Rămâi conectat

Actualitate

20 martie| Echinocţiu de primăvară 2023, marchează începutul primăverii astronomice: Data în care ziua va fi egală cu noaptea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Echinocţiu de primăvară 2023, fenomenul care marchează începutul primăverii astronomice, are loc luni, 20 martie, la ora 23.24 (ora României), cu câteva zile înainte de trecerea la ora de vară.

Echinocţiul de primăvară pică în acest an pe 20 martie, aceasta fiind data în care ziua va fi egală cu noaptea. Ulterior, timp de 93 de zile, durata zilei va continua să crească până la solstiţiul de vară.

Primăvara astronomică, pentru toată emisfera nordică, începe odată cu echinocţiul de primăvară, iar în emisfera sudică a Pământului, fenomenul fiind invers, marchează începutul toamnei astronomice. În regiunile polare din emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni.

Echinocţiu de primăvară 2023. Ce înseamnă fenomenul

La momentul echinocțiului de primăvara, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine.

La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45 de grade, această cifră reprezintă ți valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Când este echinocțiul de primăvară în următorii ani
Echinocțiul de primăvară 2024 – 20 martie 05:06;
Echinocțiul de primăvară 2025 – 20 martie 11:01;
Echinocțiul de primăvară 2026 – 20 martie 16:46;
Echinocțiul de primăvară 2027 – 20 martie 22:25;
Echinocțiul de primăvară 2028 – 20 martie 04:17.

Sursa: antena3.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Legal, minorii nu mai au liber la tatuaje și piercinguri

Unirea Ziarul

Publicat

în

Legal, minorii nu mai au liber la tatuaje și piercinguri Prin ordinul nr. 1.648 privind aprobarea Normelor de igienă pentru saloanele de înfrumusețare și saloanele de tatuaj, piercing și implantare dermală sunt introduce schimbări radicale în modul de operare a saloanelor de înfrumusețare și de tatuaj. La art. 15 sunt prevăzute următoarele reguli: este interzisă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea