Rămâi conectat

Actualitate

2300 de copii din şcolile din Alba Iulia vor beneficia gratuit de diagnosticarea cifoscoliozei

Alexandra Mates

Publicat

în

2300 de copii din municipiul Alba Iulia vor beneficia de evaluare şi diagnosticare a  a cifoscoliozei până la sfârşitul acestui an. Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis şi Rotary Club Alba Iulia, împreună cu partenerii proiectului – Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului Alba, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba, Ortoprofil România, Star Medica Alba Iulia şi Complexul de Servicii Socio-Medicale “Maria Beatrice” din Alba Iulia au lansat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la Hotel Parc,  proiectul ”Campanie de depistare precoce şi diagnosticare a cifoscoliozei la copiii de vârstă şcolară din Alba Iulia, proiect care se desfăşoară sub sloganul ”O viaţă dreaptă!”.

 La conferinţă au luat parte Valentin Frăcea, preşedintele Clubului Rotary Alba Iulia Civitas Solis, Sorin Chirilă, directorul DGASPC Alba, Marius Schiau – iniţiatorul acestui proiect, membru Rotary Club Civitas Solis, Sebastian Onac – directorul Complexului de Servicii Socio-medicale Maria Beatrice Alba Iulia, Adela Neamţu – directorul firmei Starmedica Alba Iulia, alţi membri ai Rotary Club Civitas Solis.

 Potrivit acestora, de acest proiect vor beneficia aproximativ 2300 de copii, elevi ai claselor V- VIII de la şcolile din municipiul Alba Iulia şi localităţile aparţinătoare Oarda, Bărăbanţ şi Miceşti.

Proiectul se va desfăşura în trei etape. Prima etapă va consta în derularea campaniei de informare, întocmirea convenţiilor de colaborare cu ISJ Alba şi cu şcolile incluse în proiect, stabilirea echipelor mobile de specialişti şi programarea evaluărilor primare, cea de-a doua etapă presupune evaluarea primară conform programului stabilit, depistarea copiilor cu afecţiuni ale coloanei vertebrale sau ale piciorului, recomandarea şi programarea consultului medical de specialitate iar în cea de-a treia etapă se va desfăşura evaluarea medicală şi diagnosticarea,  recomandări de specialitate privind tratamentul şi recuperarea.

O componentă importantă a proiectului este participarea voluntară a specialiştilor, atât  kinetoterapeuţi cât şi medici ortopezi, care vor presta gratuit aproximativ 200 de ore de evaluare, diagnosticare  şi prescripţie de specialitate. Sunt implicaţi în proiect trei medici de la Spitalul Judeţean Alba din secţia de ortopedie, 1 medic specialist în medicina fizică şi balneologie, 2 kinetoterapeuţi de la Centrul Maria Beatrice şi un specialist kinetoterapeut de la Starmedica.

 Copii vor fi evaluaţi cu un aparat care, cu ajutorul unui program de calculator, evaluează postura şi mobilitatea coloanei vertebrale fără utilizarea nici unui tip de radiaţie nocivă.

 „Este vorba despre Spinel Mouse, un mic aparat care prin intermediul unui soft şi al unui program ne transmite prin bluetooth informaţia într-un calculator. El practic evaluează, porneşte din a 7 vertebră cervicală până în sacru, pe diferite porţiuni în primă fază în ortostatism după care în flexie şi în extensie, se mai evaluează şi cu greutate în braţe, iar în funcţie de datele pe care le percepe el calculează exact gradele de scolioză, cifoză. Spinal Mouse verifică alinierea coloanei vertebrale, măsurând unghiurile globale şi segmentale în plan sagital şi frontal; postura şi mobilitatea coloanei vertebrale; funcţiile şi performanţele coloanei vertebrale iar măsurătorile sunt rapid şi uşor de efectuat; precise şi fiabile şi nu cauzează  dureri pacientului”, a declarat Adela Neamţu, administrator Starmedica.

 „Noi sperăm ca până la sfârşitul anului şcolar, să finalizăm proiectul. În funcţie de numărul de copii care vor fi depistaţi cu afecţiuni, s-ar putea ca cea de-a treia etapă să se deruleze pe o perioadă mai lungă de timp, fiind foarte puţini medici specialişti. Vom evalua clasele a VII-a şi a-VIII-a până la sfârşitul acestui an şcolar urmând ca celelalte clase, a-V-a şi a- VI –a să fie evaluate medical în septembrie, pentru că ei vor rămâne la şcoli în continuare”, a declarat Valentin Frăcea, preşedintele  Clubului Rotary Alba Iulia Civitas Solis.

 „În funcţie şi de interesul părinţilor, elevii cu probleme vor fi programaţi  şi vor avea la dispoziţie un nr de telefon la care vor putea suna pentru programare, în vederea diagnosticului de specialitate şi a asigurării conditiilor terapeutice ulterioare. Toţi partenerii implicaţi ne vor sprijini cu partea de recuperare. De exemplu, la direcţia generală de asistenţă socială de la centru Ansberg, vor participa la recuperare în regim gratuit timp de 6 luni de zile, de două ori pe săptămână, pe baza deciziei comisiei de Protecţie a Copilului.  În funcţie de posibilităţile pe care le vor avea şi de relaţiile cu Casa de Asigurări de Sănătate, şi celelate centre ale partenerilor  vor participa la recuperare”, a declarat Marius Schiau – iniţiatorul proiectului.

 Tot în cadrul acestui proiect, Asociaţia Maria Beatrice va evalua şi diagnostica copii, cu ajutorul unui aparat specializat pentru depistarea diverselor forme de platfus.

 “Este vorba de aparatul podoscop B21 Pedicon care permite amprentarea digitală în vederea depistării formelor de platfus. Se crează o hartă a presiunilor, care se trimite electronic în Ungaria  şi se pot efectua taloneţi pentruu copii care au probleme. Acest aparat este portabil şi îl vom duce în câteva puncte din cadrul proiectului”, a declarat Sebastian Onac.

 Directorul DGASPC Alba, Sorin Chirilă, a ţinut să menţioneze că mobilierul din şcoli nu este ergonomic şi că în laboratoare calculatoarele, sau alte obiecte prin care se prezintă unele lecţii sunt poziţionate prost, şi de aici apar aceste probleme. De asemenea, a vorbit despre câteva aspecte referitoare la cine suportă costurile acestor gen de activităţi precizând că : „Un lucru de la capătul locului  trebuie să ne fie foarte clar. Nimic nu este gratuit în lume. Problema este cine plăteşte… De aici plecând, eu cred că în această activitate, care este   o activitate pilot ca toate activităţile pe care comunitatea le dezvoltă, ar trebui să putem realiza în final o dimensionare financiară şi materială a acestui gen de activitate, iar după aceea administraţia publică, politicienii şi tot restul societăţii să încerce să caute resursele de unde astea trebuie acoperite. Pentru că, de exemplu, Centrul Maria Beatrice va putea face „gratuit” în limita în care îşi redirijează câştigurile din altă parte aici, dar ei au nevoie la rândul lor să şi le redirijeze în multe alte direcţii. Direcţia poate să facă această activitate gratuit în măsura în care intră în dimensiunea financiară a obligaţiilor pe care ea le are”.

„Noi venim cu un pachet complet în întâmpinarea acestor probleme cu condiţia ca şi părinţii să dea dovadă de confianţă şi să vină cu copii la recuperare”, a precizat Valentin Frăcea.

 Costul total estimat al proiectului este de 14.000 lei, sumă suportată integral de către Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis şi Rotary Club Alba Iulia.

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea