25 mai – Ziua internațională a copiilor dispăruți. În România, peste 97% dintre cazuri reprezintă părăsiri voluntare ale domiciliului, fiind înregistrate în rândul adolescenților

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Ziua internațională a copiilor dispăruți este marcată, anual, la 25 mai.

Aceasta coincide cu Ziua națională a copiilor dispăruți din SUA, propusă de fostul președinte american Ronald Reagan în 1983. Data de 25 mai nu este deloc întâmplătoare, ea aducând aminte de faimosul caz al băiatului Etan Kalil Patz, în vârstă de șase ani, declarat dispărut la 25 mai 1979 în Manhattan, New York. Etan Patz nu a fost găsit nici până în zilele noastre, fiind declarat oficial decedat în 2001. Investigațiile legate de acest caz continuă, însă, și în prezent.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Principalele acțiuni organizate la data de 25 mai aparțin Rețelei Globale a Copiilor Dispăruți (Global Missing Children’s Network — GMCN), la rândul ei o inițiativă comună a Centrului Internațional pentru Copii Dispăruți și Exploatați și a Centrului Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați din SUA.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Rețeaua GMCN, al cărei principal scop este de răspândi imagini și informații despre copiii dispăruți, are 22 de membri, printre care și România. Ceilalți 21 sunt: Albania, Argentina, Belarus, Belgia, Brazilia, Canada, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Polonia, Rusia, Serbia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Marea Britanie și SUA.

Potrivit unui comunicat al Organizației Salvați Copiii din 25 mai 2016, în România aproximativ 4.200 de copii au dispărut de acasă în intervalul 2015-2016, iar peste 97% dintre cazuri reprezintă părăsiri voluntare ale domiciliului, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților. Din totalul copiilor dispăruți în perioada 15 mai 2015 — 15 mai 2016, 132 au avut vârste mai mici de 10 ani, 1.277 au avut vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani și 2.791 de peste 14 ani. Minorii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în București, Iași și Constanța. Majoritatea copiilor au fost găsiți, astfel încât, la 15 mai 2016, în evidențele instituțiilor responsabile se mai aflau doar 338 de minori dispăruți.

La 25 mai 2016, Salvați Copiii România a organizat workshopul „Liberi și în siguranță”, la care au participat adolescenți — membri ai Consiliilor școlare ale Elevilor și ai Consiliului Municipal al Elevilor București — precum și reprezentanți cheie ai comunității bloggerilor din România. Workshopul a fost realizat din dorința de a oferi copiilor modele concrete de soluționare a problemelor și de luare a unei decizii, ce pot funcționa atât în grupul de prieteni, cât și în familie, în vederea îmbunătățirii relației cu părinții, ca factor de prevenire a disparițiilor voluntare.

Sursa: agerpres.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei