabilități relevante pentru păstrarea amintitului patrimoniu, punerea pe agenda politică a importanței conservării materialelor audiovizuale de patrimoniu etc. Evenimentele dedicate Zilei mondiale pentru patrimoniul audiovizual sunt organizate de arhivele de sunet și de film la nivel regional și național, de muzee și de biblioteci. Printre organismele internaționale care se implică în celebrarea zilei de 27 octombrie se numără Asociația Arhiviștilor de Imagini în Mișcare, Consiliul Internațional al Arhivelor, Federația Internațională a Arhivelor de Film, Federația Internațională a Arhivelor de Televiziune.

 

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunță faptul că pensiile vor fi plătite înaintea sărbătorilor pascale. În acest sens, Casa Națională de Pensii urmează să vireze, până pe 30 aprilie, fondurile către Poșta Română și către băncile comerciale. De asemenea, Guvernul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea