Rămâi conectat

Politică Administrație

2016, zgârcit cu investițiile în infrastructură. Situația autostrăzii Sebeș-Turda și a celorlalte șantiere din țară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Autostrada Sebeş-Turda ar avea nevoie de aproximativ un miliard de lei în 2016, însă i s-au alocat mai puţin de 250 de milioane, iar banii insuficienţi ar putea duce la sistarea lucrărilor.

autostrada sebes turda052016 se anunţă zgârcit cu investiţiile în infrastructură. Două dintre autostrăzile care ar fi trebuit finalizate anul viitor abia au primit o treime din banii necesari. Este vorba despre şoselele de mare viteză Lugoj-Deva şi Sebeş-Turda, pentru care cei de la Transporturi ceruseră alocări de două miliarde de lei.

Pentru cei 72 de kilometri dintre Dumbrava şi Deva s-au pus deoparte aproape 347 de milioane de lei, deşi CNADNR ceruse un miliard. Stadiul de realizare a lucrărilor pe acest tronson variază între 29% şi 42%. Potrivit proiectului de buget, tot cu ţârâita ar urma să fie finanţat proiectul şi în anii următori, ceea ce înseamnă că şantierul s-ar putea lungi până spre 2020.

Aceeaşi situaţie şi pe autostrada Sebeş-Turda, alt şantier pentru care grosul banilor vine de la Bruxelles. Suma alocată pentru anul viitor este de 247 milioane de lei.

„Fiecare din aceste proiecte avea nevoie de alocare de un miliard de lei pe anul următor. Alocările, în schimb, sunt undeva la un sfert şi o treime pe cele două proiecte. Deci, practic, şantierele ar fi suspendate, cu toate consecinţele de rigoare de aici: de la trimiterea oamenilor în şomaj, la pierderi economice şi pentru industria locală, pierderile de oportunitate, neavând autostrada gata decât probabil în 2018-2019”, a spus Cătălin Drulă, vicepreşedintele Asociaţiei Pro Infrastructură.

Şefa Finanţelor spune, însă, că Guvernul i-a acordat Companiei de Drumuri mai mulţi bani decât în 2015.

„A scăzut pe zona de cofinanţare. Nu au fost o mulţime de proiecte implementate, dar avem alocări suplimentare pentru Compania de Drumuri, avem alocări de la 3 miliarde, la 4,2 miliarde pentru anul următor. Și avem alocări din fonduri europene”, a spus Anca Dragu, ministrul Finanţelor, la un post de televiziune.

Adevărat, dacă raportarea se face la ce s-a cheltuit în 2015, când lipsa avizelor de mediu şi a autorizaţiilor de construcţie au întârziat lucrările.

„Avem o situaţie cu totul nefericită. Unde în 2015 am avut alocări suficiente – era finalul de exerciţiu financiar şi banii erau acolo -, dar proiectele au fost blocate din motive administrative. În 2016, când au fost rezolvate în parte aceste probleme, nu mai alocăm bani”, a spus Cătălin Drulă.

Printre autostrăzile care primesc bani anul viitor se află şi şoseaua de mare viteză Bucureşti-Braşov. 210 milioane de lei pentru cei trei kilometri rămaşi de construit din şoseaua care leagă Capitala de Ploieşti şi pentru capetele şoselei Comarnic-Braşov. Alte 680 de milioane de lei merg către diverse tronsoane din Autostrada Transilvania.

Per total, bugetul destinat Transporturilor în 2016 e mai mic decât ce a reuşit să cheltuiască Ministerul în 2015. Din cele aproape 12 miliarde de lei, puţin peste nouă miliarde de lei sunt alocate investiţiilor publice.

Alocări pe ani pentru autostrada Lugoj -Deva

Propuneri 2016: 347,7 mil. lei

Estimări 2017: 331 mil. lei

Estimări 2018: 732,61 mil. lei

Estimări 2019: 177,7 mil. lei

Estimări anii următori: 203,4 mil. lei

Sursa Digi24


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea