Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

24-29 iulie | Maraton de ecologizare pe Valea Arieșului: 150 de persoane au strâns, în doar 6 zile, 11 tone de deșeuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

24-29 iulie | Maraton de ecologizare pe Valea Arieșului: 150 de persoane au strâns, în doar 6 zile, 11 tone de deșeuri

La sfârșitul lunii trecute, în perioada 24-29 iulie, s-a încheiat cu succes eco-evenimentul verii, un maratonul de ecologizare de pe Valea Arieșului organizat de Asociația iPlant.Today din Sebeș, în colaborare cu Asociația Apuseni Spirit din Câmpeni și aplicația EcoVoce, dezvoltată de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Conform celor transmise de către organizatori, evenimentul a reunit aproximativ 150 de persoane, voluntari de la DPWorld, Endava Cluj, elevi de la HCC Abrud, Centrul Regional de Dezvoltare Montană Câmpeni, SalecoApuseni – centru de colectare, familia Petaca din Dăroaia, studenți și voluntari de la Penitenciarul Deva – care s-au implicat în cele 6 zile să colecteze de pe malul Arieșului deșeuri de plastic. Astfel, cu eforturi deosebite s-a reușit strângerea a 70 de saci tip jumbo bags, circa 42.000 litri de plastic/11.000 kg de deșeuri: aproximativ 93% plastic, 3% sticlă, 2% spumă și poliestiren, iar restul papuci, sârmă și doze de aluminiu.

De asemenea, organizatorii transmit mulțumiri sponsorilor, fără de care nu s-ar fi reușit această acțiune de mare amploare: www.autonom.ro – partener de mobilitate; www.AquaCarpatica.ro; www.DPworld.com/romania – Constanța și Aiud; www.Endava.com – Cluj; www.CyberFolks.ro – București și Bistrița Năsăud; www.MariusBogdan.com – parteneri de hidratare și nu în ultimul rând partenerilor media.

Activitățile EcoMaratonului au fost precedate de monitorizarea punctelor cu acumulări masive de deșeuri cu ajutorul aplicației EcoVoce pe www.ecovoce.ro. Prin aceasta se pot raporta probleme de mediu de pe Valea Arieșului. Aceasta înregistrează coordonatele GPS ale utilizatorului și colectează detalii despre cazul raportat, inclusiv imagini, video și text.

Utilizatorul poate posta anonim sau prin crearea unui cont cu datele de Facebook sau prin adresa de email.

Aplicația EcoVoce este o aplicație pilot dezvoltată de un grup de cercetători de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului și Facultatea de Geografie de la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul unui proiect de cercetare finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) prin Programul PNIII Resurse Umane, subprogramul „Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE)”. Proiectul include 4 comunități de pe Valea Arieșului: Baia de Arieș, Câmpeni, Lupșa și Bistra, din județul Alba.

În urma discuțiilor cu localnicii și având în vedere caracterul interconectat al problemelor – relația amonte-aval – zona de acoperire a aplicației a fost extinsă la întregul bazin hidrografic al Arieșului. Cetățenii vor putea sesiza aceste probleme de mediu raportate în aplicație autorităților cu competențe în domeniu din Alba: Garda de Mediu, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Direcția de Sănătate Publică, primării.

De asemenea, prin submeniul „Despre poluare” aplicația oferă și informații utile despre categoriile de probleme identificate la nivel local precum: sfaturi practice – ce este de făcut într-o anumită situație; cuantumul amenzilor pentru încălcarea legii protecției mediului; autoritățile cu responsabilități pe fiecare problemă în parte; studii științifice validate despre aceste tipuri de probleme; impactul lor asupra sănătății umane.

Această componentă de informare și conștientizare completează rolul aplicației, acela de stimulare a implicării comunităților locale în soluționarea problemelor de mediu. Cercetătorii din cadrul proiectului își propun să analizeze și potențialul uman de implicare în soluționarea acestor probleme de mediu, prin identificarea rețelelor sociale din zona de studiu. Analiza acestor rețele le va permite să înțeleagă mai bine modalitățile de stimulare a interesului locuitorilor pentru protejarea mediului.

Ovidiu CULDA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Moldovan David Marius, de la Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș a obținut locul III la Olimpiada Națională de Geografie

Bogdan Ilea

Publicat

în

Moldovan David Marius, de la Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș a obținut locul III la Olimpiada Națională de Geografie Premiul al III-lea la Olimpiada Națională de Geografie a fost obținut de către elevul Moldovan David Marius care învață la Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș. Citește și: Popa Vlad Petru, de la Școala Gimnazială […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea