20 Octombrie: Ziua Internațională a Osteoporozei
Osteoporoza, o boală „tăcută”, a devenit în ultimele decenii o importantă problemă de sănătate publică, cu consecințe majore asupra populației. Osteoporoza slăbește treptat oasele, prin scăderea masei osoase, acestea devenind fragile și pierzându-și rezistența, astfel că se pot fractura foarte ușor.
Ziua internațională a osteoporozei a fost inițiată de Societatea Națională pentru Osteoporoză din Marea Britanie, la 20 octombrie 1996, și susținută de Comisia Europeană. În 1997, a fost marcată de Fundația Internațională pentru Osteoporoză. În anii 1998 și 1999, Organizația Mondială a Sănătății a devenit co-partener al marcării acestei zile. Din 1999, este prezentată în fiecare an o temă specifică pentru marcarea acestei zile.
Organizată în fiecare an de Fundația Internațională pentru Osteoporoză, Ziua internațională a osteoporozei implică niște campanii prin societățile naționale ale pacienților cu osteoporoză din lumea întreagă, cu activități în peste 90 de țări.
În iunie 2016, Fundația Internațională pentru Osteoporoză a lansat un apel la acțiune pentru a promova conștientizarea osteoporozei.
Tema de anul acesta a Zilei internaționale a osteoporozei, ”Iubiți-vă oasele, protejați-vă viitorul!”, face un apel la oameni să ia din timp măsuri pentru a proteja sănătatea oaselor și a mușchilor. Același apel este adresat și autorităților din domeniul sănătății, precum și medicilor, în scopul asigurării sănătății în cadrul comunităților.
Pierderea osoasă progresivă care apare în cazul osteoporozei poate fi invizibilă și lipsită de durere, dar această boală ”tăcută” duce la fracturi care provoacă durere, incapacitate și în cele din urmă pierderea independenței sau moarte prematură, amintește prof. John Kanis, președintele Fundației Internaționale pentru Osteoporoză. Prin urmare, spune acesta, persoanele cu osteoporoză sunt îndemnate să se protejeze împotriva fracturilor prin adoptarea unui stil de viață sănătos, în paralel cu un tratament medical adecvat.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a identificat osteoporoza ca reprezentând o problemă majoră de sănătate publică. Osteoporoza afectează predominant femeile, dar și bărbații se confruntă cu această boală. Potrivit datelor furnizate de OMS și Fundația Internațională pentru Osteoporoză, la nivel mondial osteoporoza afectează estimativ 200 milioane de femei. În Uniunea Europeană, spre exemplu, circa 30% dintre femeile aflate la menopauză sunt diagnosticate cu osteoporoză. Cele mai grave și mai frecvente fracturi provocate de osteoporoză sunt cele ale coloanei vertebrale și ale șoldului.
O dietă echilibrată, bogată în nutrienți și care conține suficient calciu, vitamina D, proteine, vitamina K, magneziu, zinc ș.a. ajută persoanele de toate vârstele în menținerea masei osoase.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii