Rămâi conectat

Actualitate

20 Octombrie: Ziua Internațională a Osteoporozei

Mădălina Opriș

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

OsteoporozaOsteoporoza, o boală „tăcută”, a devenit în ultimele decenii o importantă problemă de sănătate publică, cu consecințe majore asupra populației. Osteoporoza slăbește treptat oasele, prin scăderea masei osoase, acestea devenind fragile și pierzându-și rezistența, astfel că se pot fractura foarte ușor.

Ziua internațională a osteoporozei a fost inițiată de Societatea Națională pentru Osteoporoză din Marea Britanie, la 20 octombrie 1996, și susținută de Comisia Europeană. În 1997, a fost marcată de Fundația Internațională pentru Osteoporoză. În anii 1998 și 1999, Organizația Mondială a Sănătății a devenit co-partener al marcării acestei zile. Din 1999, este prezentată în fiecare an o temă specifică pentru marcarea acestei zile.

Organizată în fiecare an de Fundația Internațională pentru Osteoporoză, Ziua internațională a osteoporozei implică niște campanii prin societățile naționale ale pacienților cu osteoporoză din lumea întreagă, cu activități în peste 90 de țări.

În iunie 2016, Fundația Internațională pentru Osteoporoză a lansat un apel la acțiune pentru a promova conștientizarea osteoporozei.

Tema de anul acesta a Zilei internaționale a osteoporozei, ”Iubiți-vă oasele, protejați-vă viitorul!”, face un apel la oameni să ia din timp măsuri pentru a proteja sănătatea oaselor și a mușchilor. Același apel este adresat și autorităților din domeniul sănătății, precum și medicilor, în scopul asigurării sănătății în cadrul comunităților.

Pierderea osoasă progresivă care apare în cazul osteoporozei poate fi invizibilă și lipsită de durere, dar această boală ”tăcută” duce la fracturi care provoacă durere, incapacitate și în cele din urmă pierderea independenței sau moarte prematură, amintește prof. John Kanis, președintele Fundației Internaționale pentru Osteoporoză. Prin urmare, spune acesta, persoanele cu osteoporoză sunt îndemnate să se protejeze împotriva fracturilor prin adoptarea unui stil de viață sănătos, în paralel cu un tratament medical adecvat.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a identificat osteoporoza ca reprezentând o problemă majoră de sănătate publică. Osteoporoza afectează predominant femeile, dar și bărbații se confruntă cu această boală. Potrivit datelor furnizate de OMS și Fundația Internațională pentru Osteoporoză, la nivel mondial osteoporoza afectează estimativ 200 milioane de femei. În Uniunea Europeană, spre exemplu, circa 30% dintre femeile aflate la menopauză sunt diagnosticate cu osteoporoză. Cele mai grave și mai frecvente fracturi provocate de osteoporoză sunt cele ale coloanei vertebrale și ale șoldului.

O dietă echilibrată, bogată în nutrienți și care conține suficient calciu, vitamina D, proteine, vitamina K, magneziu, zinc ș.a. ajută persoanele de toate vârstele în menținerea masei osoase.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea