26 martie – Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei
Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei, marcată în peste 50 de țări din lume, cunoscută la nivel mondial sub denumirea de Purple Day, urmărește creșterea gradului de informare în privința bolii, risipind astfel miturile asociate acesteia.
Culoarea acestei zile este mov. În semn de solidaritate, în această zi putem purta un obiect de culoare mov. În anii anteriori, diverse edificii și instituții din mai multe orașe au folosit iluminatul în această culoare, manifestându-și adeziunea față de cei care suferă de epilepsie.
Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei a fost inițiată în 2008, în Canada, de către Cassidy Megan (în vârstă de numai nouă ani, care se lupta cu această boală) împreună cu mama sa, Angela Cassidy Megan. Scopul era de a face oamenii care suferă de epilepsie să vorbească despre momentele critice trăite pentru a nu se simți singuri și pentru a-i ajuta și pe alți bolnavi să treacă mai ușor peste crizele cauzate de boală. Eforturilor acestora, a răspuns Asociația pentru Epilepsie din Nova Scoția (EANS), din Canada, care s-a implicat în campania pentru epilepsie.
În 2009, Asociația pentru Epilepsie din Nova Scoția și Fundația Anita Kaufmann, din New York și-au unit forțele pentru a lansa Purple Day pe plan internațional, organizând parteneriate cu persoane fizice și organizații din întreaga lume pentru a promova cunoașterea acestei boli și pentru a înțelege efectele ei asupra vieții oamenilor marcați de această boală. De asemenea, se militează pentru o nouă viziune a lumii asupra epilepsiei, în care frica și ignoranța să fie înlocuite cu înțelegerea și grija față de cel afectat de această boală.
Epilepsia nu este contagioasă, este o tulburare neurologică incurabilă, care apare cel mai frecvent fie la vârste foarte mici, fie foarte înaintate, iar în aproape 50% din cazuri, cauzele afecțiunii nu sunt identificate. Se manifestă prin crize bruște și imprevizibile, de câteva secunde sau minute. Unele crize pot trece aproape neobservate, în timp ce altele sunt dramatice.
Sursa Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Ce produse și servicii vor fi afectate cel mai mult de valul de SCUMPIRI de la 1 august 2025. Devalorizarea monedei naționale, un scenariu posibil
Ce produse și servicii vor fi afectate cel mai mult de valul de SCUMPIRI de la 1 august 2025. Devalorizarea monedei naționale, un scenariu posibil De la 1 august 2025, vor avea loc noi creșteri de prețuri la toate produsele și serviciile, odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale adoptate de Guvern. TVA-ul […]
Amenzi drastice pentru cei care hrănesc animale sălbatice: În zonele cu risc crescut de producere a unor incidente ar putea fi montate sisteme video cu circuit închis. „Dacă dai o singură dată mâncare unui urs, l-ai condamnat la moarte”
Amenzi drastice pentru cei care hrănesc animale sălbatice: În zonele cu risc crescut de producere a unor incidente ar putea fi montate sisteme video cu circuit închis. „Dacă dai o singură dată mâncare unui urs, l-ai condamnat la moarte” Ministerul Mediului va crește semnificativ amenzile pentru cei care hrănesc animalele sălbatice, unul din principalele motive […]
Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF plătește „turnatori” voluntari pentru a „pârî” românii datori la stat
Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF plătește „turnatori” voluntari pentru a „pârî” românii datori la stat Statul pregătește o măsură inedită de colectare a datoriilor de la cetățeni. Oricine cunoaște persoane rău platnice, poate „pârî” la ANAF în schimbul unei recompense financiare. Planul de guvernare are trei direcții esențiale Potrivit economistului Iancu Guda, planul de guvernare […]