Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

27 octombrie| Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizual: Cum a ajuns să fie marcată această zi

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
27 octombrie| Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizual: Cum a ajuns să fie marcată această zi

An de an, la data de 27 octombrie, este marcată Ziua Mondială pentru Patrimoniul Audiovizual, la inițiativa UNESCO.

Arhivele audiovizuale ne spun povești despre viețile și culturile oamenilor din întreaga lume. Ele reprezintă o moștenire neprețuită, sunt memoria noastră colectivă și o sursă valoroasă de cunoștințe, deoarece reflectă diversitatea culturală, socială și lingvistică a comunităților noastre.

Ele ne ajută să creștem și să înțelegem lumea în care trăim. Conservarea acestui patrimoniu și asigurarea că acesta rămâne accesibil publicului și generațiilor viitoare este un obiectiv vital pentru toate instituțiile și pentru publicul larg.

Prin inițiative precum Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizual, Programul Memoria Lumii și proiectul Arhivelor UNESCO „Digitizing our shared UNESCO History”, este încurajată munca profesioniștilor în conservare.

În cadrul Conferinţei Generale din 2005, UNESCO a adoptat documentul 33 C/Rezoluţia 53, prin care ziua de 27 octombrie a fost proclamată Ziua mondială pentru patrimoniul audiovizual. Conform http://www.unesco.org/, data de 27 octombrie are o semnificaţie aparte, fiind ziua în care, la rândul ei, cea de-a 21-a sesiune a Conferinţei Generale UNESCO, din 1980, a adoptat Recomandarea pentru salvgardarea şi conservarea imaginilor în mişcare.

Scopurile urmărite prin marcarea Zilei mondiale pentru patrimoniul audiovizual sunt aducerea la cunoştinţa publicului larg a importanţei păstrării documentelor audiovizuale, sublinierea pericolului de deteriorare în care se află o parte a acestui patrimoniu, recunoaşterea prestigiului cultural al patrimoniului audiovizual.

În vederea atingerii acestor obiective, la 27 octombrie se încearcă strângerea de fonduri, încheierea de acorduri naţionale şi internaţionale între autorităţile cu responsabilităţi relevante pentru păstrarea amintitului patrimoniu, punerea pe agenda politică a importanţei conservării materialelor audiovizuale de patrimoniu etc.

Evenimentele dedicate Zilei mondiale pentru patrimoniul audiovizual sunt organizate de arhivele de sunet şi de film la nivel regional şi naţional, de muzee şi de biblioteci.

Printre organismele internaţionale care se implică în celebrarea zilei de 27 octombrie se numără Asociaţia Arhiviştilor de Imagini în Mişcare, Consiliul Internaţional al Arhivelor, Federaţia Internaţională a Arhivelor de Film, Federaţia Internaţională a Arhivelor de Televiziune.

Sursa: stiri.tvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea