27 ianuarie – Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului: 6 milioane de evrei au murit în urma genocidului

Paul Voicu - Primar 2020

Ziua de 27 ianuarie desemnează sfârșitul Holocaustului și eliberarea lagărelor de concentrare naziste. Alegerea acestei date este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice în după-amiază zilei de 27 ianuarie 1945.

Este o zi universală de comemorare şi a fost propusă de Israel împreună cu alte 89 de state, fiind stabilită în urma Rezoluţiei adoptate la 1 noiembrie 2005 de Adunarea Generală a Organizaţia Naţiunilor Unite.

ELIT

Rezoluţia respinge orice negare a Holocaustului şi încurajează statele membre ale Adunării Generale ONU să transmită viitoarelor generaţii lecţia genocidului, pentru ca această pagină neagră a istoriei să nu se mai repete.

Nu este cunoscut numărul exact al evreilor ucişi în Holocaust, „soluția finală a problemei evreiești” cum a fost numit programul de exterminare plănuit şi executat de regimul naţional-socialist din Germania condus de Adolf Hitler, cifra cel mai frecvent notată de istorici este de şase milioane. Holocaustului se adaugă şi peste cinci milioane de alte victime ale atrocităţilor naziste: circa trei milioane de polonezi, o jumătate de milion de sinti şi roma, mai mult de 15 mii de homosexuali, persoanele cu handicap şi adepţii au sectei „Martorii lui Iehova”, toţi etichetaţi drept „duşmani ai statului german”. Au fost ucişi în total 1,5 milioane de copii.

Mihail David - 2020

„Naţiunile Unite nu trebuie să uite niciodată că au fost create ca un răspuns la teribilul flagel reprezentat de nazism”, declara în 2005 secretarul general al organizaţiei, Kofi Annan, atrăgând în acelaşi timp atenţia asupra faptului că acte cumplite de genocid au fost comise şi după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial în Cambogia, în Rwanda şi în fosta Iugoslavie. „Este uşor să spui “Aşa ceva nu se va mai întâmplă niciodată”, dar este mult mai greu să şi acţionezi în acest sens „, a recunoscut Annan.

În Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului se aduc aduc omagii, se aprind lumânări şi au loc marşuri ale durerii în memoria victimelor Holocaustului. Sunt gesturi simbolice, cărora li se adaugă Memorialele Holocaustului “Yad Vashem” din Israel, Memorialul Holocaustului din SUA, Memorialul Holocaustului din Berlin sau alte zeci de astfel de instituţii din marile oraşe ale Europei, Statelor Unite ale Americii, Asiei sau din Israel, care ţin vie amintirea victimelor genocidului

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

6 Comentarii

Holocaust 26 ianuarie 2015 at 23:00

Ziua Internaționala a Holocaustului este comemorată în fiecare an pe 27 ianuarie.

Holocaust2 26 ianuarie 2015 at 23:02

12 milioane de oameni, dintre care 6 milioane de evrei, au murit la Holocaust. Nu vom uita această zi

Miha 26 ianuarie 2015 at 23:02

Nu știți o carte despre victimele Holocaustului?

Ziua Internationala de Comemorare a Holocaustului 26 ianuarie 2015 at 23:04

Oliver Lusting – Martorii nu au dreptul să tacă.
Merită citită în 27 ianuarie de Ziua Internațională a Holocaustului

Holocaust 26 ianuarie 2015 at 23:18

De ce comemoram Ziua Internatională a Holocaustului?

trollocaust 26 ianuarie 2015 at 23:29

Si inca de cel putin 6, 7 ori mai multi oameni au murit din cauza comunismului propagat ghici de cine??? vezi cine a adus comunismul in Romania…

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...