Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

23 august – Sfântul Irineu de Lyon, Părinte al Bisericii şi ierarh care a mărturisit şi apărat învăţătura creştină

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sfântul Irineu de Lyon (Lugdunum) este un Părinte al Bisericii şi ierarh care, prin viaţa şi scrierile sale, a mărturisit şi apărat învăţătura creştină în faţa gnosticismului şi montanismului, principalele erezii a vremii (veacurile al II-III). Sfântul Irineu de Lyon este sărbătorit de Biserica Ortodoxă pe 23 august iar de Biserica Romano-Catolică pe 28 iunie.

Sfantul Irineu de Lyon – Viaţa

Nu se cunosc numeroase informaţii cu privire la biografia Sfântului Irineu de Lyon. Principalele date biografice referitoare la Sfântul Irineu au fost furnizate de istoricul Eusebiu de Cezareea (c.260- c. 340) şi Fericitul Ieronim (c. 342-420).

Sfântul Irineu s-a născut undeva în Asia Mică, probabil în Smyrna sau în împrejurimile acestei cetăţi, în jurul anului 130. În tinereţe a fost ucenic al Sfântului Policarp, Episcopul Smirnei, fostul ucenic al Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan.

Nu se cunoaşte data exactă a venirii sale în Galia însă în anul 177/178, adică în timpul persecuţiei declanşată de împăratul Marcu Aureliu împotriva creştinilor, se pare că Sfântul Irineu era „preotul bisericii din Lion”. În jurul aceluiaşi an, în această calitate, a fost delegat în timpul persecuţiei să ducă o scrisoare din partea creştinilor din Galia către Episcopul Elefterie al Romei (174 sau 175 – 189).

Dupa moartea Episcopului Potin de Lyon (177) a devenit succesorul acestuia in tronul episcopal. Principalele slujiri pe care le-a desfasurat in calitate de episcop au fost dopotriva propovaduirea Sfintei Evanghelii in mijlocul poporului galilor si lupta impotriva ereticilor prin cuvant si prin scris.

Sfantul Irineu a mijlocit, in anul 190, inlaturarea neintelegerilor dintre Papa Victor I al Romei si episcopii din rasarit, cu privire la data serbarii Sfintelor Pasti. Irineu a scris papei sa nu duca lucrurile prea departe deoarece rasaritenii au dreptate. Sfantul Irineu si-a incheiat apostolia in anul 202, in timpul persecutiei imparatului Septimiu Sever (193-211), primind cununa muceniciei prin sabie. Sfantul Irineu a fost inmormantat in cripta Sfantul Ioan (acum Sfantul Irineu) din Lyon, ce a fost distrusa de catre calvini in 1562. Astazi se mai pastreaza doar capul sfantului in biserica Sfantului Irineu din Lyon.

Sfantul Irineu de Lyon – Scrierile

In ceea ce priveste pregatirea sa culturala din tinerete, de factura greaca, aceasta poate fi observata numai pe baza scrierilor sale. Aceste opere arata o mare familiaritate cu poetii si filosofii greci. Sfantul Irineu ii citeaza adesea pe Homer, Hesiod, Pindar si Platon.

Legat de viata si invatatura crestina Sfantul Irineu da marturie ca pe langa invatatutile primite de la Sfantul Policarp al Smirnei, a avut si alti invatatori, „prezbiteri” ( din Asia Mica) pe care ii desemneaza ca succesori imediati ai apostolilor.

Sfantul Irineu de Lyon a scris mai multe lucrari teologice precum: „Adversus Haereses”, „Omilii asupra Sfantului Policarp”, „Comentariile asupra Apocalipsei”, „Cuvantari asupra credintei”.

Locul sau aparte intre Parintii Bisericii timpurii provine din apararea teologiei Bisericii impotriva gnosticismului, mai ales in impresionanta lucrare in cinci volume, „Adversus Haereses” (pastrata insa numai in traducerea latina).

In volumul I ofera o descriere detaliata a gandirii si invataturii ca in volumul al II-lea sa ofere respingerea gandirii subliniate anterior. Volumele III si IV se doresc a fi mai degraba un argument pentru Intruparea Domnului, ce depinde de „lex orandi”. Euharistia, afirma Sfantul Irineu, este o prima marturie a adevarului despre Hristos pe care Biserica l-a propovaduit inca de la inceput.

In opozitie cu dualismul gnostic, Sfantul Irineu invata ca exista un singur Dumnezeu, care este Creator al lumii si Tata al lui Iisus Hristos; exista o singura iconomie divina a mantuirii si o singura revelatie. Sfantul Irineu dezvolta doctrina paulina a recapitularii in Hristos a tuturor lucrurilor: Hristos este noul Adam ce reinnoieste intreaga creatie si o reintoarce catre Creatorul ei prin Intrupare si Rascumparare. Fecioara Maria, Maica Domnului, este noua Eva.

Ca raspuns oferit gnosticilor ce afirmau „o traditie secreta” descoperita doar catorva dintre Apostolii Mantuitorului, el a replicat ca nu exista asemenea secrete. Predica si credinta Bisericii sunt deschise publicului inca de la inceput si poate fi verificata in randul tuturor predicilor din toate bisericile cu temelie apostolica. Acesta este sensul originar al expresiei „succesiune apostolica”, succesiunea invataturii apostolilor purtata de succesorii lor, episcopii. Aceasta invatatura este constituita in „dreptarul adevarului” (kanon tes aletheias), prin care Irineu intelege marturisirea credintei in Tatal, Fiul si Duhul Sfant, facuta de fiecare credincios la Botez.

Cele cinci carti scrise impotriva ereticilor intitulate „Adversus Haereses”, au fost folosite nu numai de apologetii crestini din secolul al II-lea, ci si de toti teologii de mai tarziu. Din acestea reiese ca Sfantul Irineu a fost un adanc cunoscator al Sfintei Scripturi si al stiintei vechi. Propovaduirea Sfantului Irineu a urmarit cu toata ravna pastrarea credintei si a traditiei apostolice.

Sursa: crestinortodox.ro

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje de Florii 2024. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de Florii 2024 frumoase. SMS-uri, felicitări de Florii și urări onomastice creștine de Sărbătoarea Floriilor pentru: iubit(ă), prieteni, rude, colegi, șefi, profesoare care au nume de floare. Texte cu mesaje de Florii haiose și amuzante . Mesaje de la mulți ani de Florii • Urări de Florii creștine. Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică Floriile, ziua […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea