238 de persoane înţepate de căpuşe în judeţul Alba
Potrivit directorului executiv al DSP Alba, dr. Horea Timiş, în luna mai 2012 s-au prezentat la unităţile spitaliceşti din judeţ 238 de persoane suspectate că ar fi fost înţepate de căpuşe. Circa 10 persoane au prezentat eriteme mai accentuate în zona înţepăturii, fiind acum sub observaţie medicală.
Cei care s-au prezentat la medic au primit şi tratament cu antibiotice după ce li s-a făcut o mică incizie pentru îndepărtarea căpuşei. Victimele acestor insecte periculoase sunt trimise apoi la Secţia de Boli infecţioase unde li se administrează un tratament pe bază de antibiotice. Căpuşele pot transmite şi boli care pot cauza anemie sau chiar paralizie.
Căpuşele pot răspândi maladia Lyme şi meningoencefalita. Muşcătura de căpuşă poate cauza o erupţie sub forma unui punct roşiatic pe piele, dar nu în toate cazurile. Unele persoane pot observa doar o schimbare în starea de spirit sau un sentiment general de oboseală. Primul semn al infecţiei este de obicei o urticarie circulară, denumită eritem migrator, care apare în 1-2 săptămâni de la infecţie, dar poate apărea şi la 30 de zile după muşcătura căpuşei. Această urticarie are adesea un aspect caracteristic de ţintă, cu un punct roşu central înconjurat o zonă de piele curată, la rândul ei înconjurată de o zonă roşie ce se extinde. Poate apărea şi sub forma unui inel roşu solid ce se extinde. Zona poate fi caldă la atingere şi de obicei nu este dureroasă, nici nu dă mâncărime. Urticaria în formă de ţintă poate fi mai dificil de observat la persoanele care au tenul mai întunecat, la care poate lua aspectul unei vânătăi. Împreună cu urticaria, persoana infectată poate avea simptome asemănătoare celor ale gripei, ca umflarea ganglionilor limfatici, oboseala, dureri de cap şi dureri musculare.
lSfaturi pentru evitarea înţepăturilor de căpuşă:
Evitaţi zonele împădurite sau cu iarbă mare şi folosiţi un spray anti-insecte atunci când vă plimbaţi prin parc sau când faceţi un picnic la pădure.
Faceţi un duş imediat după ce v-aţi întors de la o plimbare pe afară şi încercaţi să vă analizaţi corpul şi în special mâinile şi picioarele pentru a găsi căpuşele.
Dacă găsiţi o căpuşă, scoateţi-o cu ajutorul unei pensete, trăgând în sus în mod constant, fără a răsuci căpuşa, şi curăţaţi muşcătura şi mâinile cu alcool.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 18 minute
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor