21 martie: Ziua mondială a poeziei, una din cele mai prețuite forme ale exprimării identității culturale și lingvistice ale umanității
21 martie: Ziua mondială a poeziei, una din cele mai prețuite forme ale exprimării identității culturale și lingvistice ale umanității
An de an, la data de 21 martie este sărbătorită Ziua mondială a poeziei, una din cele mai prețuite forme ale exprimării identității culturale și lingvistice ale umanității.
Practicată de-a lungul istoriei, în fiecare cultură şi pe fiecare continent, poezia vorbeşte despre valorilor noastre comune, fapt care o poate transforma într-un puternic mesaj pentru dialog şi pace.
Ziua mondială a poeziei este marcată ca urmare a aplicării unei decizii a UNESCO, emisă în timpul celei de-a 30-a sesiuni susţinute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999, potrivit www.un.org, cu scopul de a sprijini diversitatea lingvistică prin exprimarea poetică şi de a lărgi oportunitatea ca limbile pe cale de dispariţie să fie auzite.
UNESCO subliniază, pe pagina dedicată zilei, ocazia oferită pentru a aduce un omagiu poeziei, de a reînvia tradiţiile orale ale recitalurilor de poezie, de a promova citirea, scrierea şi predarea poeziei, de a încuraja legătura dintre poezie şi alte arte, precum teatrul, dansul, muzica şi pictura.
Poezia poate schimba modul în care oamenii văd lumea, poate inspira remedierea legăturilor dintre oameni şi poate crea armonie între aceştia. Poezia continuă să adune oamenii împreună pe întreg mapamondul, oferindu-le posibilitatea de a se cunoaşte şi de a se înţelege mai bine.
În celebrarea Zilei mondiale a poeziei, UNESCO recunoaşte capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minţii umane şi puterea ei de a schimba modul de a vedea ceea ce ne înconjoară.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni
Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni Apostolul îi adresează lui Timotei două dintre epistolele sale cuprinse în Noul Testament și îl pomenește în alte două epistole. În Epistola către Corinteni scrie: „…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit […]