22 Februarie: Ziua Mondială a Cercetășiei. Mai mult de un secol de când copii și tineri din întreaga lume lasă în urma lor un loc mai bun

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Ziua Mondială a Cercetășiei este marcată la 22 februarie și reprezintă ziua de naștere a fondatorului Mișcării „Scout” – cercetașii, Robert Baden-Powell, și, în același timp, activitatea cercetașilor specifică țărilor și culturii în care aceștia trăiesc.

În urmă cu 160 de ani, pe 22 Februarie 1857, pe Strada Stanhope la numărul 6 din cartierul londonez Paddington s-a întâmplat un lucru pe cât de natural, pe atât de uimitor, așa cum se va dovedi ulterior. În acea zi s-a născut un anume Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, care pe parcursul vieții sale a schimbat fundamental modul în care copii și tineri din întreaga lume sunt educați și pregătiți pentru viață, inspirând generații întregi să contribuie la crearea unei lumi mai bune.

ELIT

În anul 1907, îmbinând experiența din armată cu pasiunea sa pentru natură, organizează prima tabără de cercetași, pe Insula Brownsee, pentru 20 de tineri. Timp de 10 zile a creat un cadru prielnic de învățare, implicându-i într-un cadru imaginar prin valorificarea spațiului natural.

Încurajând învățarea prin acțiune, în grupuri mici, el a oferit ghidajul educațional inspirându-i prin povești cu tâlc, în jurul focului de tabără. Un an mai târziu publică cartea „Cercetășia”, vândută în peste 150 de milioane de exemplare, promovând o metodă educațională nonformală unică, metodă care oferă o dezvoltare echilibrată, cu conștiință față de valori personale și cu asumare de responsabilitate față de comunitate.

Organizaţia Naţională “Cercetaşii României”, membru fondator al Mişcării Mondiale Cercetăşeşti, are credinţa că numai investind cu responsabilitate în educaţia copiilor şi tinerilor se poate produce schimbarea pe care o aşteptăm cu toţii. În România sunt peste 4.000 de cercetaşi, organizaţi în 80 de filiale aflate în 32 de judeţe, ce derulează săptămânal activităţi în comunitate, sub îndrumarea atentă a 1000 de voluntari adulţi.

Continuitatea mişcării cercetăşeşti în lume este dată de metoda pedagogică cercetăşească, veche de peste 100 de ani, dar unică şi autentică printr-o adaptare continuă la nevoile actuale ale comunităţii. Adaptată pentru vârste cuprinse între 7 şi 18 ani, ea antrenează dorinţa de a şti şi de a progresa personal şi oferă suportul cunoaşterii prin: crearea unui cadru prielnic (acţiunile sunt dezvoltate într-un cadru imaginar, prin crearea unei poveşti şi prin valorificarea spaţiilor naturale), învăţarea prin acţiune în grupuri mici (spre deosebire de sistemul teoretic, copilul/ tânărul descoperă singur informaţiile noi, îşi dezvoltă abilităţi prin activitatea directă în cadrul propriului grup), oferirea ghidajului educaţional prin suportul oferit de voluntarii adulţi. Alături de actul educativ derulat săptămânal, cercetăşia dezvoltă în timp un mod de viaţă, o promisiune tradusă prin datoria şi respectul faţă de sine, faţă de aproape şi faţă de valorile spirituale ale fiecăruia.

Încă de la începuturile sale, cercetășia a fost organizată și condusă de către tineri. Aceasta reprezintă mai mult decât recreere, este educație pentru viață, un mod de a trăi și o mișcare cu impact semnificativ la nivel mondial. Cercetășia oferă tinerilor șansa de a participa la diverse activități, evenimente, programe și proiecte care contribuie la dezvoltarea lor, le creează noi oportunități, le încurajează diversitatea și egalitatea și îi ajută să lege noi prietenii. Nu în ultimul rând, cercetășia dezvoltă potențialul fiecărui individ și al grupurilor, responsabilizându-i și insuflându-le valori clare.

În prezent, cercetași din toate țările sunt implicați în proiecte de dezvoltare pe teme diverse, cum ar fi dependența de droguri și prevenirea ei, apă curată și salubritate, instrucție și conservarea mediului.

sursa: agerpres.ro realitateavalceana.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419