Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

24 iunie: Ziua Universală a Iei tradiţionale româneşti, sărbătorită la Alba Iulia. Legende despre costumul popular, expoziţie de meşteşuguri şi muzică populară

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

ia de SalciuaPe 24 iunie românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Universală a Iei tradiţionale româneşti, oriunde s-ar afla pe Planetă. La fel ca şi anul trecut, evenimentul este marcat şi la Alba Iulia, astfel că cetăţenii oraşului şi nu numai sunt invitaţi să se întoarcă la tradiţii, la autentic, participând la câteva activităţi organizate de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. O expoziţie de obiecte meşteşugăreşti, proiecţii de filme documentare, muzică populară românească, dar şi legende despre costumul popular românesc, sunt doar câteva dintre surprizele pregătite de personalul şi cursanţii centrului.

IA este matricea noastră culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi. Noaptea de 23 spre 24 iunie este Noaptea Sânzienelor şi totodată un bun prilej de a face cunoscută în lume o frumoasa tradiţie românească alături de piesa principală din portul nostru tradiţional- IA.

Pentru a sărbători Ziua Universală a Iei, alături de alte zeci de localităţi din lume, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba  a pregătit câteva surprize. Dacă anul trecut ziua a fost sărbătorită atât prin activităţi în mediul virtual cât şi prin spectacole interactive, anul acesta instituţia a decis să se adreseze în primul rând copiilor şi tinerilor.

Aşa se face că, în cadrul proiectului „Şcoala de vară” desfăşurat de serviciul şcoala de arte şi meşteşuguri, marţi vor avea loc activităţi ce vor pune în prim plan Ia, piesa de rezistenţă a portului popular românesc.

Cursanţii şcolii de vară vor audia legende şi prelegeri despre costumul popular românesc şi despre sărbătoarea Sânzâienelor iar doritorii vor putea viziona filmul „Iţe de Sălciua” sau vor putea viziona o mini expoziţie de obiecte meşteşugăreşti. De asemenea ,în cadrul cursurilor de marţi se va pune un accent deosebit pe interpretări ale melodiilor populare româneşti atât la clasele de canto cât şi la clasele de instrument iar în cadrul orelor de design şi pictură vor fi reproduse elemente ale artei populare româneşti.

În acelaşi context, cei care iau parte la eveniment sunt invitaţi sa poarte IA, benevol, pe tot parcursul zilei, iar de la ora 17.00, în prezenţa specialiştilor centrului, va avea loc o activitate metodică de îndrumare a ansamblului folcloric din comuna Livezile, ansamblu îndrumat de bibliotecara Maria Gligor.

Sunteţi aşteptaţi, cu mic cu mare, să participaţi la evenimentele centrului şi împreună să transformaţi IA românească în brand de ţară.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea