26 martie – Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei
Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei, marcată în peste 50 de țări din lume, cunoscută la nivel mondial sub denumirea de Purple Day, urmărește creșterea gradului de informare în privința bolii, risipind astfel miturile asociate acesteia.
Culoarea acestei zile este mov. În semn de solidaritate, în această zi putem purta un obiect de culoare mov. În anii anteriori, diverse edificii și instituții din mai multe orașe au folosit iluminatul în această culoare, manifestându-și adeziunea față de cei care suferă de epilepsie.
Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei a fost inițiată în 2008, în Canada, de către Cassidy Megan (în vârstă de numai nouă ani, care se lupta cu această boală) împreună cu mama sa, Angela Cassidy Megan. Scopul era de a face oamenii care suferă de epilepsie să vorbească despre momentele critice trăite pentru a nu se simți singuri și pentru a-i ajuta și pe alți bolnavi să treacă mai ușor peste crizele cauzate de boală. Eforturilor acestora, a răspuns Asociația pentru Epilepsie din Nova Scoția (EANS), din Canada, care s-a implicat în campania pentru epilepsie.
În 2009, Asociația pentru Epilepsie din Nova Scoția și Fundația Anita Kaufmann, din New York și-au unit forțele pentru a lansa Purple Day pe plan internațional, organizând parteneriate cu persoane fizice și organizații din întreaga lume pentru a promova cunoașterea acestei boli și pentru a înțelege efectele ei asupra vieții oamenilor marcați de această boală. De asemenea, se militează pentru o nouă viziune a lumii asupra epilepsiei, în care frica și ignoranța să fie înlocuite cu înțelegerea și grija față de cel afectat de această boală.
Epilepsia nu este contagioasă, este o tulburare neurologică incurabilă, care apare cel mai frecvent fie la vârste foarte mici, fie foarte înaintate, iar în aproape 50% din cazuri, cauzele afecțiunii nu sunt identificate. Se manifestă prin crize bruște și imprevizibile, de câteva secunde sau minute. Unele crize pot trece aproape neobservate, în timp ce altele sunt dramatice.
Sursa Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Schengen 2025: Bulgaria va introduce controlul la frontiera cu România pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie
Schengen 2025: Bulgaria va introduce controlul la frontiera cu România pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie Guvernul de Sofia a hotărât miercuri, 18 decembrie 2024, că va introduce controale la granița cu România, începând din 1 ianuarie 2025. Decizia este una temporară și a fost luată cu scopul de a preveni potenţialele ameninţări la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci