Rămâi conectat

Curier Județean

24 octombrie 2024. Dieta în epoca fierului și în epoca romană, la Sala Unirii din Alba Iulia: Teme de cercetare abordate de cercetători din șase țări

Cezar Lancrajan

Publicat

în

24 octombrie 2024. Dieta în epoca fierului și în epoca romană, la Sala Unirii din Alba Iulia: Teme de cercetare abordate de cercetători din șase țări

Joi, 24 octombrie 2024, ora 10, la Sala Unirii (Mansardă – latura de Sud), va avea loc deschiderea oficială a simpozionului internațional „Arheologia dietei în epoca fierului și în epoca romană. Perspective interdisciplinare”.

Citește și: 24 octombrie 2024. Laboratorul de C`ArteTeatru: „De la text la construirea unui personaj dramatic” la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

 

Tema centrală a simpozionului pleacă de la premisa că, în ultimele decenii cercetarea dietelor antice a evoluat de la investigarea strictă a consumului de hrană, sub diverse forme, până la elaborarea unor teorii interpretative implicând rolul dietei ca dimensiune socială. Diferite comunități și grupuri sociale au utilizat și au transformat modurile lor de a găti și a mânca în raport cu resursele de care dispuneau, dar și conform credințelor și rolului social pe care l-au jucat. „Spune-mi ce mănânci ca să-ți spun cine ești” scria gurmandul Jean Anthelme Brillat-Savarin pe la 1825 în cartea „Fiziologia gustului”. Iată deci că dietele și stilul de consum, au avut un rol important și în definirea unor identități comunitare sau sociale.

Cu prilejul acestui simpozion, la care participă cercetători din Austria, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Canada și România, vor fi abordate teme de cercetare diverse:

1. Ecologia așezărilor și strategii de subzistență – identificarea modului de utilizare al terenurilor de către comunități din spații și vremuri diferite (incluzând tehnologiile agricole, creșterea animalelor, vânătoarea, managementul sării și al apei și impactul lor asupra resurselor de hrană etc);

2. Dietele obișnuite și impactul lor – identificarea ingredientelor, serviciilor de masă, a ustensilelor, instalațiilor și modalităților de gătit, depozitarea și conservarea hranei și impactul asupra sănătății umane și a mediului etc;

3. Dimensiunea socială a dietei și a practicilor conviviale – analiza modurilor în care hrana a fost consumată la diverse paliere sociale, rolul banchetelor colective la nivel social, hrana în context ritual (hrana ca ofrandă funerară, depuneri votive de hrană, taboori legate de hrană etc.);

4. Moblitatea umană și schimbările în dietă, la nivel colectiv sau individual.

Evenimentul care se va desfășura în perioada 24-26 octombrie 2024 este organizat de Consiliul Județean Alba, Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române Filiala Cluj-Napoca și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Finanțare nerambursabilă pentru proiectul „Restaurarea clădirii Cancelariei Mitropolitane Greco-Catolice şi amenajare Muzeul Bisericii Greco-Catolice din Blaj”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

FOTO | Finanțare nerambursabilă pentru proiectul „Restaurarea clădirii Cancelariei Mitropolitane Greco-Catolice şi amenajare Muzeul Bisericii Greco-Catolice din Blaj” Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a obţinut o finanţare nerambursabilă acordată de către Institutul Naţional al Patrimoniului prin programul Timbrul Monumentelor Istorice 2024 – sesiunea IV, subprogramul ‘Edificii de cult – Proiectare’, pentru Cancelaria Mitropolitană Greco-Catolică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea