20 octombrie: Ziua Internațională a Osteoporozei. Ce este și cum poate fi prevenită
20 octombrie: Ziua Internațională a Osteoporozei. Ce este și cum poate fi prevenită
În data de 20 octombrie este marcată anual Ziua Mondială a Osteoporozei, zi care are rolul de a spori gradul de conștientizare, la nivel global, a necesității de a preveni, depista și trata osteoporoza.
Ziua Mondială a Osteoporozei a fost inițiată în 1995 de către Societatea Națională de Osteoporoză din Marea Britanie și Comisia Europeană și organizată ulterior de către Fundația Internațională a Osteoporozei.
Sărbătoarea antrenează activități dedicate sănătății osoase în peste 90 de țări din întreaga lume.
Tema campaniei, „Iubiți-vă oasele, protejați-vă viitorul!” – este un apel pentru a lua toate măsurile necesare creșterii rezistenței osoase. Un lucru esențial este adoptarea unui regim alimentar adecvat, bogat în nutrienți, calciu, vitamina D, proteine, pentru menținerea sănătății osoase.
Osteoporoza este o afecțiune scheletică în care densitatea osoasă scade, iar oasele devin poroase și fragile, ducând la un risc ridicat de fracturi.
Una din trei femei și unul din cinci bărbați, cu vârsta de peste 50 de ani își vor fractura un os din cauza osteoporozei, la un moment dat.
Cel mai adesea, fracturile se produc la nivelul șoldului, mâinilor și al coloanei vertebrale.
Subțierea oaselor este firească, după vârsta de 25 de ani, însă instalarea osteoporozei poate fi prevenită, adoptând o dietă bogată în calciu și vitamina D, expunându-ne regulat la soare, efectuând regulat exerciții fizice, mâncând sănătos și păstrând o greutate corporală normală.
Pentru că osteoporoza este o afecțiune „silențioasă”, adesea lipsită de simptome, e esențial ca mai ales în condițiile existenței unor factori de risc, să fie efectuate, dupa 50 de ani, teste periodice de măsurare a densității osoase.
Sursa: romedic.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii4 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii