Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

21 decembrie, solstiţiul de iarnă: Începutul iernii astronomice și cea mai lungă noapte din an

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

21 decembrie, solstiţiul de iarnă: Începutul iernii astronomice și cea mai lungă noapte din an

În emisfera nordică începe iarna astronomică, cu cea mai lungă noapte din an şi cea mai scurtă zi, iar în cea sudică începe vara, cu ziua cea mai lungă şi noaptea cea mai scurtă. Solstiţiul se întâmplă în acelaşi moment pentru toată lumea de pe glob, iar aceast moment special este joi, 21 decembrie la ora 18:28, ora României.

Solstiţiul este marcat în calendar printrr-o zi întreaga, deşi evenimentul are loc doar pentru scurt timp, când Soarele se află exact deasupra tropicului Capricornului. Citește și: mesaje de anul nou

În acest moment al anului, Soarele se se află în emisfera australă a sferei cereşti, la distanţa unghiulară maximă de 23° 27′ sud faţă de ecuator, şi efectuează o mişcare diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor, se precizează pe site-ul Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

 Ziua de 21 decembrie va avea 8 ore şi 50 de minute, iar noaptea, 15 ore şi 10 minute (pentru Bucureşti). Începând din 22 decembrie, şi până în 21 iunie, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea în mod corespunzător.

În vechime, noaptea solstiţiului este considerată magică şi cu un efect remarcabil asupra oamenilor şi în multe culturi era marcată prin obiceiuri barbare, sacrificii umane şi jertfe de animale.

Cea mai veche referinţă scrisă despre o sărbătoare ce marca reîntoarcerea Soarelui (solstiţiul) a fost găsită în antichitate, în Mesopotamia. Sărbătoarea ţinea 12 zile şi avea drept scop să-l ajute pe zeul Marduk să îmblânzească monştrii haosului pentru încă un an.

Pentru păgâni era noaptea în care Marea Zeiţă dădea naştere noului Soare, repornind astfel ciclul anotimpurilor. Romanii îi sărbătoreau în această zi pe Saturn, zeul recoltelor, şi pe Mithras, zeul împrumutat din Orient al luminii.

Solstiţiului i-au fost dedicate sute de structuri megalitice în toată Europa, în cele două Americi, în Asia şi în Orientul Mijlociu. În Europa, astfel de construcţii din piatră pentru măsurarea poziţiei Soarelui au fost descoperite la Stonehenge, în Anglia, şi la Newgrange, în Irlanda. Potrivit cercetătorilor, pietrele de la Stonehenge datează cu aproximaţie din 2050 î.Ch. şi se presupune că au fost astfel poziţionate încât lumina Soarelui la data solstiţiului de iarnă să cadă într-un fel anume.

Obiceiurile româneşti din preajma solstiţiului de iarnă păstrează amintirea jertfirii violente a zeului adorat, scrie televiziunea publică. Acesta era substituit printr-un arbore sacru – un brad sau stejar – care era tăiat şi ars simbolic în noaptea de Crăciun, printr-un taur – reprezentat de o mască sau o Capră care, după ce însoţea cetele de colindători, era omorâtă simbolic şi, mai ales prin porcul, sacrificat ritual la 20 decembrie (la Ignatul Porcilor ).

Strămoşii noştri marcau solstiţiul şi prin obiceiul urcării pe munte cu torţe aprinse, pentru a întâmpina răsăritul soarelui. Se spuneau rugăciuni, iar apoi se petrecea în jurul focului.

Sursa: gandul.info


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea