Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

20 octombrie: Ziua Internațională a controlorilor de trafic aerian, eveniment mai puțin cunoscut al calendarului lunii octombrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

În fiecare an, la data de 20 octombrie, este sărbătorită Ziua Internațională a controlorilor de trafic aerian, de asemenea este marcată aniversarea Federației Internaționale a Asociațiilor Controlorilor de Trafic Aerian (IFATCA).

Activitatea de dirijare a traficului aerian a evoluat de la o muncă bazată în principal pe pricepere şi cunoştinţe la o activitate sofisticată şi dependentă de tehnologia necesară, însă rolul controlorului de trafic rămâne esenţial în ce priveşte siguranţa şi eficienţa navigaţiei aeriene.

Celebrarea acestei zile reaminteşte tuturor de rolul important al activităţii depuse la sol, în turnurile de control, de cei care asigură un trafic aerian sigur şi eficient.

Federaţia a fost înfiinţată la 20 octombrie 1961. Reuneşte asociaţii din 137 de state de pe mapamond, incluzând peste 50.000 de controlori de trafic la nivel internaţional, conform https://www.nzalpa.org.nz.

Ideea înfiinţării unei astfel de federaţii a aparţinut Asociaţiei Controlorilor de Trafic Aerian din Israel, condusă de Jacob Wachtel, care a făcut această propunere încă din 1956.

Câţiva ani mai târziu, în 1959, asociaţia similară elveţiană a propus explorarea posibilităţilor pentru configurarea unei federaţii mondiale care să gestioneze activitatea controlorilor de trafic aerian. A fost organizată, în acest sens, o întrunire la Frankfurt, Republica Federală Germania. S-a constatat că este necesară pentru început redactarea unui proiect de constituţie pentru o Federaţie Europeană care să poarte denumirea Federaţia Europeană a Asociaţilor Controlorilor de Trafic Aerian (EFATCA), conform http://www.ifatca.org.

Prima reuniune a grupului de lucru pentru înfiinţarea noului organism a avut loc la Amsterdam, la 19-20 octombrie, prilej cu care 12 asociaţii membre au ratificat proiectul de constituţie: Austria, Franţa, Luxemburg, Belgia, Republica Federală Germania, Olanda, Danemarca, Islanda, Norvegia, Finlanda, Irlanda şi Elveţia.

Cu prilejul conferinţei constituţionale, desfăşurate la Amsterdam, s-a hotărât extinderea federaţiei la un forum mondial şi astfel a luat fiinţă Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Controlorilor de Trafic Aerian. Principalul scop asumat al federaţiei a fost promovarea navigaţiei aeriene sigure şi eficiente şi protejarea intereselor profesionale comune ale membrilor federaţiei.

Federaţia este înregistrată în Elveţia şi are sediul central la Montreal, Quebec (Canada).

În România, instituţia însărcinată cu dirijarea traficului aerian pentru aeronavele civile şi militare este Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA R.A. Încă din anul 1991, când a fost înfiinţată ROMATSA R.A., obiectivul prioritar a fost şi rămâne furnizarea de servicii de trafic aerian pentru toate aeronavele civile şi militare care survolează spaţiul aerian al României, colaborând în acest sens şi cu Ministerul Apărării Naţionale, conform https://www.romatsa.ro.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

19 martie: Ziua paşaportului românesc

Ziarul Unirea

Publicat

în

19 martie: Ziua paşaportului românesc Anual, la 19 martie, este sărbătorită Ziua paşaportului românesc, dată la care, în anul 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă referitoare la paşapoarte, denumită ”Lege asupra paşapoartelor”. Documentul de călătorie românesc cunoscut sub termenul de paşaport fusese menţionat, pentru prima dată, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea