22 de persoane au fost ridicate în urma celei mai ample acţiuni din ultimii 20 de ani
La Cugir a fost înregistrată ieri dimineaţă cea mai amplă desfăşurare de forţe poliţieneşti din ultimele două decenii. Şi „curăţenia” de la Cugir are o legătură cât se poate de vizibilă cu reîntoarcerea la şefia IPJ Alba a chestorului principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea. 120 de poliţişti şi 30 de jandarmi au descins în cartierele de romi George Coşbuc şi Râul Mic (zona „talibanilor” cugireni) în căutarea unor persoane suspectate că ar fi comis în mod repetat infracţiuni cu violenţă, furturi, tulburări ale ordinii şi liniştii publice. Începând cu ora 6.00, poliţiştii din Alba au efectuat simultan 28 de percheziţii domiciliare, dintre care 27 pe raza oraşului Cugir şi una pe raza municipiului Sibiu. Au fost ridicaţi 22 de indivizi care au fost duşi cu dubele la sediul IPJ Alba, printre ei regăsindu-se şi un lider oficial recunoscut al romilor din Cugir. Acţiunea a fost organizată în colaborare cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba şi cu sprijinul Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Alba. Descinderea a fost de fapt una aşteptată, cel puţin de cugirenii oneşti care se întrebau de luni bune până unde pot ajunge cu sfidarea legii o parte dintre indivizii ridicaţi de mascaţi ieri dimineaţă. Cei în cauză au la activ furturi repetate, din gospodăriile cugirenilor pe care i-a ajuns disperarea, din patrimoniul unor societăţi comerciale (în general fiind vânători de fier aşa zis vechi şi cabluri de telecomunicaţii), din diverse magazine. Alţii şi-au forţat norocul afişându-se în repetate rânduri şi conducând autoturisme străine neînmatriculate, terorizând populaţia cu curse de ATV-uri în zone interzise circulaţiei din oraş, mai exact pe bulevardul central, sau cu beţii şi scandaluri prin localuri publice. Aşa cum s-au lamentat şi familiile celor săltaţi ieri, infracţiunile comise de rudelele lor nu se compară cu marea criminalitate organizată.
Dar, faptele celor reţinuţi, comise în mod repetat, au avut menirea să creeze o stare de nesiguranţă în rândul cetăţenilor şi să ridice serioase semne de întrebare în legătură cu eficienţa tuturor structurilor de pază şi ordine din oraş. Faptul că în seara de 25 aprilie, în plin centrul oraşului, în faţa discotecii, două bande au ajuns să-şi regleze conturile cu bâte şi topoare, a dus la escaladarea stării de nesiguranţă în rândul cugirenilor (obişnuiţi deja cu micile… bătăi de prin localuri). Conform Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, „la data de 25 aprilie 2011, 29 de învinuiţi s-au asociat şi s-au înarmat cu arme albe (bâte, topoare) şi au atacat doi bodyguarzi ai unei discoteci din Cugir. Una din părţile vătămate a suferit leziuni mai uşoare şi a reuşit să se salveze de agresori prin fugă iar cealaltă a suferit vătămări ce i-au pus în pericol viaţa (peste 80 de zile de îngrijiri medicale)”. Adică, unuia dintre oamenii de pază i-au fost rupte mâinile şi picioarele şi i-a fost spart capul. În centrul oraşului Cugir, de bande înarmate cu bâte şi topoare! Şi fără ca vreo structură de informaţii să afle din timp că acei indivizi se vor strânge ca la răscoală, în centrul oraşului, mai ales că ulterior s-a aflat că a fost vorba clar de o reglare de…probleme anterioare.
Cei ridicaţi de mascaţi sunt „cercetaţi sub aspectul asocierii în vederea săvârşirii de infracţiuni grave, comise cu violenţă, infracţiuni contra patrimoniului şi infracţiuni prin care se aduce atingere bunelor moravuri, ordinii şi siguranţei publice. Cu ocazia percheziţiilor au fost găsite mai multe arme albe (săbii, cuţite, topoare, pumnale), bâte, 4 cartuşe cu glonţ calibrul 7×25 mm, materiale pirotehnice din clasa a 2-a precum şi două pistoale, (un pistol de tir cu aer comprimat şi un pistol cu capse) deţinute fără drept. De asemenea, au fost ridicate pentru cercetări mai multe unităţi de calculator şi alte medii de stocare a datelor şi telefoane mobile”, transmite Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba. Cu ocazia acţiunii au mai fost constatate 4 infracţiuni, două de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, una de deţinere de armă neletală din categoria celor supuse autorizării şi una de efectuare de operaţiuni pirotehnice fără drept.
Până ieri la ora 16.00, Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a emis ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore faţă de 6 dintre persoanele cercetate sub aspectul comiterii infracţiunilor de tentativă la omor calificat şi deosebit de grav, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordine şi liniştii publice, acestea fiind depuse în arestul I.P.J. Alba. „Poliţiştii continuă activităţile specifice pentru identificarea şi prinderea altor 11 persoane suspecte de comiterea de infracţiuni, care nu au fost găsite la domicilii”, transmite IPJ Alba. Dar cel puţin despre unul dintre cei nedepistaţi la domiciliu, surse neoficiale susţin că în timpul descinderii de pe Râul Mic, acesta s-a refugiat în Munţii Cugirului. Dacă liniştea s-a aşternut peste Cugir după această descindere, vom afla. Şi vă vom informa….
Nicoleta IDITA-TOMUŢA
Constantin PREDESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Povestea unui tânăr din Alba care a transformat provocările în puterea de a inspira prin sportul adaptat: „Speranța începe cu fiecare dintre noi. Hai să construim împreună o lume mai bună”
FOTO | Povestea unui tânăr din Alba care a transformat provocările în puterea de a inspira prin sportul adaptat: „Speranța începe cu fiecare dintre noi. Hai să construim împreună o lume mai bună” Cătălin Bera, un tânăr din Sebeș a înființat asociația „Aripi de Speranță – Sport pentru Fiecare” cu scopul de a oferi celor […]